fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

carobna-trudnoca

Sve trudnice znaju da je trudnoća jedno posebno razdoblje popraćeno i pozitivnim ali i manje poželjnim pojavama. Tijelo žene tokom trudnoće se mijenja toliko da postaje skoro čarobno.

Posebnu pažnju poklanjamo tim posebnim osobinama koje samo trudnice mogu iskusiti, stoga budite ponosne na sebe i svoje tijelo koje nosi jedan novi život!

U super ste formi

Tokom prva tri mjeseca, volumen krvi trudnice se poveća čak za 50-60% kako bi tijelo omogućilo dovoljno hranjivih tvari. Kapacitet pluća se povećava kako bi se bebici obezbijedio dodatni kisik. Mnoge trudnice osjete posebnu energiju pred sami porod a stručnjaci tvrde da se ova dobra forma zadržava i nakon poroda što nam daje odgovor zašto mame imaju toliko energije za bebicu, hranjenje i sve druge obaveze.

 

Jači ste

Tokom trudnoće se luče hormoni estrogeni i progesteroni ali i količina muških hormona (testosteron) koji daju snagu vašim mišićima da podnesu težinu rastućeg stomaka. Tijelo trudnice postaje dovoljno snažno da podnese težinu posteljice, plodne vode i same bebe a posebna snaga se pokazuje i tokom poroda!

Mozak vam se više razvija

Iako se mnoge trudnice ponekad osjećaju rastresene i zaboravne, neurolozi smatraju da trudnički hormoni potiču razvoj mozga. Na taj način mnogo trudnica obavlja različite poslove do samog poroda i brine se za porodicu.

Ljepše izgledate

Trudnoća je period kada postajete ljepši, kosa vam buja i raste zbog utjecaja hormona estrogena, koža postaje čišća i jednostavno zračite. Zaista nema boljeg tretmana ljepote, zar ne?

Možete usrećiti svoju bebu već u stomaku

Čak i tokom trudnoće, buduće mame mogu pozitivno utjecati na svoju bebu svojim raspoloženjem. Ukoliko se trudnica smije, luče se hormoni sreće i na taj način do bebe dolaze hemikalije sreće putem krvotoka.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos