facebook twitter youtube pinterest instagram

prvi-dan

Prvi dan bebicom je jedan zaista uzbudljiv i emotivan dan za roditelje. Jedan otac se dosjetio da snimi prvi dan u životu njegove djevojčice uključujući sve detalje, prvi poljubac, prvo dojenje, nježnosti... Dirljivo i prelijepo :)

alergija-hrana

Prve alergijske reakcije mogu se pojaviti već na samom početku uvođenja čvrste hrane, prilikom davanja instant mliječnih kaša sa rižom ili sa kukuruzom. U tom slučaju neophodno je datu kašicu isključiti iz upotrebe, a bebi davati  kombinaciju bebi riže i majčinog mlijeka ili nekog adaptiranog hipoalergijskog mlijeka (HA), jer je ovdje najvjerovatnije alergen mliječna komponenta instant kaše.

san

Nema ništa ljepše od bebe koja spava. Možda ste se nekad zapitali da li vaše bebe sanjaju i ako da, o čemu sanjaju? Mnogi pedijatri i terapeuti su pokušali dati odgovor na to pitanje.

zivot

Britanska humanitarna organizacija za borbu protiv raka, CLIC Sargent, je provela istraživanje sa  4,000 žena i pokazala da majke samo mjesec dana nakon poroda steknu u prosjeku osam novih prijatelja.

Vaša beba je već porasla? Kuća vam je tijesna zbog kutija i vrećica u koje odlažete dječiju odjeću,a ne planirate drugu trudnoću. Jeste li od onih koji poklanjaju stvari ili baš sve smatrate vrijednom uspomenom?

bebe-prijatelji

Čak i prije nego znaju govoriti i imati predstavu o svijetu, bebe stare samo devet mjeseci mogu zaključiti da li su određene osobe prijateljski ili neprijateljski raspoložene. Ovo je potvrdilo novo istraživanje Univerziteta Chicago.

proba

Novija istraživanja američkih znanstvenika su otkrili na koji način različita ishrana utiče na bakterije u želucima beba.

hran

Nakon prvih šest mjeseci isključivo mliječne ishrane, došlo je i vrijeme da beba krene jesti i drugu hranu a većina roditelja odmah razmišlja o kupovini hranilice. Prije same kupovine, roditeljima se savjetuje da dobro razmisle o vrsti hranilice koju žele kupiti za svoju bebu.

rizici-nedojenja

Poznato je da su prednosti dojenja ogromne i nema ništa ljepše i prirodnije za bebu ali i mamu. Donosimo vam nekoliko pokazatelja koji su rizici nedojenja za dijete, mamu i općenito za porodicu kao i nedostaci davanja mliječne formule bebi.

dojenje-posao

Neovisno o tome da li je majka djeteta zaposlena ili nije, svaka majka i svako dijete imaju zakonom zaštićeno pravo na dojenje. Svjetska Zdravstvena Organizacija savjetuje svim ženama: šest mjeseci isključivog dojenja, što znači da se djetetu ne daje druga hrana ili tečnost osim majčinog mlijeka, i nakon toga uz prilagođenu dohranu dalje dojenje do kraja druge godine djetetovog života i nakon toga.    

kolica

Danas je izlazak sa bebom gotovo nezamisliv bez kolica koje roditeljima olakšavaju boravak sa bebom/djetetom van kuće. Međutim, stručnjaci upozoravaju da prečesto korištenje kolica ili predugo sjedenje u njima može negativno utjecati na bebine verbalne i motoričke vještine i usporiti rast bebinog mozga.prirodan porod2016