fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

novorodjence

Nakon što dođu na svijet, novorođenčad očekuju velike promjene. Donosimo vam rezultate istraživanja švedskih naučnika koja su nam otkrila šta bebe rade nakon rođenja, iz minute u minutu.

osmijeh

Dok beba ne navrši prvu godinu života novopečeni roditelji noću u prosjeku spavaju pet sati. U prvoj godini života bebe, roditelji umjesto preporučenih osam sati spavanja, spavaju pet sati, što u jednoj godini čini 44 neprospavanih noći, navodi se u istraživanju o spavalačkim navikama sprovedenom u Velikoj Britaniji.

zagrljaj-beba

Zagrljaj je zaista nešto posebno što možete pokloniti svom djetetu već u maternici. Nakon začeća, bebino čulo dodira se počinje razvijati a do 12. sedmice, bebica može reagovati na dodir po cijelom tijelu. U maminoj maternici, beba već osjeća blage zagrljaje i toplinu svoje mame što bebu čini sigurnom.

 

vitaminD

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i kao takav ne može zamjeniti dijagnozu ljekara.

Povišena temperatura kod djece jedan je od problema sa kojim se roditelji veoma često susreću. Razlog povećanja tjelesne temperature najčešće je infekcija, različite vrste upala, bolesti imunološkog sistema, a može biti i povezano i sa drugim razlozima poput vakcinacije, denticije (rast zuba), sunčanice, toplotnog udara te kod malih beba usljed pretopljavanja.

Donosimo vam odlične savjete kako prirodno možete potaknuti proizvodnju mlijeka, kako možete sebi pomoći ako dođe do mastitisa i kako tretirati oštećene bradavice.

Najbolje savjete o roditeljstvu vam mogu dati samo oni koju su prošli kroz sve čari roditeljstva. Donosimo vam iskustvo jedne mame sa njenog bloga Čarapice koja je objasnila koje savjete bi voljela da je dobila od svojih prijatelja prije nego je postala mama:

lana lekic masaza bebe

Naše male bebe su, puno ranije nego što mi mislimo, svjesne okoline i zaslužuju poštovanje, nježnost, toplinu i, najvažnije, otvorena srca. Znanstveni dokazi upućuju na to da je bebama za normalan razvoj potreban bliski kontakt s roditeljem, nježan dodir i puno neverbalne komunikacije.

Pojava da je dvoje ljudi rođeno zajedno te da u slučaju jednojajčanih blizanaca imaju i veoma slične fizičke karakteristike, je upadljiva. Blizanci su od prirode uspostavljeni kao par, a kao par ih percipiraju i ostali o čemu svjedoči i učestala praksa imenovanja blizanaca imenima koja čine par.

Vrlo je važno znati prepoznati i izabrati kvalitetnu dječju obuću, i to ne samo kad je riječ o prvim cipelicama, već i kasnije kroz cijelo djetinjstvo. Kako odabrati pravu obuću za dijete te koje uvjete ona mora zadovoljavati, pitali smo Stanislava Pehareca, poznatog pulskog somatopeda i vrhunskog stručnjaka iz područja biomehanike, koji ima zadnju riječ kad je u pitanju obuća mnogih najpoznatijih sportaša.

uvodjenje-dohrane

Pravilna ishrana podrazumijeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrijevanje. 

skok

U prvoj godini života, svaka beba doživljava velike skokove u razvoju koji se mogu manifestirati putem različitih faktora: beba je nemirna i nervozna, češće plače ili je gladna. Naravno, ne biste trebali zanemariti navedeno, ali je potrebno prepoznati da li se radi o jednoj fazi odrastanja ili skoku u razvoju.