facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

trudnoca-ishrana-bebe

Da li ste znali da nerođene bebe osjete sve što jede njihova mama već u stomaku? Nova istraživanja Univerziteta u Philadelphiji su pokazala kako buduće mame mogu uveliko utjecati na ishranu njihove bebe nakon rođenja ako se pravilno hrane tokom trudnoće.

Epiziotomija je hirurški rez koji je napravljen na mišićnom području između vagine i anusa (područje se naziva međica) pomoću hirurških makaza ili skalpela u trenutku rađanja.

 

Kako bi trudnicama olakšali porod, ljekari iz Sjedinjenih Američkih Država su se odlučili za novu tehniku pomoći prilikom poroda, istu onu koju koriste stomatolozi u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Finskoj - gas za smijanje ili nitratni oksid.

grcevi

Mnoge trudnice često mogu osjetiti grčeve u stopalima, butinama i mišićima potkoljenice u posljednjim mjesecima trudnoće. Oni se uglavnom pojavljuju tokom noći i često traju oko minut.

zdravlje-bebe-trudnoca

Svaka trudnica kao buduća majka želi samo najbolje za svoju bebu dok je još u stomaku. Donosimo vam pet načina kako možete podstaknuti bebin razvoj i zdravlje već u trudnoći a ujedno ćete poboljšati i svoje zdravlje i raspoloženje.

raspolozenje-trudnoca

U jednom trenutku ste najsretnija trudnica na svijetu a ubrzo nakon toga se počnete pitati da li ćete vi sve to moći izdržati, kako ćete se brinuti za bebu i osjećate se potpuno nespremnom. Zvuči poznato? Ako ste trudnica ili ste već sretna majka, sigurno znate sve o naglim promjenama raspoloženja koje su jedan od uobičajenih simptoma trudnoće.

zdrava-trudnoca

I u trudnoći se možete osjećati dobro ako se dobro brinete o sebi. Donosimo vam nekoliko savjeta kako biste tokom trudnoće poboljšali svoje zdravlje a samim tim poboljšali i zdravlje svoje bebe:

pitanja-trudnoca

Tokom trudnoće, svaka trudnica se barem jednom suočila sa različitim pitanjima vezanim za njenu trudnoću i buduće planove. Međutim, neka pitanja i nisu baš najprikladnija. Iako su vam se ta pitanja prije trudnoće činila bezazlena, u trudnoći se situacija ipak mijenja.

pojas-trudnoca

Trudnice se često pitaju moraju li biti vezane sigurnosnim pojasom tokom vožnje automobilom, naročito ako se nalaze u zadnjim mjesecima trudnoće. Odgovor je potvrdan. Vezanje sigurnosnim pojasem najbolja je zaštita majke i nerođenog djeteta u slučaju sudara, bez obzira sjedi li se na mjestu suvozača ili na stražnjem sjedalu. 

strah

Nakon saznanja o trudnoći, većina budućih mama počne strahovati i brinuti se za različite stvari. To je period burnih promjena u organizmu, pojave novih osjećanja ali i strahova. Ponekad se radi o neopravdanim strahovima a u nekim slučajevima je zaista potrebno obratiti pažnju na stvari koje mogu negativno djelovati na nerođenu bebu i trudnicu. Donosimo vam rezultate istraživanja provedenog u SAD-u (March of Dimes survey) koje izdvaja pet trudničkih strahova koji su najčešći među trudnicama.

carobna-trudnoca

Sve trudnice znaju da je trudnoća jedno posebno razdoblje popraćeno i pozitivnim ali i manje poželjnim pojavama. Tijelo žene tokom trudnoće se mijenja toliko da postaje skoro čarobno.prirodan porod2016

Obraduj nekoga


maticne_celije
 
 
budi kum sos