facebook twitter youtube pinterest instagram

grcevi

Dojenački grčevi su jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju roditelji bebe u prva tri mjeseca. Neutješan plač nakon hranjenja ili u određeno doba dana (predvečer) je često znak da bebu muče grčevi. U tim trenucima se beba grči, povlači nogice prema stomaku, stišće šake i ima nadut trbuh ispunjen zrakom.

beba-prve-rijeci

Da li ste znali da se bebin mozak priprema na izgovaranje prve riječi mjesecima prije nego što izgovore svoju prvu riječ? Novo istraživanje američkog Univerziteta Washington, koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, je pokazalo da bebin mozak procesuira i prakticira jezične zvukove nekoliko mjeseci prije nego beba izgovori prvu riječ.

dojenje-vaznost

Donosimo vam deset savjeta koji će vam pomoći da svoju bebu što duže dojite. Želimo vam sretno i uspješno dojenje!

1. Nakon poroda, bebu što prije stavite da doji.

ishrana

U dobi od šest mjeseci energetska vrijednost nutrijenata u majčinom mlijeku ili mliječnoj formuli više nije dovoljna da zadovolji sve potrebe dojenčeta za njegov uredan rast i razvoj. U majčinom mlijeku količina minerala i bjelančevina te željeza dovoljna je za prvih šest mjeseci (dojeno dijete u dobi od šest do osam mjeseci dobija iz majčinog mlijeka u prosjeku oko 70% energetskih potreba, a u dobi od devet do jedanaest mjeseci oko 50% energetskih potreba).  

zubi

Prvi zubići kod beba krenu izlaziti oko 6 mjeseca bebinog života i nastavljaju sve do treće godine dijeteta. Izbijanje zubića često prouzrokuje razdražljivost, nemir i nervozu a najveći problemi se pojavljuju kod nicanja prvih zubića a kasnije kod kutnjaka. 

baba_auto

Prilikom putovanja automobilom sa mališanima, roditelji se pozivaju na obavezno korištenje autosjedalica. Svakodnevno se mogu vidjeti automobili u kojima se djeca voze bez korištenja autosjedalice i to čak na dužim relacijama.

dodir-govor

Škakiljanje bebinih nogica je preslatko i roditelji i beba uživaju u tome ali novija istraživanja pokazuju da to može za bebu značiti i nešto više, može joj pomoći da nauči nove riječi.

tjemenica-beba

Tjemenica predstavlja pojavu masnih žučkastih naslaga koje se nakupljaju na bebinom vlasištu najčešće u prvim mjesecima bebinog života. Koža ispod tjemenice je crvenkaste boje. Može se pojaviti na jednom dijelu vlasišta ili na čitavoj bebinoj glavici. Također, može se pojaviti na licu, nosu, naborima kože na rukama i preponama.

intel

Istraživanja britanskih naučnika univerziteta Oxford i Essex su dokazala da samo četiri sedmice dojenja može poboljšati inteligenciju bebe. Istraživanje je obuhvatilo 10,000 djece uzrasta od 4, 7, 11 i 14 godina kod kojih su uporedili rezultate matematičkih testova, čitanja i pisanja dojene i nedojene djece.

pravila-dohrane

Uvođenje nemliječne dohrane prije četvrtog mjeseca starosti bebe je NEPOTREBNO, a nakon šestog mjeseca NEOPHODNO. Evo nekih pravila u vezi uvođenja čvrste hrane.  

dude-varalice

Nakon rođenja bebe, mnoge majke se počnu pitati da li i kada trebaju koristiti dudu varalicu. Mnogim majkama je duda varalica bila jedini spas kada je beba plakala a nekima ni to nije pomoglo. Također, mnoge bebe odbijaju dudu varalicu pa su mame morali pronaći drugi način da je utješe. Donosimo vam tri prednosti i tri mane korištenja dude varalice, a svaka mama će naravno procijeniti da li će je koristiti ili ne :)

lek