fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

opustanje-trudnoca

Koliko je važno da budete opušteni tokom trudnoće? Veoma! Kada ste nervozni ili pod stresom, vaše stanje se direktno preko placente prenosi na vašu bebu. Studije pokazuju da ukoliko ste sretna i opuštena trudnica, i vaša beba će se osjećati sretno i smireno.

pitanja-trudnoca

Tokom trudnoće, svaka trudnica se barem jednom suočila sa različitim pitanjima vezanim za njenu trudnoću i buduće planove. Međutim, neka pitanja i nisu baš najprikladnija. Iako su vam se ta pitanja prije trudnoće činila bezazlena, u trudnoći se situacija ipak mijenja.

trudnicke_vjezbe

Većini trudnica sama pomisao na vježbanje zvuči kao noćna mora. Međutim, vježbanje u trudnoći donosi mnoge prednosti a mi vam donosimo sve prednosti vježbanja koje vas mogu potaknuti i motivisati.

ctg-mjerenje

Kardiotokografija (CTG) je metoda elektronskog praćenja otkucaja srca bebe i kontrakcija maternice tokom trudnoće i tokom porođaja. Obično se radi u trećem tromjesečju trudnoće kako bi se provjerili bebini otkucaji srca. Uobičajena stopa otkucaja srca bebe se kreće između 110 i 160 otkucaja u minuti i povećava se kako se beba kreće.

strah

Nakon saznanja o trudnoći, većina budućih mama počne strahovati i brinuti se za različite stvari. To je period burnih promjena u organizmu, pojave novih osjećanja ali i strahova. Ponekad se radi o neopravdanim strahovima a u nekim slučajevima je zaista potrebno obratiti pažnju na stvari koje mogu negativno djelovati na nerođenu bebu i trudnicu. Donosimo vam rezultate istraživanja provedenog u SAD-u (March of Dimes survey) koje izdvaja pet trudničkih strahova koji su najčešći među trudnicama.

dojenje carskirez

Tijelo žene se priprema za dojenje već u trudnoći. Mliječne ćelije i mliječni kanali se počnu razvijati u grudima a time se povećava i cirkulacija krvi. Trudnicama se savjetuje sljedeće: 

stres-trudnoca

Sve ono što jedna trudnica proživljava tokom 9. mjeseci se direktno odražava na bebu koju nosi u sebi. Poznato je da je stres jedan od neprijatelja blaženog stanja a to je sada i naučno dokazano.

linea-nigra

Vjerovatno ste primjetili blijedu vertikalnu liniju koja počinje od vašeg pupka i ide prema donjem dijelu vašeg abdomena. Ta linija se naziva linea alba koja je prisutna kod većine žena. Tokom trudnoće, ta linija mijenja svoju boju tokom drugom tromjesečja nakon čega ona dobiva naziv linea negra.

mobilni-uredjaji

U današnjem vremenu, korištenje elektronskih uređaja je neizbježno a većina trudnica koristi računar i mobilne uređaje za rad. Dosta trudnica radi do samog poroda i svakodnevno su izložene zračenju kao i trudnice koje čuvaju trudnoću korištenjem laptopa u svojoj blizini.

carobna-trudnoca

Sve trudnice znaju da je trudnoća jedno posebno razdoblje popraćeno i pozitivnim ali i manje poželjnim pojavama. Tijelo žene tokom trudnoće se mijenja toliko da postaje skoro čarobno.

beba_kuci

Kako se približava dan poroda, većina trudnica sa nestrpljenjem priprema svoj dom za dolazak novorođenčeta i želi učiniti sve kako bi se njihova malena beba osjećala zdravo, sigurno i voljeno.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos