fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

beba-ljubav

Od prvog trenutka kada ste svoju bebicu uzeli u naručje, vaša beba je osjetila veliku ljubav i privrženost vama. Tog dana je počelo jedno prelijepo putovanje mame i bebe u kojem se gradi jedna velika ljubav, uz mnoštvo poljubaca, zagrljaja i bliskosti.

proba

Novija istraživanja američkih znanstvenika su otkrili na koji način različita ishrana utiče na bakterije u želucima beba.

raz

Naučnici sa Univerziteta New York su proveli istraživanje o tome da li djeca mogu raspoznati riječi od drugih zvukova u dobi od devet mjeseci na način da su djeci puštali zvukove ljudskog govora i zvukova papiga.

bebe-igra

Od rođenja, potreba bebe za igrom se razvija i povećava svakim danom. Kroz igru, novorođenče uči i upoznaje svijet oko sebe. Na taj način uči i otkriva svoje sposobnosti koje se razvijaju kako raste. Zbog toga se roditeljima savjetuje da se igraju sa svojom bebom od samog rođenja jer je na taj način upoznaju bolje i razvijaju njene vještine.

grcevi

Dojenački grčevi su jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju roditelji bebe u prva tri mjeseca. Neutješan plač nakon hranjenja ili u određeno doba dana (predvečer) je često znak da bebu muče grčevi. U tim trenucima se beba grči, povlači nogice prema stomaku, stišće šake i ima nadut trbuh ispunjen zrakom.

majcinstvo beba

Mnogi koji djecu nemaju pitaju se ovo pitanje, a neki čak i koji imaju ali nisu s bebama po cijele dane... Eto odgovora jednom zauvijek: postavljaju temelje za djetetov uravnotežen razvoj i zdravu budućnost.

Tokom trudnoće a pogotovo nakon rođenja bebe, mnogi roditelji počinju dobivati različite savjete o roditeljstvu dolaze sa svih strana, od prijatelja, rodbine pa čak i običnih prolaznika na ulici. Ono što je najvažnije u "moru" svih tih savjeta jeste da prepoznate ono što je vašoj bebi zaista potrebno i da slušate vlastite instinkte.

 mlijecni zubi

Nicanje zuba kod male djece prate zablude, koje imaju ne samo roditelji, nego i mnogi zdravstveni radnici, kako kod nas, tako i u svijetu. Nicanju zuba se pogrešno pripisuje čitav niz najrazličitijih simptoma - visoka temperatura, kašalj, proljev, bol u stomaku i slično.

Dolazak bebe na svijet u potpunosti mijenja vaš život i stvari više nikad neće biti kao prije. Jedna veoma maštovita mama, Lucy Scott, je odlučila prikazati kako izgleda majčinstvo u prvoj godini bebinog života ali na jedan veoma humorističan način.

hodalica

Studije su pokazale da bebe koje koriste sjedalicu zapravo nauče samostalno hodati mjesec kasnije od onih koje je nisu koristile. Hodalice omogućavaju bebama da se samostalno kreću prije nego su psihički spremne na to, što može izazvati čudne pokrete i odgođenu mišićnu kontrolu.

iskljucivo dojenje

Isključivo dojenje predstavlja prehranu djeteta isključivo majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci života djeteta, bez ikakve druge dodatne hrane ili tekućine, osim vitaminskih kapi ili drugih medicinskih indikacija. Da bi majka isključivo dojila, treba postupati prema sljedećim pravilima: