fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Najbolje savjete o roditeljstvu vam mogu dati samo oni koju su prošli kroz sve čari roditeljstva. Donosimo vam iskustvo jedne mame sa njenog bloga Čarapice koja je objasnila koje savjete bi voljela da je dobila od svojih prijatelja prije nego je postala mama:

Pojava da je dvoje ljudi rođeno zajedno te da u slučaju jednojajčanih blizanaca imaju i veoma slične fizičke karakteristike, je upadljiva. Blizanci su od prirode uspostavljeni kao par, a kao par ih percipiraju i ostali o čemu svjedoči i učestala praksa imenovanja blizanaca imenima koja čine par.

Vrlo je važno znati prepoznati i izabrati kvalitetnu dječju obuću, i to ne samo kad je riječ o prvim cipelicama, već i kasnije kroz cijelo djetinjstvo. Kako odabrati pravu obuću za dijete te koje uvjete ona mora zadovoljavati, pitali smo Stanislava Pehareca, poznatog pulskog somatopeda i vrhunskog stručnjaka iz područja biomehanike, koji ima zadnju riječ kad je u pitanju obuća mnogih najpoznatijih sportaša.

uvodjenje-dohrane

Pravilna ishrana podrazumijeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrijevanje. 

skok

U prvoj godini života, svaka beba doživljava velike skokove u razvoju koji se mogu manifestirati putem različitih faktora: beba je nemirna i nervozna, češće plače ili je gladna. Naravno, ne biste trebali zanemariti navedeno, ali je potrebno prepoznati da li se radi o jednoj fazi odrastanja ili skoku u razvoju.

majcino-mlijeko-beba

Iako je tehnologija danas napredovala do neslućenih razmjera, u jednom nije uspjela – proizvesti hranu koja bi zamijenila «obično» majčino mlijeko. Bioaktivni sastojci koje majčino mlijeko sadrži toliko su jedinstveni, da ih se ne može kopirati ni umjetno stvoriti.

trajanje-dojenja

Stav LLLD i AFS (La Leche League Deutschland/Arbeitsgemeinschaft Freier Stillgruppen e.V.): Kod pitanja o „optimalnom trajanju (dužini) dojenja“ dolaze u obzir biološki, kulturalni i idividualni aspekti. Sama činjenica da se ovako puno različitih tački gledišta mora uzeti u obzir, jasno nam govori, da ne postoji opći odgovor ili savjet o dužini dojenja. 

 

Da više žena doji svoju djecu najmanje 4 mjeseca nakon poroda, uštede u zdravstvu bile bi značajne i brojale se u milionima dolara. Ne treba zanemariti niti zdravstvene dobrobiti za majku i dijete, poručuju naučnici u Velikoj Britaniji.

cistoca

Svakodnevno kupanje novorođenčeta nije potrebno ali je osnovna higijena obavezna. Donosimo vam savjet kako održavati bebinu higijenu između kupanja i to samo u 5 koraka!

"Ne navikavaj bebu na ruke, razmazićeš je" - sigurno je jedna od najčešćih savjeta koje svaka novopečena mama dobije nakon poroda od rodbine, prijatelja pa čak i običnih prolaznika na ulici. Donosimo vam zanimljiv tekst jedne mame sa njenog bloga Čarapice, koji prikazuje jednu drugu stranu priče. Grlite svoje bebe kad god možete i nosite ih koliko god želite!