fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

prirodan porod

Kad je porođaj prirodan koliko god je to moguće, kada je majci omogućeno da rađa slobodno i bez ičijeg uplitanja, njen će porod biti brži i sigurniji.  Kad se ljudi upliću u proces rađanja, oni uvode elemente s kojima se tijelo ne zna nositi.

namirnice

Nakon poroda, mamama je potrebno mnogo energije kako bi se što brže oporavile i ojačale za nove aktivnosti sa novorođenčetom. Već tokom trudnoće budućim mamama se savjetuje da unose kvalitetne namirnice a isti savjeti se mogu primjeniti i nakon poroda, pogotovo zbog početka perioda dojenja.

beba-maternica

Pogledajte nevjerovatno putovanje kroz koje beba prolazi tokom 9 mjeseci boravka u maternici i dolazak bebe na svijet u svega 3 minute.

zgaravica

Već krajem prvog tromjesečja, 40-80 posto trudnica osjeti "žarenje" u grudnom dijelu organa za varenje koje nazivamo "žgaravica". Mnoge trudnice osjećaju to žarenje i u grlu a prisutna je i nadutost te pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda.

Prije svega morate prihvatiti to da ćete se u svakom slučaju udebljati tokom trudnoće. To je prirodna pojava, jer vaše tijelo raste i mijenja se kako bi vašem djetetu omogućilo najbolji početak života. Iz ovih razloga se u toku trudnoće dobija na težini:

noge_trudnice

Oticanje zglobova i stopala je uobičajena pojava u trudnoći i prisutna je kod 75% trudnica. Najčešće se javlja u trećem tromjesečju a kod nekih trudnica i ranije, obično pred kraj dana.

trudnicki_mozak

Mnoge trudnice primjećuju da ih trudnoća čini zaboravljivima a to je i naučno potvrđeno istraživanjima. Tzv. sindrom "trudničkog mozga" podrazumijeva da beba, prilikom uzimanja hranjivih materija od majke, uzima i njenu sposobnost memorije a istraživači naučno tvrde da se majčin momak u trudnoći priprema da se bolje koncentriše na bebine potrebe nakon rođenja.

imuni

Trudnicama je veoma važno da očuvaju zdravlje i da se čuvaju od virusa koliko je to moguće. Međutim, ponekad je teško izolirati se i izbjegavati svaki kontakt sa vanjskim svijetom. Donosimo vam četiri načina kako da poboljšate svoj imuni sistem tokom trudnoće i da održite organizam zdravim i spremnim za dolazak bebice.

trudnicke_vjezbe

Većini trudnica sama pomisao na vježbanje zvuči kao noćna mora. Međutim, vježbanje u trudnoći donosi mnoge prednosti a mi vam donosimo sve prednosti vježbanja koje vas mogu potaknuti i motivisati.

kofein-trudnoca

Kofein se nalazi u hrani, pićima, čokoladi i nekim lijekovima. Većina odraslih osoba kofein unosi putem kafe. Većina ginekologa i naučnika danas smatraju da je minimalan unos kofeina u trudnoći bezopasan. Međutim, o kojim količinama je zapravo riječ i koliko je malo a koliko mnogo kofeina za jednu trudnicu?

trudnica_edukacija

Tijelo žene se priprema za dojenje već u trudnoći. Mliječne ćelije i mliječni kanali se počnu razvijati u grudima a time se povećava i cirkulacija krvi. Trudnicama se savjetuje sljedeće: 


biosave2018


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos