facebook twitter youtube pinterest instagram

tata-ishrana

Nova istraživanja su pokazala da ishrana očeva prije rođenja može značajno uticati na zdravlje njihove nerođene djece. Kanadski naučnici su dokazali da sperma nosi "sjećanje" načina života i ishrane oca što se prenosi na potomke po začeću.

sat

Istraživanje sociologa sa Univerziteta u Texasu (SAD) koje je obuhvatilo oko 2000 majki je pokazalo da je idealni period za rađanje prvog djeteta u 34. godini života.

znakovi-ovulacije

Ovulacija predstavlja dio menstrualnog ciklusa i pojavljuje se oko 14-og dana od početka menstruacije. Tokom ovulacije dolazi do oslobađanja jajne stanice koja čeka na oplodnju.

stres-neplodnost

Poznato je da je stres veliki neprijatelj ljudskog zdravlja a novija istraživanja pokazuju da stres udvostručuje rizik neplodnosti kod žena. Žene pod visokim stresom imaju za 30% manju vjerovatnoću da ostanu trudne u narednom mjesecu.

paradajz-plodnost

Iako postoji pretpostavka da se neplodnost najčešće povezuje sa ženama, stručnjaci smatraju da se problemi sa plodnošću podjednako pojavljuju i kod žena i muškaraca. Novo istraživanje pokazuje kako se muška plodnost može povećati prirodnim putem: ishranom, odnosno, konzumiranjem paradajza, prenosi DailyMail.

hrana-plodnost

Pravilna ishrana je jedan od glavnih preduvjeta za povećanje zdravlja prije trudnoće ali i šanse za lakše začeće. Iako postoji mnogo faktora koji utiču na začeće, donosimo vam pet namirnica za koje se smatra da povećavaju plodnost.

jelo_trudnoca

Postoji nekoliko stvari o kojima bi buduća majka trebala voditi brigu prije samog začeća a donosimo vam neke od najvažnijih:

1. Poželjno je uzimati folnu kiselinu najmanje 3 mjeseca prije začeća (oko 400 mg dnevno), uz dogovor sa ginekologom

2. Ukoliko se zdravo hranite, tako i nastavite, a ukoliko imate problema sa težinom, pokušajte regulisati tjelesnu težinu bavljanjem fizičkom aktivnošću i korigiranjem ishrane.

baba_nogice

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da određene supstance poput alkohola, cigareta i određenih vrsta lijekova koji su roditelji koristili prije začeća mogu imati negativne posljedice po zdravlje bebe.

epiziotomija

Prije planiranja trudnoće, muškarci i žene bi trebali uraditi neke osnovne preglede zbog sve veće učestalosti spolno prenosivih bolesti i drugih reproduktivnih bolesti. Buduće majke bi trebale posjetiti ginekologa i obaviti kompletan sistematski ginekološki pregled.

ishrana-trudnoca-dnk

Kada planirate trudnoću, možda jedna od prvih stvari na koju pomislite jeste ishrana vas i vašeg partnera. Svima je poznato da je ishrana jedan od najvažnijih faktora za naše zdravlje ali i naš fizički izgled ali novija istraživanja ukazuju na još veći značaj ishrane u pogledu trudnoće i rođenja djece.

trudnoca-prijateljstvo

Da li postoji određeni period kada žene osjete potrebu da postanu mame? Novija istraživanja upravo pokazuju jednu interesantnu činjenicu, majčinstvo je "zarazno"!




maticne_celije
 
 
budi kum sos