fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

linea-nigra

Vjerovatno ste primjetili blijedu vertikalnu liniju koja počinje od vašeg pupka i ide prema donjem dijelu vašeg abdomena. Ta linija se naziva linea alba koja je prisutna kod većine žena. Tokom trudnoće, ta linija mijenja svoju boju tokom drugom tromjesečja nakon čega ona dobiva naziv linea negra.

 

Šta uzrokuje njeno pojavljivanje?

Uzrok mijenjanja njene boje se krije u hormonalnim promjenama kroz koje prolazite u trudnoći a odnose se na vašu kožu. Vaše tijelo počinje proizvoditi višak melanina, smeđeg pigmenta, koji je odgovoran za boju naše kože. Usljed povećane proizvodnje hormona estrogena, dolazi do njegovog povećanja a rezultat jeste pojava linea negre.

Još uvijek nije ustanovljeno zašto se ova linija pojavljuje samo na tom dijelu abdomena. 

Za njeno pojavljivanje su također vezane i zanimljive priče da ako nosite curicu, linea negra je prisutna samo od pupka do kraja abdomena a ako nosite dječaka, ona počinje ispod rebara i završava se na kraju abdomena.

Kada linea negra nestaje?

Linea negra obično nestaje nakon poroda ali postepeno, pogotovo ako dojite bebu. Kod nekih žena ostane prisutna zauvijek. Njeno nestajanje može usporiti veća izloženost suncu, ali naravno, sve je to individualno.

Nakon poroda, ona predstavlja jedan lijep podsjetnik na posebnih 9. mjeseci vašeg života :)prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos