facebook twitter youtube pinterest instagram

630x200

sat

Istraživanje sociologa sa Univerziteta u Texasu (SAD) koje je obuhvatilo oko 2000 majki je pokazalo da je idealni period za rađanje prvog djeteta u 34. godini života.

prva-beba

Razmišljate o tome kako bi bilo divno imati bebicu? Rodbina i prijatelji vas već počinju pitati "da li planirate bebu?". Mnoge mame pokazuju određene znakove da su spremne da uplove u roditeljske vode a da toga možda nisu ni svjesne.

hrana-plodnost

Pravilna ishrana je jedan od glavnih preduvjeta za povećanje zdravlja prije trudnoće ali i šanse za lakše začeće. Iako postoji mnogo faktora koji utiču na začeće, donosimo vam pet namirnica za koje se smatra da povećavaju plodnost.

jelo_trudnoca

Postoji nekoliko stvari o kojima bi buduća majka trebala voditi brigu prije samog začeća a donosimo vam neke od najvažnijih:

1. Poželjno je uzimati folnu kiselinu najmanje 3 mjeseca prije začeća (oko 400 mg dnevno), uz dogovor sa ginekologom

2. Ukoliko se zdravo hranite, tako i nastavite, a ukoliko imate problema sa težinom, pokušajte regulisati tjelesnu težinu bavljanjem fizičkom aktivnošću i korigiranjem ishrane.

pusenje

Najnovija istraživanja pokazuju da ženama pušačima treba gotovo dva mjeseca duže da ostanu trudne od nepušačica. Doktori su po prvi put izmjerili učinak ove loše navike na mogućnost žene da ostane u drugom stanju.

druga-beba

Već imate jedno dijete i priželjkujete još jednog bracu ili seku? U periodu razmišljanja o drugoj bebi, mnoge majke se počnu pitati koji bi bio idealan razmak između dvije trudnoće. Ovo pitanje je veoma važno jer razlika u godinama djece bitno utiče na njihov međusobni odnos, odnos sa roditeljima i mišljenje o sebi kasnije u životu.

 

Dugi, topli dani, sunce i cvjetanje prirode mogu dovesti do razvoja romanse, ali i do brže trudnoće. Stručnjaci su objavili kako je upravo ljeto najbolje vrijeme za začeće jer je sperma aktivnija tokom ljetnih mjeseci.

test-trudnoca

Mnoge žene koje željno iščekuju da ostanu u drugom stanju nestrpljivo čekaju trenutak izostanka menstruacije kako bi uradile kućni test na trudnoću. Iščekivanje pozitivnog rezultata je zaista jedan uzbudljiv period. Međutim, prije nego posegnete za testom za trudnoću, važno je prepoznati osnovne simptome trudnoće.

 

tata-ishrana

Nova istraživanja su pokazala da ishrana očeva prije rođenja može značajno uticati na zdravlje njihove nerođene djece. Kanadski naučnici su dokazali da sperma nosi "sjećanje" načina života i ishrane oca što se prenosi na potomke po začeću.

baba_nogice

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da određene supstance poput alkohola, cigareta i određenih vrsta lijekova koji su roditelji koristili prije začeća mogu imati negativne posljedice po zdravlje bebe.

trudnoca-pms

Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo uz PMS, no vrlo slične pojave javljaju se i tokom rane trudnoće. Naime hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, a kako bi ih naučili razlikovati otkrivamo kroz 7 razlika.

maticne_celije