facebook twitter youtube pinterest instagram

savjet-porod

Kako bi budućim mamama približili veliki događaj koji mijenja život, donosimo vam iskustva mama koje su prošle slatko iščekivanje te porođaj i neočekivana otkrića na koja ih nitko nije upozorio.

beba-termin-poroda

Nakon što saznaju da su trudne, većina trudnica jedva čeka da im ginekolog saopšti koji je njihov termin poroda. Ginekolozi daju veliku važnost tom terminu poroda ali buduće mame bi trebale znati da vjeruju sebi i svojoj bebici koja će doći na svijet kada ona bude spremna za to.

bebe-sluh

Istraživanja finskih naučnika Univerziteta Helsinki su pokazala da bebe počinju učiti jezik već u maternici a posebno su osjetljive na riječi koje roditelji stalno ponavljaju a mogu prepoznati i razliku u izgovoru.

sretna-trudnica

- Uživaj dok traje - savjet je koji ste sigurno čuli od više osoba. Divno putovanje kroz koje žena prolazi tokom 40. sedmica se zaista ne može opisati nego samo doživjeti. Prema tome, uživajte u svakom trenutku!

linea-nigra

Vjerovatno ste primjetili blijedu vertikalnu liniju koja počinje od vašeg pupka i ide prema donjem dijelu vašeg abdomena. Ta linija se naziva linea alba koja je prisutna kod većine žena. Tokom trudnoće, ta linija mijenja svoju boju tokom drugom tromjesečja nakon čega ona dobiva naziv linea negra.

infekcije-trudnica

Iako nisu poželjne, infekcije se vrlo često javljaju u trudnoći. U tom razdoblju „drugog stanja“ smanjena je funkcija T-limfocita, što znači da je imunitet općenito slabiji. Zbog promijenjene flore urogenitalnog trakta, te uslijed hormonalnih promjena, česte su infekcije mokraćnog sustava, vaginalne upale i gljivice. 

savjet arijana trudnoca

U zadnjim ste sedmicama ili danima trudnoće i željno iščekujete dolazak svoje bebe?! Donosimo par jednostavnih vježbi kroz koje možete olakšati bebi spuštanje u zdijelicu i pomoći bebi da se pravilno namjesti i pripremi za prirodni porod.

ishrana-trudnica

Sigurno ste već upoznati sa mnogo toga što biste trebali ili ne biste trebali raditi u trudnoći ali se tema o ishrani ne bi trebala zanemariti. Prije nego posegnete za određenim namirnicama u frižideru ili kuhinji, pogledajte koje namirnice biste trebali izbjegavati tokom trudnoće.

voznja-trudnoca

Mnoge trudnice rado voze pa čak sve do samog poroda. Neke je ipak strah sjesti za volan čak i u najranijoj trudnoći. Međutim, koliko je zaista vožnja automobila opasna tokom trudnoće otkrivaju najnovija istraživanja.

40-sedmica

Posljednjih nekoliko godina, dosta trudnica se odlučuje na provocirani (inducirani) porod zbog različitih razloga a najčešći jeste prelazak određenog termina poroda odnosno prenešena trudnoća.

san-trudnoca

U posljednjim sedmicama trudnoće, dobar san se gotovo čini nemogućim za većinu trudnica. Sama činjenica da imate veliki stomak i bebicu koja se stalno mrda vam ne garantuje miran i ugodan san.

lekprirodan porod2016

Obraduj nekoga


maticne_celije