fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

 

Da više žena doji svoju djecu najmanje 4 mjeseca nakon poroda, uštede u zdravstvu bile bi značajne i brojale se u milionima dolara. Ne treba zanemariti niti zdravstvene dobrobiti za majku i dijete, poručuju naučnici u Velikoj Britaniji.

cistoca

Svakodnevno kupanje novorođenčeta nije potrebno ali je osnovna higijena obavezna. Donosimo vam savjet kako održavati bebinu higijenu između kupanja i to samo u 5 koraka!

"Ne navikavaj bebu na ruke, razmazićeš je" - sigurno je jedna od najčešćih savjeta koje svaka novopečena mama dobije nakon poroda od rodbine, prijatelja pa čak i običnih prolaznika na ulici. Donosimo vam zanimljiv tekst jedne mame sa njenog bloga Čarapice, koji prikazuje jednu drugu stranu priče. Grlite svoje bebe kad god možete i nosite ih koliko god želite!

krav

Nutricionistica u bolnici univerziteta Suleyman Demire u turskom gradu Isparta Aliye Carus je, u izjavi za agenciju Anadoliju, kazala da djeca trebaju unositi velike količine mlijeka i da ono - zbog proteina, kalcija, vitamina i fosfora koje sadrži - igra važnu ulogu u ishrani. 

sjedi

Samostalno sjedenje bebe je razvojna faza koju roditelji sa nestrpljenjem iščekuju. Naravno, potrebno je omogućiti bebi da sama krene sjediti kada ona bude spremna za to, a roditelji bi također trebali poštovati određene zakonitosti koje vam u nastavku donosimo.

prvi-zubici

Simptomi izbijanja prvih zubića ovise o samom djetetu, njegovom organizmu i vrsti zubića koji izlaze.  Kod nekih beba su ti simptomi izraženiji, poput nervoze, a kod drugih beba to prođe gotovo bez reakcija. 

beba_zima01

Zimski period ne bi trebao sprječavati roditelje da izvedu svoju bebu u šetnju ali je pritom važno ustanoviti kada je bebi ugodno a kada joj postaje hladno. Ukoliko dodirnete bebine ruke, bedra ili zadnji dio vrata, i ustanovite da su ti dijelovi hladni, bebi je vjerovatno hladno pa je trebate ugrijati ili pokriti.

bebazima

Mnogo roditelja ne izvode bebe rođene zimi van sve do proljeća kako bi spriječili moguću prehladu. Donosimo vam nekoliko razloga zašto biste trebali prošetati sa novorođenom bebom zimi nakon nekoliko sedmica.

bebe-plac

David Haig, evolucijski biolog sa američkog Univerziteta Harvard, je nedavno predstavio svoju hipotezu u časopisu "Evolution, Medicine and Public Health" koja bi novopečenim roditeljima mogla odgovoriti na pitanje: "Zašto se moja beba budi noću i plače iako nije gladna?".

zima

Izlazak u šetnju po niskim temperaturama ispod nule ne dolazi u obzir za djecu do godinu dana. Ukoliko imate malu bebu, poželjno je provjetravati prostorije u kojima boravi nekoliko puta dnevno a bebu odvesti u drugu prostoriju za to vrijeme.prirodan porod2016