fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

Očekujete bebu? Čak i ako više ne možete ni čuti pitanje "a kako će se zvati beba?", ipak nećete moći poslije porođaja bezbrižno izaći iz bolnice i ostaviti vašu bebu prosto bezimenu sve dok vam kad tad nešto ne padne na pamet. Dakle - a kako će se zvati vaša beba?

krvnipritisak-trudnoca

Povišeni krvni pritisak (u daljem tekstu Hipertenzija) se kao jedna od komplikacija u  trudnoći javlja kod 5-10% trudnica. Kod dvije trećine hipertenzivnih trudnica se radi o hipertenziji koja je izazvana trudnoćom a karakteriše je pritisak od 140/90 i više uz pojavu bjelančevina u mokraći.  

trudnoca-ishrana-bebe

Da li ste znali da nerođene bebe osjete sve što jede njihova mama već u stomaku? Nova istraživanja Univerziteta u Philadelphiji su pokazala kako buduće mame mogu uveliko utjecati na ishranu njihove bebe nakon rođenja ako se pravilno hrane tokom trudnoće.

debljanje-trudnoca

Najnovija istraživanja su dokazala jednu zanimljivu činjenicu, trudnice najviše deblja televizija! Studija društva Pediatric Academic Societies (PAS) u Vancouveru je pokazala da trudnice koje jedu dok gledaju televiziju su mnogo deblje od trudnica koje jedu za stolom.

Nakon prve trudnoće, mnoge mame su odmah pomislile kako bi neke stvari drugačije uradile u sljedećoj trudnoći. Prva trudnoća je zaista posebna i neponovljiva ali iskustvo sa drugom ili narednom trudnoćom donosi mnoge prednosti.

trudnoca hrana

Hormoni mijenjanju okuse i želju za nekom hranom. Jaka žudnja može značiti i  nedostatak određenih nutrijenata, kao na primjer - ako trudnica žudi za  čokoladom vrlo vjerojatno joj nedostaje ugljikohidrata. 

ishrana-trudnica

Sigurno ste već upoznati sa mnogo toga što biste trebali ili ne biste trebali raditi u trudnoći ali se tema o ishrani ne bi trebala zanemariti. Prije nego posegnete za određenim namirnicama u frižideru ili kuhinji, pogledajte koje namirnice biste trebali izbjegavati tokom trudnoće.

Trudnoća je prirodno stanje za ženski organizam,  ali također može biti i izazov. Tokom trudnoće majka i dijete su povezani ne samo fizički, nego emocionalno i duhovno. Da trudnoća prođe što bolje, trebate se dobro pripremiti.

stucanje

Tokom trudnoće, buduće mame osjete pokrete svoje bebice, od laganih i nježnih do snažnih udaraca u 9. mjesecu. Kakav divan podsjetnik na maleni život koji raste u vama. Međutim, pored tih pokreta, neke trudnice osjete ritmično poskakivanje u stomaku a to je znak da bebica štuca!

grudnjak-trudnoca

Tokom trudnoće, hormonalne promjene utiču na veličinu i oblik vaših grudi. Zbog toga je potrebno obratiti pažnju na odabir grudnjaka koji će vam biti udoban od samog početka trudnoće pa sve do poroda.

prirodan porod

Kad je porođaj prirodan koliko god je to moguće, kada je majci omogućeno da rađa slobodno i bez ičijeg uplitanja, njen će porod biti brži i sigurniji.  Kad se ljudi upliću u proces rađanja, oni uvode elemente s kojima se tijelo ne zna nositi.


biosave2018


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019