facebook twitter youtube pinterest instagram

spol bebe trudnoca

Test za trudnoću tek je nedavno pokazao onaj magični plusić, a Ti već sigurno razmišljaš o tome nosiš li curicu ili dečka.

Spol djeteta određen je već u trenutku kad ste zanjeli iako u prvim tjednima razvoj dečkića ili curice protječe sasvim jednako. 

 klasici

Ove jeseni “Tropik” i “Egmont“ Vam predstavljaju kolekciju od 30 izabranih Disneyjevih priča. Došlo je vrijeme da i novim generacijama Disneyjeve bajke uljepšaju djetinjstvo. Mališani, ali i njihovi roditelji, moći će da uživaju u pričama koje je na svoj jedinstven način prenio Walt Disney svojim nezaboravnim ilustracijama koje zauvijek ostaju u srcima velike i male djece. Priče prije spavanja tako će postati još zanimljivije.

nifty test 10

Zbog promjene životnog stila, prioriteta i potreba, prosječna se starost trudnica iz godine u godinu povećava. Naime, broj žena koje prvi puta zatrudne između 35. i 39. godine danas je čak 6x veći nego u 70.-im godinama. Onih koje zatrudne nakon svoje 40.-te ima čak 2x više nego ih je bilo u 90. – ima.

mitovi trudnoca

Trudnice obično obasipaju raznoraznim mitovima, sigurno si i ti čula neke od njih. Koji su od tih mitova istiniti?

nifty test prednosti

Neinvazivni prenatalni testovi ili NIPT-testovi tokom trudnoće polako postaju dio standardnog praćenja trudnoće jer se za njih svakim danom odlučuje sve više i više budućih roditelja.

444

Harmony test je korišten u više od 1,4 miliona trudnoća u više od 100 zemalja. Bez boli i rizika za bebu i majku, uzimanjem krvi majke, s visokom pouzdanošću utvrđuje rizik od Down, Edwards, Patau sindroma, kao i svih sindroma koji se mogu naći na spolnim hromzomima bebice, te mikrodelecija. Već u desetoj sedmici trudnoće prepoznaje i spol djeteta

Harmony Prenatal test je neinvazivani prenatalni test, kojim se s visokom pouzdanošću utvrđuje rizik od Down sindroma. Testom se, također, utvrđuje i rizik od trisomija 18 i 13, te aberacija spolnih kromosoma (Trizomija X, Turner, Klinefelter, Jacobs sindromi). Testiranje je jednostavno i sastoji se od uzimanja uzorka krvi trudnice već od desete sedmice trudnoće.

Daljnja genetska analiza fetalne DNK iz majčine krvi provodi se u kliničkom laboratoriju Cenata, koji se nalazi u Stuttgartu. Test ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću.

Cijena Harmon Classic testa - BioCube paket već od 320 eura

4444

 

Dosadašnjim načinom prenatalne dijagnostike mnoge trudnice su podvrgavane rizičnim invazivnim zahvatima kao što je amniocenteza. Napredak tehnologije u molekularnoj biologiji omogućio je razvoj nove generacije prenatalnih testova, koji se baziraju na analizi slobodne DNK fetusa u majčinoj krvi.

Prenatalna dijagnostika fetalnih hromozomopatija, od kojih je najpoznatija i najučestalija trizomija 21 (Down sindrom), oduvijek je u primarnoj zaštiti trudnica predstavljala velik izazov. Postojeće metode probira imaju relativno visoku učestalost lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Drugim riječima, trudnice se ne mogu osloniti na njih i moraju potvrdu tražiti u dijagnostičkim testovima, a dijagnostički testovi poput amniocenteze i biopsije korionskih resica nose visok rizik od pobačaja.

Zahvaljujući izvrsnosti Roche laboratorijske platforme, Harmony Test je veoma tačan i istovremeno povoljan. Stopa detekcije za trizomiju hromozoma 21 iznosi 99.5%, dok je lažno pozitivna stopa samo 0.06%. Podaci su dobijeni iz nekoliko kliničkih studija u kojima je učestvovalo više od 30.000 trudnica. Bio Save je ekskluzivni partner za Harmony prenatalni test za područje BiH.

dancing for birth

Oduševićete se ovim časovima koji su mnogo više od obične pripreme za porod. To je prenatalni fitnes, esencijalna edukacija o porodu, proslavljanje trudnoće i rađanja, sve skupa osmišljeno kao jedan inovativan i predivan čas u kojem uživate u svakoj fazi: prije začeća, tokom trudnoće i poroda, te prvih dana majčinstva.

ispovijest majke nuhalni

“Trudnoća bi trebala biti jedno od najljepših razdoblja u životu, ispunjeno očekivanjem, srećom i veseljem, meni se to međutim izjalovilo već u prvim tjednima trudnoće. Rezultati mjerenja nunhalnog nabora su ukazivali na povećani rizik mogućnosti hromosomskog oboljenja što me činilo dosta očajnom. “, kaže nam Suzana (34).

frejmic poklon

U suradnji sa brendom "Frejmići", ove sedmice vam poklanjamo unikatan poklon za vaše mališane!

Frejmići su jedinstveni i personalizirani pokloni idealni za sve uzraste i prilike nastali u kreativnom svijetu Nejre Spahić, diplomirane inženjerke elektrotehnike. Iako njeno zanimanje i kreativni rad nemaju mnogo zajedničkih poveznica, ljubav prema kreativnim i unikatnim poklonima je nadvladala, tako da svaku minutu slobodnog vremena provodi u stvaranju frejmića.

spaology iaim masaza za bebe

Dragi roditelji, pozivamo vas na prvu grupnu obuku za IAIM MASAŽU ZA BEBE u BiH. Trening će se održati u 5 sesija, od 17. do 21. septembra, svaki dan u 17.00 sati u SpaOlogy Body bar centru.

Nifty 3

Puno ljudi, a prije svega buduće mame, smatraju da je trudnoća jedan od najljepših razdoblja u životu. Buduće mame u potpunosti se raznježe od malenih pokreta tog čuda koje se razvija ispod njihovih srca. S druge strane, mi tate sretni smo jer u kući uvijek ima dobre klope, ponosni zbog saznanja da ćemo uskoro postati očevi i zadovoljni jer u iščekivanju nove uloge imamo dovoljno vremena za pripremiti se. Istovremeno, nadamo se da ćemo uspješno prebroditi sve emocionalne trenutke koji znaju preplaviti buduću mamu.