facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

opustanje-trudnoca

Koliko je važno da budete opušteni tokom trudnoće? Veoma! Kada ste nervozni ili pod stresom, vaše stanje se direktno preko placente prenosi na vašu bebu. Studije pokazuju da ukoliko ste sretna i opuštena trudnica, i vaša beba će se osjećati sretno i smireno.

mucnina

Jutarnja mučnina predstavlja jedan od najzastupljenijih trudničkih stimptoma. Obično se javlja u ranoj trudnoći a pored toga što se naziva "jutarnja", može biti prisutna i tokom dana kao i pred spavanje. Prisutna je kod 1/3 trudnica i većinom prestaje nakon prvog tromjesečja trudnoće.

veza-beba

Volite pričati sa svojom bebom u stomaku? Odlično! To je samo jedan od načina kako možete ostvariti blisku emotivnu vezu sa svojom bebom iako je stomaku. Na taj način ostvarujete jedno lijepo i mirno iskustvo trudnoće i pripremate bebu za upoznavanje sa svojom mamom.

stres-trudnoca

Sve ono što jedna trudnica proživljava tokom 9. mjeseci se direktno odražava na bebu koju nosi u sebi. Poznato je da je stres jedan od neprijatelja blaženog stanja a to je sada i naučno dokazano.

san-trudnoca

Tokom prvih mjeseci trudnoće, većina trudnica muči problem velike pospanosti. To je također jedan od važnih simptoma trudnoće koji je sasvim normalna reakcija hormonalnih promjena koje će tek uslijediti.

vitaminD

Britanska studija u kojoj je učestvovalo oko 700 mama i djece je pokazala da bebe čije su mame unosile veću količinu vitamina D u trudnoći imaju veću mišićnu masu.

strije

Jedna od čestih pojava u trudnoći jesu strije koje se pojavljuju kod 90% trudnica sa malim brojem sretnica koje ih nemaju! Iako ih je gotovo nemoguće spriječiti zbog različitih faktora (genetika, hormonalne promjene), postoji nekoliko načina na koje možete uticati na njihov nastanak.

beba_pregled

Nova studija provedena u SAD-u i Švedskoj otkrila je da nerođene bebe pokazuju interes za maternji jezik samo nekoliko sati nakon rođenja.

porodjajni-bolovi

Australijski naučnici su izgleda riješili jednu od velikih misterija ljudske biologije - šta zapravo pokreće porođaj oko 40. sedmice trudnoće. Oni ne još uvijek ne mogu predvidjeti tačan datum poroda ali ono što su otkrili jeste kako dolazi do kontrakcija maternice.

plivanje-trudnoca

Plivanje predstavlja jednu od najzdravijih sportskih aktivnosti a pogotovo se preporučuje u trudnoći kada je tijelu potreban zdrav način opuštanja i razgibavanja tijela.

stvari-trudnoca

Trudnoća je jedno posebno ali i osjetljivo razdoblje za svaku ženu tako da treba obratiti pažnju na ono šta govorimo trudnicama. Besmislena pitanja ili pretpostavke koje zaista nisu primjerene mogu trudnicu uvrijediti ili ražalostiti ako se njena očekivanja ne poklapaju sa onim ko postavlja takva pitanja.prirodan porod2016


maticne_celije
 
budi kum sos