fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

stres-trudnoca

Sve ono što jedna trudnica proživljava tokom 9. mjeseci se direktno odražava na bebu koju nosi u sebi. Poznato je da je stres jedan od neprijatelja blaženog stanja a to je sada i naučno dokazano.

Stručnjaci sa Univerziteta Columbia u SAD-u su istražili način na koji stres i tjeskoba trudnice utiče na njenu nerođenu bebu. Oni su posmatrali visinu stresa i tjeskobe kod jedne grupe trudnice mjereći visinu otkucaja srca, njihov krvni pritisak i disanje prije i nakon psihološkog testa. Ono što su posebno posmatrali jeste visina otkucaja srca njihovih nerođenih beba.

Veliki utjecaj na bebine otkucaje srca!

Rezulati istraživanja, objavljeni u časopisu Development and Behavioural Pediatrics, su pokazali da generalni porast stresa i tjeskobe kod trudnica direktno utiče na bebine otkucaje srca.

Interesantna činjenica jeste da se ovaj utjecaj nastavio čak i kada su trudnice prošle "testiranje stresa" jer su njihove kardiovaskularne aktivnosti još uvijek utjecale na bebu. 

Stručnjaci objašnjavaju ovu reakciju da je potrebno više vremena da psihološki učinci stresa dođu do bebe, odnosno, beba je podložna utjecaju stresa svoje mame i nakon što taj "stresni period" prođe. Ovo pokazuje da stres ima dugoročni učinak na zdravlje mame i bebe.

Stoga je od iznimne važnosti da trudnice smanje stres i osjećaj tjeskobe koliko god je to moguće jer njihova beba osjeti svaki njihov otkucaj srca i njihovo raspoloženje ostavlja neizbrisiv trag na općem stanju bebice.



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos