facebook twitter youtube pinterest instagram

10-stvari

Divan period trudnoće je iza vas! Beba je sada tu a sa njenim dolaskom i mnoga pitanja na koja ste možda mislili da znate odgovor. Naravno, ništa vas ne može pripremiti za bebu jer se to samo može doživjeti ali ste barem jednom pomislili da bi bilo bolje da ste neke stvari mogle znati ranije.

tehnologija-djeca

Nove tehnologije brzo napreduju, svakih par godina pojavljuju se revolucionarna dostignuća, a posebno prednjače inovacije u razvoju kompjutera i telefona, kao i prateći programi. Roditelji vjeruju da će svom djetetu korištenjem ovih tehnologija (TV, računari i smart telefoni), u ranom uzrastu, omogućiti da se prilagodi na svijet budućnosti.

uvodjenje-dohrane

Pravilna ishrana podrazumijeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrijevanje. Osim toga pravilna ishrana je i ona ishrana koja djeluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu prije svega spadaju dijabetes (šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (moždani udar), prerano starenje, povišeni krvni pritisak i druge.

prednosti-dojenja

Prednosti dojenja su ogromne, kako za majku tako i za dijete. Ohrabrujuća je činjenica da broj majki koje žele dojiti svoju djecu svakim danom u porastu što pozivitno utiče na zdravlje beba.

beba-plaza

Stiglo nam je ljeto i ljetne radosti su pred nama. Ukoliko prvi put idete sa bebom na more, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako bi boravak vaše bebe na plaži bio što ugodniji i zabavniji:

bebe-vrucina

Ljeto je stiglo kao i ljetne vrućine. Bez obzira da li vrijeme provodite u zaklonjenom prostoru ili napolju, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari kako bi zajedno sa vašom bebom uživali u ljetnim radostima.

majcino-mlijeko

Stvaranje mlijeka u majčinim dojkama je jedan nevjerovatan proces. Početak nastanka majčinog mlijeka ovisi o dojenju vaše bebe jer bebinim sisanjem se nadražuju nervni završeci na bradavici i areoli. Na taj način se aktivira mehanizam koji proizvodi i otpušta mlijeko iz kanala.

beba-ljubav

Od prvog trenutka kada ste svoju bebicu uzeli u naručje, vaša beba je osjetila veliku ljubav i privrženost vama. Tog dana je počelo jedno prelijepo putovanje mame i bebe u kojem se gradi jedna velika ljubav, uz mnoštvo poljubaca, zagrljaja i bliskosti.

sretne-mame

Da li ste se nekad zapitali kako su neke mame sretne i zadovoljne i bez problema se nose sa svim obavezama i izazovima majčinstva? Iako ne postoji recept za smirenost i sreću u svakom trenutku, donosimo vam deset tajnih mama koje su pronašle način da budu sretne i opuštene unatoč svim svakodnevnim obavezama i odgovornostima.

dodir-govor

Škakiljanje bebinih nogica je preslatko i roditelji i beba uživaju u tome ali novija istraživanja pokazuju da to može za bebu značiti i nešto više, može joj pomoći da nauči nove riječi.

dojenje-putovanje

Kada imate malenu bebicu koja još uvijek doji, planiranje putovanja može biti jednostavnije nego što mislite. Uz dojenje možete biti sigurni da ćete vašoj bebici pored hrane pružiti trenutke nježnosti, mira i ljubavi što će putovanje dodatno olakšati.