facebook twitter youtube pinterest instagram

Većina majki se nakon porođaja osjeća nelagodno zbog svog tijela a ova mama je željela istaknuti upravo suprotno, kako je žensko tijelo predivno i u trudnoći i nakon poroda. Blogerica Julie Bhosale s Novog Zelanda je željela ohrabriti sve majke širom svijeta da budu ponosne na svoje tijelo tako što je objavila svoje fotografije neposredno nakon poroda i u narednim danima i sedmicama.

montessori dijete

Maria Montessori izdvaja četiri stadija razvoja djeteta. Prvi stadij, poznat kao period upijajućeg uma ili period ranog djetinjstva, počinje od samog rođenja i traje do šeste godine života, a najvažniji je razvojni period u životu. Dijeli se na dva podstadija: stadij nesvjesnog upijajućeg uma, koji traje od rođenja do treće godine i stadij svjesnog upijajućeg uma, koji traje od treće do šeste godine.

Djeca su se vaspitavala mnogo drugačije prije 30 godina nego danas. Pravila kojih su se pridržavali naši roditelji se skoro skroz razlikuju od onoga kako mi postupamo sa djecom danas. Donosimo vam nekoliko zanimljivih primjera:

Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, osobito kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

Neprospavane noći, neopisiv umor, nadolaženje mlijeka i dojenje, samo su neke od stvari koje očekuju novopečene roditelje. Nakon zabavnih ilustracija živoa jedne trudnice, autorica Line Severinsen je na zanimljiv način predstavila kako izgleda period nakon dolaska bebe.

Nakon rođenja druge bebe u maju ove godine, odlučila se nakon trudničkih ilustracija da prikaže i neke čari roditeljstva.

djeca igra

Nijedna mama sigurno nije oduševljena kada treba da opere fleke od zemlje i trave sa dječje odjeće. Međutim, istraživanja pokazuju da je bolje za zdravlje ako pustite dijete da se malo isprlja, a stručnjaci to nazivaju hipotezom higijene.

Mnogi roditelji imaju svoje "provjerene" načine uspavljivanja bebe. Mi vam donosimo jedan interesantan video koji prikazuje kako sedam mama uspavljuje svoje bebe na malo drugačiji način. Možda i vi koristite neke od ovih metoda.

Donijela mi drugarica, jutros, da čuvam Marina. Beba Marin, kao što je red u ovo doba godine, obučen kao mače, ispod dvije kape i kapuljače viri nosić kao dugme. Spava Marin kao buba. Samo zečje mrdaju cucla i nosić. Gledam Marina, prava reklama za dizanje nataliteta i mirnog sna...a meni na pamet pada samo to koliko godina nismo spavali zbog takvih, naših Marina...spavanje je bilo privilegija, nevezana za prirodne potrebe. Spava Marin, a ja mislim "Šta li noću radiš, kad sad tako mirno spavaš?"

Trudnoća jeste jedno posebno razdoblje u životu ali sa sobom nosi i neka manje ugodna iznenađenja koja su dobro poznata svim trudnicama. Line Severinsen, ilustratorica i mama dvoje djece iz Norveške, je kreirala nekoliko zabavnih ilustracija koje prikazuju kako se trudnica zaista osjeća.

maticne_celije