facebook twitter youtube pinterest instagram

razlozi-beba

Vaša bebica je narasla, postaje samostalna a vi se počinjete pitati, da li je vrijeme možda za drugu bebicu? Možda vam se na prvu pomisao ideja o drugoj bebi čini nezamisliva ili čak preteška ali rađanje još jednog novog života ima i mnogo prednosti!

folna

Folna kiselina predstavlja B vitamin koji je ključan za izgradnju i popravku DNA molekula, genetskog materijala koji kontroliše sve tjelesne ćelije. Poznato je da smanjuje poremećaje kod novorođenih beba a nova studija je dokazala da žene koje su uzimale folnu kiselinu u ranoj trudnoći su smanjile rizik od rađanja bebe sa autizmom za 50%.

plodnost-muskarca

U naše doba nezdrave prehrane i stresa, poteškoće s plodnošću nisu rijetkost. Prema statistikama, tek nekolicina parova koji pokušavaju začeti ostvaruje cilj za dva do tri mjeseca, a 85% tek u roku od jedne godine. 30% teškoća sa začećem otpada na muške tegobe, kao što su količina i kvaliteta sperme. 

ishrana_trudnoca

Iako je veoma bitno posvetiti pažnju ishrani tokom trudnoće, buduće majke bi trebale razmišljati o tome i ranije. Od samog začeća, fetus uzima hranjive sastojke i energiju od majke koji su potrebni za njegov razvoj. U tom periodu, potrebe za jodom, željezom i folnom kiselinom su u naglom porastu a da bi se one zadovoljile, potrebno je pripremiti tijelo za taj period i prije trudnoće.

vjezbama-do-zaceca

Novija istraživanja pokazuju da žene koje rade umjerene fizičke vježbe imaju više šansi za trudnoću u odnosu na one koje rade energičnije i teže vježbe. To je pokazala studija koja je izvršena na Univerzitetu u Bostonu.

Dugi, topli dani, sunce i cvjetanje prirode mogu dovesti do razvoja romanse, ali i do brže trudnoće. Stručnjaci su objavili kako je upravo ljeto najbolje vrijeme za začeće jer je sperma aktivnija tokom ljetnih mjeseci.

stres

Studija naučnika Nacionalnog instituta za zdravlje i Univerziteta u Oksfordu je pokazala da stres može smanjiti šanse žene da zatrudni. Žene koje su imale veći nivo alfa-amilaze (supstanca koja se luči prilikom stresa) su imale manje šanse da zatrudne nego žene sa manjim nivoima te supstance.

zacece-san

Novija istraživanja Univerziteta u Teksasu (SAD) pokazuju da je dovoljna količina sna tokom noći itekako važna ukoliko želite ostati u drugom stanju.

zacece

Želite bebu? Prije nego počnete razmišljati o začeću, savjetujemo vam da započnete određene životne promjene u ishrani i načinu života koje su poželjne i zdrave :)

tata-ishrana

Nova istraživanja su pokazala da ishrana očeva prije rođenja može značajno uticati na zdravlje njihove nerođene djece. Kanadski naučnici su dokazali da sperma nosi "sjećanje" načina života i ishrane oca što se prenosi na potomke po začeću.

sat

Istraživanje sociologa sa Univerziteta u Texasu (SAD) koje je obuhvatilo oko 2000 majki je pokazalo da je idealni period za rađanje prvog djeteta u 34. godini života.
maticne_celije
 
budi kum sos