facebook twitter youtube pinterest instagram

uvodjenje-dohrane

Pravilna ishrana podrazumijeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrijevanje. Osim toga pravilna ishrana je i ona ishrana koja djeluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu prije svega spadaju dijabetes (šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (moždani udar), prerano starenje, povišeni krvni pritisak i druge.

prednosti-dojenja

Prednosti dojenja su ogromne, kako za majku tako i za dijete. Ohrabrujuća je činjenica da broj majki koje žele dojiti svoju djecu svakim danom u porastu što pozivitno utiče na zdravlje beba.

beba-plaza

Stiglo nam je ljeto i ljetne radosti su pred nama. Ukoliko prvi put idete sa bebom na more, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako bi boravak vaše bebe na plaži bio što ugodniji i zabavniji:

bebe-vrucina

Ljeto je stiglo kao i ljetne vrućine. Bez obzira da li vrijeme provodite u zaklonjenom prostoru ili napolju, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari kako bi zajedno sa vašom bebom uživali u ljetnim radostima.

majcino-mlijeko

Stvaranje mlijeka u majčinim dojkama je jedan nevjerovatan proces. Početak nastanka majčinog mlijeka ovisi o dojenju vaše bebe jer bebinim sisanjem se nadražuju nervni završeci na bradavici i areoli. Na taj način se aktivira mehanizam koji proizvodi i otpušta mlijeko iz kanala.

beba-ljubav

Od prvog trenutka kada ste svoju bebicu uzeli u naručje, vaša beba je osjetila veliku ljubav i privrženost vama. Tog dana je počelo jedno prelijepo putovanje mame i bebe u kojem se gradi jedna velika ljubav, uz mnoštvo poljubaca, zagrljaja i bliskosti.

sretne-mame

Da li ste se nekad zapitali kako su neke mame sretne i zadovoljne i bez problema se nose sa svim obavezama i izazovima majčinstva? Iako ne postoji recept za smirenost i sreću u svakom trenutku, donosimo vam deset tajnih mama koje su pronašle način da budu sretne i opuštene unatoč svim svakodnevnim obavezama i odgovornostima.

dodir-govor

Škakiljanje bebinih nogica je preslatko i roditelji i beba uživaju u tome ali novija istraživanja pokazuju da to može za bebu značiti i nešto više, može joj pomoći da nauči nove riječi.

dojenje-putovanje

Kada imate malenu bebicu koja još uvijek doji, planiranje putovanja može biti jednostavnije nego što mislite. Uz dojenje možete biti sigurni da ćete vašoj bebici pored hrane pružiti trenutke nježnosti, mira i ljubavi što će putovanje dodatno olakšati.

igra-godina-dana

Tokom četvrtog tromjesečja, memorija vaše bebe se povećava što znači da beba može tražiti određene igračke sa kojima se već igrala ili da zna ako nešto nedostaje u sobi u kojoj se igra.

mitovi-bebe

Kada dobijete bebu, mnogo stvari vam nije jasno i sigurno imate mnogo nedoumica. Donosimo vam četiri mita i njihova obrazloženja kako bismo vam olakšali prve dane roditeljstva.