fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebazima

Mnogo roditelja ne izvode bebe rođene zimi van sve do proljeća kako bi spriječili moguću prehladu. Donosimo vam nekoliko razloga zašto biste trebali prošetati sa novorođenom bebom zimi nakon nekoliko sedmica.

bebe-plac

David Haig, evolucijski biolog sa američkog Univerziteta Harvard, je nedavno predstavio svoju hipotezu u časopisu "Evolution, Medicine and Public Health" koja bi novopečenim roditeljima mogla odgovoriti na pitanje: "Zašto se moja beba budi noću i plače iako nije gladna?".

zima

Izlazak u šetnju po niskim temperaturama ispod nule ne dolazi u obzir za djecu do godinu dana. Ukoliko imate malu bebu, poželjno je provjetravati prostorije u kojima boravi nekoliko puta dnevno a bebu odvesti u drugu prostoriju za to vrijeme.

dodir-govor

Škakiljanje bebinih nogica je preslatko i roditelji i beba uživaju u tome ali novija istraživanja pokazuju da to može za bebu značiti i nešto više, može joj pomoći da nauči nove riječi.

rooming_in2

Rooming-in je praksa zajedničkog boravka majke i bebe nakon poroda i predstavlja jednu od inicijativa koju je pokrenuo UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija u sklopu "Baby friendly" programa koji se provodi u bolnicama širom BiH.

samostalna-igra

Iako je druženje i igra sa odraslima ključno za djetetov razvoj, samostalna igra beba i djece je od iznimne važnosti. Samostalna igra djetetu pruža niz prilika za učenje: beba može sama istraživati svoju okolinu kako njoj odgovara, postaje samostalna, uči da usmjerava svoju pažnju na ono što je zanima i uči iz svojih grešaka.

majcinstvo beba

Mnogi koji djecu nemaju pitaju se ovo pitanje, a neki čak i koji imaju ali nisu s bebama po cijele dane... Eto odgovora jednom zauvijek: postavljaju temelje za djetetov uravnotežen razvoj i zdravu budućnost.

mama beba ton

Naučnici sa Univerziteta Cardiff su proveli istraživanje na jednogodišnjacima i njihovim reakcijama na riječi na maternjem i stranom jeziku i rezultati su pokazali da sve bebe ne reagiraju isto.

prehlada

Dolaskom hladnijeg perioda pojavljuju se i virusi koji uzrokuju prehladu a boravak u zatvorenim i pretoplim prostorijama samo pogoršava situaciju. Ovakve vrste prehlada najviše pogađaju bebe i djecu, pogotovo onu koja tek kreću u jaslice i vrtić.

beba spavanje

Šumovi i zvukovi bebicama jako trebaju, znate li zašto? 

Jedna od većih pogrešaka koje mladi roditelji prvog djeteta obično rade, a to je onaj  osjećaj da beba mora biti u tišini, da joj ne smetaju zvukovi, da ne bude preglasno kako bebi ne bi "oštetili" sluh ili je učinili nervoznom zbog toliko toga što se čuje oko njih. 

radijator

Zima je stigla i većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorijama sa svojim mališanima. Ukoliko imate malu bebu, sigurno se pitate kolika temperatura je optimalna za prostorije? Najidealnija temperatura za bebe jeste sobna, oko 22°C uz odstupanje do dva stepena.prirodan porod2016