facebook twitter youtube pinterest instagram

beba-mama

Donosimo vam interesantan test pomoću kojeg možete otkriti da li ste spremni na prvu bebu. Ako uspješno završite sve zadatke, spremni ste da postanete roditelj. Sretno!

trudnoca-dojenje

Za mnoge mame, dojenje predstavlja jedno prelijepo iskustvo a nekim mamama može odgoditi povratak menstruacije nakon poroda. Za neke to može biti odlična vijest ali ne i za one koje žele zatrudniti ili izbjeći novu trudnoću. Veoma je važno znati kako dojenje utječe na vaš menstrualni ciklus i šansu za začeće kako biste znali šta možete očekivati ovisno o situaciji u kojoj se nalazite.

trudnoca-pms

Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo uz PMS, no vrlo slične pojave javljaju se i tokom rane trudnoće. Naime hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, a kako bi ih naučili razlikovati otkrivamo kroz 7 razlika.

test-trudnoca

Mnoge žene koje željno iščekuju da ostanu u drugom stanju nestrpljivo čekaju trenutak izostanka menstruacije kako bi uradile kućni test na trudnoću. Iščekivanje pozitivnog rezultata je zaista jedan uzbudljiv period. Međutim, prije nego posegnete za testom za trudnoću, važno je prepoznati osnovne simptome trudnoće.

 

iscekivanje-testa

Period iščekivanja rezultata testa za trudnoću je veoma uzbudljiv ali i stresan za sve buduće mame koje priželjkuju bebicu. Potajno se u sebi nadate da ćete baš ovaj put ostati u drugom stanju ali isto tako vas je i strah negativnog rezultata.

Većina doktora preporučuje da sačekate najmanje do prvog dana izostanka menstruacije ili otprilike dvije sedmice nakon ovulacije. Izostanak menstruacije je obično jedan od prvih znakova trudnoće.

trudnoca-upitnik

Planiranje proširenja porodice je velika stvar i mnogi parovi se na samu pomisao dolaska novog člana mogu zabrinuti zbog mnogih stvari. Većina budućih roditelja smatra da je potrebno mnogo toga da se poklopi i završi prije nego dođe do trudnoće a u stvarnosti, situacija može zaista biti drugačija.

razlozi-beba

Vaša bebica je narasla, postaje samostalna a vi se počinjete pitati, da li je vrijeme možda za drugu bebicu? Možda vam se na prvu pomisao ideja o drugoj bebi čini nezamisliva ili čak preteška ali rađanje još jednog novog života ima i mnogo prednosti!

folna

Folna kiselina predstavlja B vitamin koji je ključan za izgradnju i popravku DNA molekula, genetskog materijala koji kontroliše sve tjelesne ćelije. Poznato je da smanjuje poremećaje kod novorođenih beba a nova studija je dokazala da žene koje su uzimale folnu kiselinu u ranoj trudnoći su smanjile rizik od rađanja bebe sa autizmom za 50%.

plodnost-muskarca

U naše doba nezdrave prehrane i stresa, poteškoće s plodnošću nisu rijetkost. Prema statistikama, tek nekolicina parova koji pokušavaju začeti ostvaruje cilj za dva do tri mjeseca, a 85% tek u roku od jedne godine. 30% teškoća sa začećem otpada na muške tegobe, kao što su količina i kvaliteta sperme. 

ishrana_trudnoca

Iako je veoma bitno posvetiti pažnju ishrani tokom trudnoće, buduće majke bi trebale razmišljati o tome i ranije. Od samog začeća, fetus uzima hranjive sastojke i energiju od majke koji su potrebni za njegov razvoj. U tom periodu, potrebe za jodom, željezom i folnom kiselinom su u naglom porastu a da bi se one zadovoljile, potrebno je pripremiti tijelo za taj period i prije trudnoće.

vjezbama-do-zaceca

Novija istraživanja pokazuju da žene koje rade umjerene fizičke vježbe imaju više šansi za trudnoću u odnosu na one koje rade energičnije i teže vježbe. To je pokazala studija koja je izvršena na Univerzitetu u Bostonu.
maticne_celije
 
budi kum sos