facebook twitter youtube pinterest instagram

maline-zdravlje

Zahvaljujući njihovom predivnom okusu, nikog ne treba puno nagovarati da zagnjure glavu u posudu punu malina.  No, okus nije jedini adut ovog neodoljivog tamnocrvenog voća.  Maline su mnogo više od ukusnog ljetnog zalogaja. Ovo je voće bogato hranjivim tvarima, koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost. 

smokve-zdravlje

Smokva, rajsko voće koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Biljka koja puno daje a malo joj treba, tek siromašno tlo i pokoja kap vode, hvale vrijedna i namirnica koja je poznata po ljekovitim svojstvima.

zamrzavanje

Brojne prednosti zamrzavanja na određene namirnice nemaju željeni učinak, naime problem nastaje prilikom odmrzavanja hrane koja pod temperaturom ispod ništice u potpunosti mijenja ne samo svoj izgled nego okus i teksturu. Donosimo popis namirnica koje treba držati podalje od hladne komore.

 

sljive

Da li ste znali da su suhe šljive na prvom mjestu ljestvice prema količini zdravih antioksidanasa, i to daleko ispred svog ostalog voća i povrća? Evo zašto.

tresnje

Proljeće je tu, što znači da ćete sada moći da uživate u divnim trešnjama i njihovim brojnim pozitivnim uticajima na zdravlje. Osim samostalno, trešnje možete jesti sa raznim jelima i kolačima. Pogledajte 10 razloga zašto bi trebalo češće da jedete trešnje.

sprej_komarci

Ljeto pored lijepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza.

sladoled-zdravlje

Dolaskom toplijih dana, škrinje sa sladoledima privlače nas poput magneta. Često ni ne razmišljamo o tome što zapravo konvencionalni sladoled sadrži već se prepuštamo užitku. Želite li i dalje biti u ugodnoj zoni neznanja, nemojte dalje čitati tekst. Konvencionalno mlijeko zasićeno aditivima i bijeli šećer najmanji su problem u priči o konvencionalnom sladoledu.

voce-vlakna

Jeste li znali da hrana bogata vlaknima može biti vaše najbolje oružje u borbi protiv svih oblika kancera? Dijeta bogata vlaknima ima mnoge zdravstvene prednosti, između ostalog i smanjeni rizik od srčanog udara, šloga i dijabetesa tipa 2.

manuka-med

Manuka med porijeklom sa suprotne strane zemaljske kugle mogao bi biti najljekovitiji med na svijetu. Ovaj iznimno ljekoviti nektar hiljadama je godina poznat domorodačkim narodima Novog Zelanda, čiji su pripravci i tonici još i danas aktuelni.  

cimet-zdravlje

Vjerujete li da samo pola kašičice cimeta dnevno može značajno smanjiti nivo šećera u krvi, trigliceride i holesterol kod ljudi s dijabetesom tipa 2? Naravno, da ne spominjemo brojne druge učinke cimeta na zdravlje, piše Fitday.   

maticne_celije