facebook twitter youtube pinterest instagram

 

kroasani

Brojni recepti za kroasane zahtjevaju sate provedene uz tijesto zbog čega opravdano odustajemo od njihove pripreme kod kuće i radije posežemo za onima iz pekare. No da ova francuska najpopularnija slastica zaslužuje još jednu šansu dokazuje recept čija je priprema svedena na minimum, a okusi maslaca i rahlog tijesta koje se topi u ustima dovodeni do maksimuma. Stoga pružite im šansu!

marelica-kruska

Voće je prava poslastica za bebe a kada beba upozna sve voćne okuse, vrlo lako će ga zavoliti. Voće je idealna namirnica za uvođenje čvrste hrane a na samom početku se preporučuje uvođenje jedne vrste voća da biste na kraju napravili kombinaciju koju vaša beba najviše voli.

chia puding

Chia sjemenke umiješajte u jogurt i ostavite pola sata pa povremeno promiješajte. U manje staklenke nasjeckajte po jedan kivi, dodajte limunov sok, prebacite gusti chia puding i  složite na vrh ploške preostaloga kivija. Prelijte medom i stavite u frižider. 

brokula-krompir-puretina

Donosimo vam finu i ukusnu kašicu sa kombinacijom slatkog krompira, brokule i purećeg mesa. Slatki krompir je bogat vitaminima i beta karotenom kojeg pretvara u vitamin A u organizmu. Brokula je također sadrži mnogo prehrambenih vlakana, vitamine C i A, te je odličan izvor folne kiseline i kalcija.

spinat-tikva

Donosimo vam još jedan recept iz knjige "Kuvarski dnevnik bebe Marte". Ova kašica je namijenjena za bebe sa navršenih 7. mjeseci. Ukoliko bebi nije uvedeno žumance, ovo zdravo, ukusno i šareno jelo je odlično i bez njega, ali uz dodatak par kapi maslinovog ulja ili malo putera. Također, ako nije sezona tikve, umjesto nje se može koristiti sitno nasjeckana mrkva.

domaca-nutella

Niko neće odbiti ovu fantastičnu poslasticu. Recept za domaću Nutelu prilično je jednostavan, a imaćete skoro 1.5 litar ovog slatkog zadovoljstva. Napravite sami Nutellu (bez aditiva!) i obradujte svoju djecu.

borovnica-banana

Donosimo vam jednu ljetnu osvježavajuću kašicu za bebe sa kombinacijom borovnice, breskve i banane. Borovnice su veoma zdrave, veliki su izvor vitamina C, kalija, kalcija i fosfora i sadrži antioksidanse koji pomažu u uklanjanju toksina iz organizma.

Prva-hrana-bebe

Vaše pitanje je bilo šta bih ja preporučila za dječiji doručak i užinu, pa evo pišem o tome u nadi da ćete implementirati nešto od ovoga. S obzirom da ja promovišem isključivo bezglutensku ishranu, sirovu hranu i vegansku, to je ono i što ću savjetovati, jer iako možda vaše dijete jee sve od navedenog zašto polako ne uvoditi nešto novo i drugačije, nešto što će zaista biti dobro za organizam i zdravlje vašeg djeteta? 

Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje. Mekane, pjenaste i rahle palačinke teško je postići ukoliko nemate dobru tavu i dobar recept. Mi vam donosimo recept koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji.

jogurt-beba

Baby jogurt sa bananama je veoma zdrav i iznimno lagan obrok za pripremiti. Donosimo vam recept u kombinaciji sa marelicom ali ga možete kombinovati sa bilo kojim drugim voćem, suhim ili svježim, ovisno o sezoni. Bebe lako mogu probaviti ovakve obroke i pomažu im u kod tvrde stolice ali i proljeva.
maticne_celije
 
budi kum sos