facebook twitter youtube pinterest instagram

sanse-zacece

Istraživanja pokazuju da jedan od šest parova ima problema sa začećem a uzroci su nepoznati u 40% slučajeva. Jednostavnim promjenama vašeg životnog stila možete doprinijeti boljim šansama za začeće i dolazak jednog novog člana porodice u vaš dom.

plodni-dani

Želite bebu? Najčešće pitanje koje buduće mame sebi postavljaju jeste kako odrediti plodne dane za veću mogućnost začeća. Plodni dani se određuju na osnovu trajanja menstrualnog ciklusa i redovnog razmaka između dva ciklusa.

pitanja-zacece

Period pokušavanja da ostanete u drugom stanju je veoma emotivan i sa sobom nosi mnoga pitanja. Donosimo vam odgovore na 7 najčešćih pitanja o začeću.

1. Šta bismo trebali uraditi prije začeća?     

pusenje

Najnovija istraživanja pokazuju da ženama pušačima treba gotovo dva mjeseca duže da ostanu trudne od nepušačica. Doktori su po prvi put izmjerili učinak ove loše navike na mogućnost žene da ostane u drugom stanju.

znakovi-beba

Vaša bebica polako raste a vi se prisjećate prvih trenutaka sa njom? Osmijeh na licu vam izmame trudnice, majke sa dječijim kolicima i preslatke bebice? Ovo mogu biti od nekih znakova da u vama potajno raste želja za drugim djetetom. Donosimo vam nekoliko pokazatelja koji vam možda mogu odgonetnuti da li priželjkujete drugu bebicu a da toga još niste ni svjesni.

mitovi-zacece

Pokušavate zatrudnjeti? Donosimo vam obrazloženje za nekoliko najčešćih mitova o plodnosti koji vam možda mogu pomoći ukoliko imate poteškoća sa začećem.

zdravlje-zacece

Razmišljate o trudnoći? Ako je to slučaj, vjerovatno već pratite svoj menstrualni ciklus, plodne dane i željno iščekujete plusić na testu za trudnoću. Većina žena se počne brinuti za svoje zdravlje kada ostanu trudne, međutim, doktori savjetuju da se buduće mame trebaju pripremati na trudnoću čak i prije samog začeća.

druga-beba

Već imate jedno dijete i priželjkujete još jednog bracu ili seku? U periodu razmišljanja o drugoj bebi, mnoge majke se počnu pitati koji bi bio idealan razmak između dvije trudnoće. Ovo pitanje je veoma važno jer razlika u godinama djece bitno utiče na njihov međusobni odnos, odnos sa roditeljima i mišljenje o sebi kasnije u životu.

 

2trudnoca

Prvi put ste se porodili carskim rezom a sada planirate drugu bebu? Ginekolozi općenito preporučuju da je idealno vrijeme za drugu trudnoću 18-24 mjeseca nakon carskog reza iako to naravno ovisi o vašem zdravlju i o tome da li ste imali komplikacija tokom poroda ili oporavka.

simptomi trudnoce

Pitate se da li ste trudni? Pomišljate da uradite test na trudnoću ali je ipak rano za to. Možda primjećujete neke rane znakove trudnoće ali niste sigurni. Donosimo vam nekoliko uobičajenih simptoma koji pokazuju da čekate bebu kao i savjete kako da se nosite s njima :)

folna-namirnice

Već trudni ili radite na tome? Folna kiselina, najvjerovatnije već i znate, važan je dodatak vašoj prehrani. Donosimo vam 8 namirnica kojima možete obogatiti svoju prehranu i dobiti potrebnu dnevnu dozu folne kiseline, a koje su nam itekako dostupne.

lek
maticne_celije