facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

noge_trudnice

Oticanje zglobova i stopala je uobičajena pojava u trudnoći i prisutna je kod 75% trudnica. Najčešće se javlja u trećem tromjesečju a kod nekih trudnica i ranije, obično pred kraj dana.

trudnicki_mozak

Mnoge trudnice primjećuju da ih trudnoća čini zaboravljivima a to je i naučno potvrđeno istraživanjima. Tzv. sindrom "trudničkog mozga" podrazumijeva da beba, prilikom uzimanja hranjivih materija od majke, uzima i njenu sposobnost memorije a istraživači naučno tvrde da se majčin momak u trudnoći priprema da se bolje koncentriše na bebine potrebe nakon rođenja.

imuni

Trudnicama je veoma važno da očuvaju zdravlje i da se čuvaju od virusa koliko je to moguće. Međutim, ponekad je teško izolirati se i izbjegavati svaki kontakt sa vanjskim svijetom. Donosimo vam četiri načina kako da poboljšate svoj imuni sistem tokom trudnoće i da održite organizam zdravim i spremnim za dolazak bebice.

trudnicke_vjezbe

Većini trudnica sama pomisao na vježbanje zvuči kao noćna mora. Međutim, vježbanje u trudnoći donosi mnoge prednosti a mi vam donosimo sve prednosti vježbanja koje vas mogu potaknuti i motivisati.

kofein-trudnoca

Kofein se nalazi u hrani, pićima, čokoladi i nekim lijekovima. Većina odraslih osoba kofein unosi putem kafe. Većina ginekologa i naučnika danas smatraju da je minimalan unos kofeina u trudnoći bezopasan. Međutim, o kojim količinama je zapravo riječ i koliko je malo a koliko mnogo kofeina za jednu trudnicu?

trudnica_edukacija

Tijelo žene se priprema za dojenje već u trudnoći. Mliječne ćelije i mliječni kanali se počnu razvijati u grudima a time se povećava i cirkulacija krvi. Trudnicama se savjetuje sljedeće: 

ljetna-trudnica

Iako ljeto budi ono naljepše u nama, biti trudnica tokom ljetnih vrućina zaista nije lako! Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primjeniti kako biste se osjećale bolje, pozitivnije i uživale u svojoj trudnoći.

opustanje-trudnoca

Koliko je važno da budete opušteni tokom trudnoće? Veoma! Kada ste nervozni ili pod stresom, vaše stanje se direktno preko placente prenosi na vašu bebu. Studije pokazuju da ukoliko ste sretna i opuštena trudnica, i vaša beba će se osjećati sretno i smireno.

mucnina

Jutarnja mučnina predstavlja jedan od najzastupljenijih trudničkih stimptoma. Obično se javlja u ranoj trudnoći a pored toga što se naziva "jutarnja", može biti prisutna i tokom dana kao i pred spavanje. Prisutna je kod 1/3 trudnica i većinom prestaje nakon prvog tromjesečja trudnoće.

veza-beba

Volite pričati sa svojom bebom u stomaku? Odlično! To je samo jedan od načina kako možete ostvariti blisku emotivnu vezu sa svojom bebom iako je stomaku. Na taj način ostvarujete jedno lijepo i mirno iskustvo trudnoće i pripremate bebu za upoznavanje sa svojom mamom.

stres-trudnoca

Sve ono što jedna trudnica proživljava tokom 9. mjeseci se direktno odražava na bebu koju nosi u sebi. Poznato je da je stres jedan od neprijatelja blaženog stanja a to je sada i naučno dokazano.prirodan porod2016


maticne_celije
 
budi kum sos