fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

san-trudnoca

U posljednjim sedmicama trudnoće, dobar san se gotovo čini nemogućim za većinu trudnica. Sama činjenica da imate veliki stomak i bebicu koja se stalno mrda vam ne garantuje miran i ugodan san.

Prirodni porođaj se sastoji od nekoliko faza koje uključuju: Prva faza (rani porođaj, aktivni porođaj i prelazna faza), druga faza i treća faza porođaja.

Prva faza poroda

U fazi ranog porođaja, grlić maternice se počinje širiti i javljaju se redovni trudovi koji se pojavljuju svakih 5 do 20 minuta. Trudnice još uvijek mogu ostati kod kuće.

trudnicki_mozak

Mnoge trudnice primjećuju da ih trudnoća čini zaboravljivima a to je i naučno potvrđeno istraživanjima. Tzv. sindrom "trudničkog mozga" podrazumijeva da beba, prilikom uzimanja hranjivih materija od majke, uzima i njenu sposobnost memorije a istraživači naučno tvrde da se majčin momak u trudnoći priprema da se bolje koncentriše na bebine potrebe nakon rođenja.

velicina-stomaka

Na početku trudnoće materica je otprilike veličine jedne kruške, na kraju trudnoće je ona otprilike velika kao košarkaška lopta (iznimke su trudnice koje nose blizance). Iako je veličina uterusa uglavnom ista kod svake trudnice, stomak se razlikuje kod svake od nje.

porod_prirodni

Iako je broj trudnica koje se odlučuju na carski rez sve veći, danas se dosta trudnica koje su imale carski rez  odlučuje na vaginalni porod. U zapadnim zemljama taj trend je postao popularan a sve više trudnica i kod nas se odlučuje na prirodni porođaj, imajući u obzir da je carski rez operativni zahvat koji sa sobom nosi dosta rizika za majku i bebu.

spol-bebe-trudnoca

Trudni ste? Čestitamo! Da li je djevojčica ili dječak? - pitanje je koje ćete zasigurno mnogo puta čuti tokom trudnoće. Bez obzira da li želite znati spol svoje bebe prije rođenja ili ne, donosimo vam nekoliko zabavnih mitova o određivanju spola bebe u trudnoći. Zabavite se a sami procijenite koliko su mitovi tačni :)

laksi-porod

Kako se približava termin poroda, mnoge trudnice osjećaju uzbuđenje ali i strah. Donosimo vam pet savjeta kako da sebi olakšate događaj koji je pred vama, dolazak vaše bebe na svijet!

Očekujete bebu? Čak i ako više ne možete ni čuti pitanje "a kako će se zvati beba?", ipak nećete moći poslije porođaja bezbrižno izaći iz bolnice i ostaviti vašu bebu prosto bezimenu sve dok vam kad tad nešto ne padne na pamet. Dakle - a kako će se zvati vaša beba?

krvnipritisak-trudnoca

Povišeni krvni pritisak (u daljem tekstu Hipertenzija) se kao jedna od komplikacija u  trudnoći javlja kod 5-10% trudnica. Kod dvije trećine hipertenzivnih trudnica se radi o hipertenziji koja je izazvana trudnoćom a karakteriše je pritisak od 140/90 i više uz pojavu bjelančevina u mokraći.  

trudnoca-ishrana-bebe

Da li ste znali da nerođene bebe osjete sve što jede njihova mama već u stomaku? Nova istraživanja Univerziteta u Philadelphiji su pokazala kako buduće mame mogu uveliko utjecati na ishranu njihove bebe nakon rođenja ako se pravilno hrane tokom trudnoće.

debljanje-trudnoca

Najnovija istraživanja su dokazala jednu zanimljivu činjenicu, trudnice najviše deblja televizija! Studija društva Pediatric Academic Societies (PAS) u Vancouveru je pokazala da trudnice koje jedu dok gledaju televiziju su mnogo deblje od trudnica koje jedu za stolom.


biosave2018


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019