fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

strah

Nakon saznanja o trudnoći, većina budućih mama počne strahovati i brinuti se za različite stvari. To je period burnih promjena u organizmu, pojave novih osjećanja ali i strahova. Ponekad se radi o neopravdanim strahovima a u nekim slučajevima je zaista potrebno obratiti pažnju na stvari koje mogu negativno djelovati na nerođenu bebu i trudnicu. Donosimo vam rezultate istraživanja provedenog u SAD-u (March of Dimes survey) koje izdvaja pet trudničkih strahova koji su najčešći među trudnicama.

1. Strah od poremećaja kod bebe (prisutno kod 78% trudnica) 

U SAD-u se rađa samo 3% beba sa urođenim poremećajima od kojih se većina može uspješno liječiti - navodi dr. Richard Olney, klinički genetičar državnog centra za poremećaje i nepravilnosti u razvoja u Atlanti. Faktori genetskog rizika koji mogu postojati za bebu su: dijabetes, epilepsija, pušenje, povećana tjelesna težina a u 70% slučajeva, uzroci poremećaja nisu poznati.

Savjet: S obzirom da se većina fetalnih poremećaja događa u ranim fazama trudnoće, preporučuje se uzimanje folne kiseline i prije začeća kako bi se smanjio rizik poremećaja neuralne cijevi poput spine bifide. Zdravo se hranite, izbjegavajte ribu bogatu živom, prestanite konzumirati alkohol i cigarete i održavajte tjelesnu težinu koja je idealna za vas.

2. Strah od pobačaja (prisutno kod 75% trudnica)

Rizik od pobačaja je znatno manji nego što trudnice misle. Za trudnice mlađe od 35. godina, rizik za pobačaj je 10-12% a kod trudnica od 35. do 39. godina, iznosi 18%. Ljekari ističu da su šanse za pobačaj manje za 5% nakon što čujete otkucaj bebinog srca na ultrazvuku (oko 6-7 sedmice trudnoće).

Savjet: Istraživanja pokazuju da povećan unos kafe može povećati rizik od pobačaja kao i određene infekcije (spolno-prenosive bolesti) te bolesti desni. Hranite se zdravo i vodite zdrav život, budite pozitivni i sve će biti u redu.

3. Strah od prijevremenog poroda (prisutno kod 71% trudnica)

U SAD-u se smatra da je beba rođena "na vrijeme" nakon 37. sedmice trudnoće. Samo 12% beba se rađa prije vremena a te bebe mogu imati određene zdravstvene probleme jer su ranjivije od beba rođenih "na vrijeme". U određenim slučajevima je prijevremeni prekid trudnoće preporučen, a naravno, sve u dogovoru sa ginekologom.

Savjet: Pretilost, visok krvni pritisak i dijabetes su rizični faktori za prijevremeni porod. Savjetuje se pravilno dobivanje na težini, te kontrola nivoa šećera u krvi. Stres također može biti pokretač prijevremenog poroda tako da je poželjno vježbati tehnike opuštanja i disanja.

pitanja-trudnoca

4. Strah od porođajnih bolova (prisutno kod 70% trudnica)

Činjenica jeste da je porođaj bolan a danas u svijetu postoje mnoge mogućnosti olakšavanja porođajnih bolova kao i porođaj u vodi koji dokazano smanjuje bolove te praktikovanje promjene položaja tokom samog poroda uz tehnike disanja.

Savjet: Potrebno je educirati se tokom same trudnoće o mogućnostima ublažavanja porođajnih bolova na prirodan način (ukoliko želite izbjeći lijekove). - Saznajte šta vas očekuje jer nepoznato može prouzrokovati samo više napetosti. Ako znate šta je tačno uzrok boli, to znatno može umanjiti cjelokupne bolove - ističe Erika Bleiberg, doula u Glen Ridge bolnici, New York.

5. Strah od dojenja (prisutno kod 60% trudnica)

Za mnoge mame je dojenje najljepša a za neke i najteža stvar sa kojom su se susrele do tada. Više od 90% žena uspješno doji svoju djecu uz strpljenje i podršku svojih najbližih. Mnoge trudnice se brinu oko uspostavljanja dojenja i da li će one biti psihički spremne na to.

- Potrebno je dvije do tri sedmice da se mama i beba upoznaju i da se uspostavi ponuda majčinog mlijeka shodno bebinim potrebama - kaže Laura Viehmann, pedijatrica iz Rhode Islanda (SAD).

Savjet: Pokušajte graditi pozitivan stav prema dojenju i samopouzdanje da ćete biti uspješna dojilja. Posjetite grupe za podršku dojenju tokom trudnoće kako biste se upoznali sa osnovama dojenja, a to je sve što će vam biti potrebno uz majčinski instinkt za vašu bebu.

Ukoliko ste upoznate sa mnogim problemima prilikom dojenja (npr. upaljene i bolne bradavice), potražite savjete od stručnih osoba prije poroda jer su to sve uobičajeni problemi sa kojima se novopečene mame susreću i zbog kojih nažalost neke mame prerano odustaju od dojenja.

Najvažnije od svega jeste da se okružite pozitivnim osobama, ljudima koji vas iskreno vole i koji su spremni da vam pruže podršku tokom trudnoće, poroda i nakon dolaska bebe na svijet!

Pogledajte: Da li strah i zabrinutost u trudnoći može škoditi bebi? Psihološki aspekti trudnoćeprirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos