facebook twitter youtube pinterest instagram

pice

Osim što nas može psihički opteretiti, iako mu to nije namjera, vrijeme praznika (često) znači i opterećenje za organizam zbog unosa raznih jela i pića, kako slatkih i slanih, tako i gorkih i obično teških za probavu.

zdrave-namirnice

Dok na zdravlje kože utiče kompletni životni stil, nivo stresa, količina i način rada, postoje i namirnice koje mogu učiniti čuda kada je u pitanju zdravlje kože, a svaka od njih osim što je lako dostupna vrlo je zdrava i za ostale dijelove tijela. Želite zdravu kožu, uhvatite se ove hrane.   

suho-voce

Prekomjerno konzumiranje šećera možete lako izbjeći korištenjem suhog voća koje svojom slatkoćom i okusom čini slastice ukusnijima, ali i zdravijima. Ne samo što je izvrstan izvor prirodnog šećera, suho voće je također bogato enzimima, vitaminima i mineralima. 

kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. 

bebamama

Učinak jednog grlenog "trbušnog" smijanja štitit će vas tri dana od bolesti, pa se na taj način određuje i najveći dozvoljeni prekid terapije - najviše tri dana smijete biti bez smijeha. Smijeh je najbolji lijek, jedan od najboljih i najjačih štitova našeg zdravlja koji su nam dani rođenjem. I ma koliko je u to teško povjerovati, naučnici dokazuju širok raspon učinkovitosti ove vesele terapije koja ne samo da nas opušta od stresa, već pomaže i u daleko težim situacijama kao što je liječenje zloćudnih bolesti.  

djumbir-trudnoca

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je korijen porijeklom iz Indije. U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina. Danas se uzgaja ne samo u Japanu i Indiji, već i u Americi. Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola - uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa.

sljive

Da li ste znali da su suhe šljive na prvom mjestu ljestvice prema količini zdravih antioksidanasa, i to daleko ispred svog ostalog voća i povrća? Evo zašto.

sokovnik

S obzirom na životni stil i ubrzan način života, veoma je teško svakodnevno uzimati dovoljne količine voća i povrća. Sve popularniji smoothie napici i prirodni sokovi mogu biti odličan izvor vitamina koji su nam potrebni svaki dan. Za kreiranje takvih napitaka se obično koriste sokovnici i blenderi. Saznajte koje razlike postoje  između ta dva načina pripreme ovakvih napitaka.

carobni-napitak

Pročitajte ovaj izvrsan receptić i svakako što prije primjenite. Osim što blagotvorno djeluje na raspoloženje i ublažava posljedice stresa, đumbir je pravi melem za želudac i crijeva, a poznat je i kao lijek protiv gripe i prehlade, mučnine, poboljšava cirkulaciju i podiže imunitet. 

lek
maticne_celije