facebook twitter youtube pinterest instagram

porod_prirodni

Iako je broj trudnica koje se odlučuju na carski rez sve veći, danas se dosta trudnica koje su imale carski rez  odlučuje na vaginalni porod. U zapadnim zemljama taj trend je postao popularan a sve više trudnica i kod nas se odlučuje na prirodni porođaj, imajući u obzir da je carski rez operativni zahvat koji sa sobom nosi dosta rizika za majku i bebu.

Prije svega morate prihvatiti to da ćete se u svakom slučaju udebljati tokom trudnoće. To je prirodna pojava, jer vaše tijelo raste i mijenja se kako bi vašem djetetu omogućilo najbolji početak života. Iz ovih razloga se u toku trudnoće dobija na težini:

ishrana-trudnica

Sigurno ste već upoznati sa mnogo toga što biste trebali ili ne biste trebali raditi u trudnoći ali se tema o ishrani ne bi trebala zanemariti. Prije nego posegnete za određenim namirnicama u frižideru ili kuhinji, pogledajte koje namirnice biste trebali izbjegavati tokom trudnoće.

porod_krece

Sigurno nijedna trudnica ne želi prerano ili prekasno doći u bolnicu na porođaj. Kako biste znali razliku između pravih i lažnih znakova porođaja, obratite pažnju na sljedeće:

Epiziotomija je hirurški rez koji je napravljen na mišićnom području između vagine i anusa (područje se naziva međica) pomoću hirurških makaza ili skalpela u trenutku rađanja.

 

Nakon prve trudnoće, mnoge mame su odmah pomislile kako bi neke stvari drugačije uradile u sljedećoj trudnoći. Prva trudnoća je zaista posebna i neponovljiva ali iskustvo sa drugom ili narednom trudnoćom donosi mnoge prednosti.

pokreti

Jedan od najljepših doživljaja u trudnoći jeste osjećaj bebinih pokreta u vama. Nakon saznanja da ste trudni, sigurno iščekujete taj prvi udarac ili leptiriće u stomaku. Neke trudnice ih osjete prije a neke kasnije.

 

termin-porod

Ispred sebe imate veliki trbuh, vaš predviđeni datum poroda je prošao a vaša bebica se gurka i uživa u svom slatkom okruženju. Telefoni ne prestaju zvoniti jer svi željno iščekuju najljepše vijesti što zaista može biti frustrirajuće za vas a ponekad se može činiti da su svi više uzbuđeni oko rođenja bebe nego vi.

vrucine-trudnoca

Svi teško podnosimo ljetne vrućine a pogotovo trudnice. Vrućine mogu biti opasne a nova istraživanja su pokazala kako predstavljaju opasnost od prijevremenog poroda!

beba-termin-poroda

Nakon što saznaju da su trudne, većina trudnica jedva čeka da im ginekolog saopšti koji je njihov termin poroda. Ginekolozi daju veliku važnost tom terminu poroda ali buduće mame bi trebale znati da vjeruju sebi i svojoj bebici koja će doći na svijet kada ona bude spremna za to.

ljetna-trudnica

Iako ljeto budi ono naljepše u nama, biti trudnica tokom ljetnih vrućina zaista nije lako! Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primjeniti kako biste se osjećale bolje, pozitivnije i uživale u svojoj trudnoći.

maticne_celije