fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

jelo_trudnoca

Postoji nekoliko stvari o kojima bi buduća majka trebala voditi brigu prije samog začeća a donosimo vam neke od najvažnijih:

1. Poželjno je uzimati folnu kiselinu najmanje 3 mjeseca prije začeća (oko 400 mg dnevno), uz dogovor sa ginekologom

2. Ukoliko se zdravo hranite, tako i nastavite, a ukoliko imate problema sa težinom, pokušajte regulisati tjelesnu težinu bavljanjem fizičkom aktivnošću i korigiranjem ishrane.

baba_nogice

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da određene supstance poput alkohola, cigareta i određenih vrsta lijekova koji su roditelji koristili prije začeća mogu imati negativne posljedice po zdravlje bebe.

sanse-zacece

Istraživanja pokazuju da jedan od šest parova ima problema sa začećem a uzroci su nepoznati u 40% slučajeva. Jednostavnim promjenama vašeg životnog stila možete doprinijeti boljim šansama za začeće i dolazak jednog novog člana porodice u vaš dom.

plodni-dani

Želite bebu? Najčešće pitanje koje buduće mame sebi postavljaju jeste kako odrediti plodne dane za veću mogućnost začeća. Plodni dani se određuju na osnovu trajanja menstrualnog ciklusa i redovnog razmaka između dva ciklusa.

pusenje

Najnovija istraživanja pokazuju da ženama pušačima treba gotovo dva mjeseca duže da ostanu trudne od nepušačica. Doktori su po prvi put izmjerili učinak ove loše navike na mogućnost žene da ostane u drugom stanju.

znakovi-beba

Vaša bebica polako raste a vi se prisjećate prvih trenutaka sa njom? Osmijeh na licu vam izmame trudnice, majke sa dječijim kolicima i preslatke bebice? Ovo mogu biti od nekih znakova da u vama potajno raste želja za drugim djetetom. Donosimo vam nekoliko pokazatelja koji vam možda mogu odgonetnuti da li priželjkujete drugu bebicu a da toga još niste ni svjesni.

zdravlje-zacece

Razmišljate o trudnoći? Ako je to slučaj, vjerovatno već pratite svoj menstrualni ciklus, plodne dane i željno iščekujete plusić na testu za trudnoću. Većina žena se počne brinuti za svoje zdravlje kada ostanu trudne, međutim, doktori savjetuju da se buduće mame trebaju pripremati na trudnoću čak i prije samog začeća.

ishrana_trudnoca

Iako je veoma bitno posvetiti pažnju ishrani tokom trudnoće, buduće majke bi trebale razmišljati o tome i ranije. Od samog začeća, fetus uzima hranjive sastojke i energiju od majke koji su potrebni za njegov razvoj. U tom periodu, potrebe za jodom, željezom i folnom kiselinom su u naglom porastu a da bi se one zadovoljile, potrebno je pripremiti tijelo za taj period i prije trudnoće.

2trudnoca

Prvi put ste se porodili carskim rezom a sada planirate drugu bebu? Ginekolozi općenito preporučuju da je idealno vrijeme za drugu trudnoću 18-24 mjeseca nakon carskog reza iako to naravno ovisi o vašem zdravlju i o tome da li ste imali komplikacija tokom poroda ili oporavka.

druga-beba

Već imate jedno dijete i priželjkujete još jednog bracu ili seku? U periodu razmišljanja o drugoj bebi, mnoge majke se počnu pitati koji bi bio idealan razmak između dvije trudnoće. Ovo pitanje je veoma važno jer razlika u godinama djece bitno utiče na njihov međusobni odnos, odnos sa roditeljima i mišljenje o sebi kasnije u životu.

 

ciklus

Vaš menstrulani ciklus odraz je vašeg zdravlja. Regularne menstraucije nam pokazuju da je vaša maternica zdrava, vaši hormoni balansirani i vaše tijelo dobija hranu, vježbu i san koji su mu potrebni.


biosave2018srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019