fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

960x180 nifty banner text3

beba-termin-poroda

Nakon što saznaju da su trudne, većina trudnica jedva čeka da im ginekolog saopšti koji je njihov termin poroda. Ginekolozi daju veliku važnost tom terminu poroda ali buduće mame bi trebale znati da vjeruju sebi i svojoj bebici koja će doći na svijet kada ona bude spremna za to.

sretna-trudnica

- Uživaj dok traje - savjet je koji ste sigurno čuli od više osoba. Divno putovanje kroz koje žena prolazi tokom 40. sedmica se zaista ne može opisati nego samo doživjeti. Prema tome, uživajte u svakom trenutku!

40-sedmica

Posljednjih nekoliko godina, dosta trudnica se odlučuje na provocirani (inducirani) porod zbog različitih razloga a najčešći jeste prelazak određenog termina poroda odnosno prenešena trudnoća.

pokreti

Jedan od najljepših doživljaja u trudnoći jeste osjećaj bebinih pokreta u vama. Nakon saznanja da ste trudni, sigurno iščekujete taj prvi udarac ili leptiriće u stomaku. Neke trudnice ih osjete prije a neke kasnije.

cinjenice

Tokom devet mjeseci, u vašem stomaku se dešavaju nevjerovatne stvari! U vama raste jedan novi život a sama ta činjenica je čudesna. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje trudnoću čine još nevjerovatnijom i čudesnijom! 

bebe-sluh

Istraživanja finskih naučnika Univerziteta Helsinki su pokazala da bebe počinju učiti jezik već u maternici a posebno su osjetljive na riječi koje roditelji stalno ponavljaju a mogu prepoznati i razliku u izgovoru.

porod_krece

Sigurno nijedna trudnica ne želi prerano ili prekasno doći u bolnicu na porođaj. Kako biste znali razliku između pravih i lažnih znakova porođaja, obratite pažnju na sljedeće:

termin-porod

Ispred sebe imate veliki trbuh, vaš predviđeni datum poroda je prošao a vaša bebica se gurka i uživa u svom slatkom okruženju. Telefoni ne prestaju zvoniti jer svi željno iščekuju najljepše vijesti što zaista može biti frustrirajuće za vas a ponekad se može činiti da su svi više uzbuđeni oko rođenja bebe nego vi.

san-trudnoca

U posljednjim sedmicama trudnoće, dobar san se gotovo čini nemogućim za većinu trudnica. Sama činjenica da imate veliki stomak i bebicu koja se stalno mrda vam ne garantuje miran i ugodan san.

Prirodni porođaj se sastoji od nekoliko faza koje uključuju: Prva faza (rani porođaj, aktivni porođaj i prelazna faza), druga faza i treća faza porođaja.

Prva faza poroda

U fazi ranog porođaja, grlić maternice se počinje širiti i javljaju se redovni trudovi koji se pojavljuju svakih 5 do 20 minuta. Trudnice još uvijek mogu ostati kod kuće.

trudnicki_mozak

Mnoge trudnice primjećuju da ih trudnoća čini zaboravljivima a to je i naučno potvrđeno istraživanjima. Tzv. sindrom "trudničkog mozga" podrazumijeva da beba, prilikom uzimanja hranjivih materija od majke, uzima i njenu sposobnost memorije a istraživači naučno tvrde da se majčin momak u trudnoći priprema da se bolje koncentriše na bebine potrebe nakon rođenja.


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos