facebook twitter youtube pinterest instagram

vrucine-trudnoca

Svi teško podnosimo ljetne vrućine a pogotovo trudnice. Vrućine mogu biti opasne a nova istraživanja su pokazala kako predstavljaju opasnost od prijevremenog poroda!

beba-termin-poroda

Nakon što saznaju da su trudne, većina trudnica jedva čeka da im ginekolog saopšti koji je njihov termin poroda. Ginekolozi daju veliku važnost tom terminu poroda ali buduće mame bi trebale znati da vjeruju sebi i svojoj bebici koja će doći na svijet kada ona bude spremna za to.

ljetna-trudnica

Iako ljeto budi ono naljepše u nama, biti trudnica tokom ljetnih vrućina zaista nije lako! Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primjeniti kako biste se osjećale bolje, pozitivnije i uživale u svojoj trudnoći.

plivanje-trudnoca

Plivanje predstavlja jednu od najzdravijih sportskih aktivnosti a pogotovo se preporučuje u trudnoći kada je tijelu potreban zdrav način opuštanja i razgibavanja tijela.

cinjenice-porod

Sam porod je univerzalan čin za sve majke širom svijeta popraćen kontrakcijama, širenjem grlića maternice, bolovima i na kraju, dolaskom bebe na svijet! Međutim, ono što se razlikuje u mnogim zemljama svijeta jeste samo iskustvo poroda i običaji nakon poroda tokom prvih sedmica i mjeseci majčinstva.

Kako bi trudnicama olakšali porod, ljekari iz Sjedinjenih Američkih Država su se odlučili za novu tehniku pomoći prilikom poroda, istu onu koju koriste stomatolozi u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Finskoj - gas za smijanje ili nitratni oksid.

namirnice

Nakon poroda, mamama je potrebno mnogo energije kako bi se što brže oporavile i ojačale za nove aktivnosti sa novorođenčetom. Već tokom trudnoće budućim mamama se savjetuje da unose kvalitetne namirnice a isti savjeti se mogu primjeniti i nakon poroda, pogotovo zbog početka perioda dojenja.

infekcije-trudnica

Iako nisu poželjne, infekcije se vrlo često javljaju u trudnoći. U tom razdoblju „drugog stanja“ smanjena je funkcija T-limfocita, što znači da je imunitet općenito slabiji. Zbog promijenjene flore urogenitalnog trakta, te uslijed hormonalnih promjena, česte su infekcije mokraćnog sustava, vaginalne upale i gljivice. 

debljanje-trudnoca

Najnovija istraživanja su dokazala jednu zanimljivu činjenicu, trudnice najviše deblja televizija! Studija društva Pediatric Academic Societies (PAS) u Vancouveru je pokazala da trudnice koje jedu dok gledaju televiziju su mnogo deblje od trudnica koje jedu za stolom.

ctg-mjerenje

Kardiotokografija (CTG) je metoda elektronskog praćenja otkucaja srca bebe i kontrakcija maternice tokom trudnoće i tokom porođaja. Obično se radi u trećem tromjesečju trudnoće kako bi se provjerili bebini otkucaji srca. Uobičajena stopa otkucaja srca bebe se kreće između 110 i 160 otkucaja u minuti i povećava se kako se beba kreće.

raspolozenje-trudnoca

U jednom trenutku ste najsretnija trudnica na svijetu a ubrzo nakon toga se počnete pitati da li ćete vi sve to moći izdržati, kako ćete se brinuti za bebu i osjećate se potpuno nespremnom. Zvuči poznato? Ako ste trudnica ili ste već sretna majka, sigurno znate sve o naglim promjenama raspoloženja koje su jedan od uobičajenih simptoma trudnoće.

maticne_celije