fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zdravlje-zacece

Razmišljate o trudnoći? Ako je to slučaj, vjerovatno već pratite svoj menstrualni ciklus, plodne dane i željno iščekujete plusić na testu za trudnoću. Većina žena se počne brinuti za svoje zdravlje kada ostanu trudne, međutim, doktori savjetuju da se buduće mame trebaju pripremati na trudnoću čak i prije samog začeća.

ishrana_trudnoca

Iako je veoma bitno posvetiti pažnju ishrani tokom trudnoće, buduće majke bi trebale razmišljati o tome i ranije. Od samog začeća, fetus uzima hranjive sastojke i energiju od majke koji su potrebni za njegov razvoj. U tom periodu, potrebe za jodom, željezom i folnom kiselinom su u naglom porastu a da bi se one zadovoljile, potrebno je pripremiti tijelo za taj period i prije trudnoće.

2trudnoca

Prvi put ste se porodili carskim rezom a sada planirate drugu bebu? Ginekolozi općenito preporučuju da je idealno vrijeme za drugu trudnoću 18-24 mjeseca nakon carskog reza iako to naravno ovisi o vašem zdravlju i o tome da li ste imali komplikacija tokom poroda ili oporavka.

druga-beba

Već imate jedno dijete i priželjkujete još jednog bracu ili seku? U periodu razmišljanja o drugoj bebi, mnoge majke se počnu pitati koji bi bio idealan razmak između dvije trudnoće. Ovo pitanje je veoma važno jer razlika u godinama djece bitno utiče na njihov međusobni odnos, odnos sa roditeljima i mišljenje o sebi kasnije u životu.

 

ciklus

Vaš menstrulani ciklus odraz je vašeg zdravlja. Regularne menstraucije nam pokazuju da je vaša maternica zdrava, vaši hormoni balansirani i vaše tijelo dobija hranu, vježbu i san koji su mu potrebni.

simptomi trudnoce

Pitate se da li ste trudni? Pomišljate da uradite test na trudnoću ali je ipak rano za to. Možda primjećujete neke rane znakove trudnoće ali niste sigurni. Donosimo vam nekoliko uobičajenih simptoma koji pokazuju da čekate bebu kao i savjete kako da se nosite s njima :)

mitovi-zacece

Pokušavate zatrudnjeti? Donosimo vam obrazloženje za nekoliko najčešćih mitova o plodnosti koji vam možda mogu pomoći ukoliko imate poteškoća sa začećem.

folna hrana

Već trudni ili radite na tome? Folna kiselina, najvjerovatnije već i znate, važan je dodatak vašoj prehrani. Donosimo vam 8 namirnica kojima možete obogatiti svoju prehranu i dobiti potrebnu dnevnu dozu folne kiseline, a koje su nam itekako dostupne.

pitanja-zacece

Period pokušavanja da ostanete u drugom stanju je veoma emotivan i sa sobom nosi mnoga pitanja. Donosimo vam odgovore na 7 najčešćih pitanja o začeću.

1. Šta bismo trebali uraditi prije začeća?     

paradajz-plodnost

Iako postoji pretpostavka da se neplodnost najčešće povezuje sa ženama, stručnjaci smatraju da se problemi sa plodnošću podjednako pojavljuju i kod žena i muškaraca. Novo istraživanje pokazuje kako se muška plodnost može povećati prirodnim putem: ishranom, odnosno, konzumiranjem paradajza, prenosi DailyMail.

prije-bebe

Život nakon dolaska djeteta ili više njih više nikada neće biti isti. To ste zasigurno čuli već mnogo puta. Životne navike se mijenjaju i vaša se svakodnevica mijenja iz korijena. Navike spavanja i hranjenja, higijenske navike i još mnogo toga dobit će neku novu rutinu i uvelike utjecati na vaš život.


biosave2018srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019