facebook twitter youtube pinterest instagram

beba-ljubav

Od prvog trenutka kada ste svoju bebicu uzeli u naručje, vaša beba je osjetila veliku ljubav i privrženost vama. Tog dana je počelo jedno prelijepo putovanje mame i bebe u kojem se gradi jedna velika ljubav, uz mnoštvo poljubaca, zagrljaja i bliskosti.

Dolazak bebe na svijet u potpunosti mijenja vaš život i stvari više nikad neće biti kao prije. Jedna veoma maštovita mama, Lucy Scott, je odlučila prikazati kako izgleda majčinstvo u prvoj godini bebinog života ali na jedan veoma humorističan način.

hodalica

Studije su pokazale da bebe koje koriste sjedalicu zapravo nauče samostalno hodati mjesec kasnije od onih koje je nisu koristile. Hodalice omogućavaju bebama da se samostalno kreću prije nego su psihički spremne na to, što može izazvati čudne pokrete i odgođenu mišićnu kontrolu.

vitaminD

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i kao takav ne može zamjeniti dijagnozu ljekara.

Povišena temperatura kod djece jedan je od problema sa kojim se roditelji veoma često susreću. Razlog povećanja tjelesne temperature najčešće je infekcija, različite vrste upala, bolesti imunološkog sistema, a može biti i povezano i sa drugim razlozima poput vakcinacije, denticije (rast zuba), sunčanice, toplotnog udara te kod malih beba usljed pretopljavanja.

beba_zima

Kako se zimski dani približavaju, potrebno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu najosjetljivijeg dijela bebinog tijela, lice, hranjivom kremom.

osmijeh

Dok beba ne navrši prvu godinu života novopečeni roditelji noću u prosjeku spavaju pet sati. U prvoj godini života bebe, roditelji umjesto preporučenih osam sati spavanja, spavaju pet sati, što u jednoj godini čini 44 neprospavanih noći, navodi se u istraživanju o spavalačkim navikama sprovedenom u Velikoj Britaniji.

majcino-mlijeko

Stvaranje mlijeka u majčinim dojkama je jedan nevjerovatan proces. Početak nastanka majčinog mlijeka ovisi o dojenju vaše bebe jer bebinim sisanjem se nadražuju nervni završeci na bradavici i areoli. Na taj način se aktivira mehanizam koji proizvodi i otpušta mlijeko iz kanala.

bebe-plac

David Haig, evolucijski biolog sa američkog Univerziteta Harvard, je nedavno predstavio svoju hipotezu u časopisu "Evolution, Medicine and Public Health" koja bi novopečenim roditeljima mogla odgovoriti na pitanje: "Zašto se moja beba budi noću i plače iako nije gladna?".

Donosimo vam odlične savjete kako prirodno možete potaknuti proizvodnju mlijeka, kako možete sebi pomoći ako dođe do mastitisa i kako tretirati oštećene bradavice.

Vrlo je važno znati prepoznati i izabrati kvalitetnu dječju obuću, i to ne samo kad je riječ o prvim cipelicama, već i kasnije kroz cijelo djetinjstvo. Kako odabrati pravu obuću za dijete te koje uvjete ona mora zadovoljavati, pitali smo Stanislava Pehareca, poznatog pulskog somatopeda i vrhunskog stručnjaka iz područja biomehanike, koji ima zadnju riječ kad je u pitanju obuća mnogih najpoznatijih sportaša.

bebazima

Mnogo roditelja ne izvode bebe rođene zimi van sve do proljeća kako bi spriječili moguću prehladu. Donosimo vam nekoliko razloga zašto biste trebali prošetati sa novorođenom bebom zimi nakon nekoliko sedmica.