fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

hrana-imunitet

Želite da se ne razbolite u periodu sezone prehlade i gripe te da ojačate imunitet? Počnite od doručka te svako jutro na meni uvrstite ove zdrave, a tako ukusne namirnice.

mandarine

Mandarina je voće iz porodice citrusa. Njezina se narančasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške. Porijeklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlo narančastoj odjeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama. 

imunitet

Vaš imuni sistem igra krucijalnu ulogu u odbrani organizma od zaraznih bolesti i ujedno vas štiti od vanjskih napadača, kao što su bakterije, gljivice, paraziti, virusi i drugi patogeni mikroorganizmi.

san-beba

Ako imate problema sa snom, često se budite, ne spavate čvrsto i želite taj problem, barem donekle, riješiti prirodnim putem, onda vam ove zdrave namirnice mogu biti od pomoći, u kombinaciji ili posebno. 90 minuta prije spavanja od njih napravite par laganih zalogaja, ne jačih od 150-200 kalorija i tijelu ćete pomoći da se što prije opusti.

jabuka

Koliko god da smo se udaljili od prirode naš organizam reaguje na promjene u prirodi. Ako se to zanemaruje, tijelo nam uzvraća slabošću i bolešću. Jedan od najboljih načina kako izbjeći prehlade, viroze, gripu i ostale bolesti je prilagođavanje kako prehrambenih tako i ostalih navika promjenama koje se dešavaju u prirodi.

krema-banana-kasalj

Ljekovita krema od banane je odlično prirodno sredstvo protiv kašlja čija je učinkovitost provjerena i u liječenju upornog kašlja te bronhitisa. Posebno je djelotvoran kod djece, ali i kod odraslih. 

zacini

U organizam ne treba unositi ni previše čaja ili voća, pogotovo ne previše tableta. U danima kada su prehlade jedna od glavnih briga treba misliti i o načinima kako svakodnevnu hranu učiniti saveznikom u borbi protiv svih virusa vani i koji su spremni napasti naše tijelo u svakom minutu. Saznajte sa kojim začinima ovih dana trebate 'biti dobri'.

ciscenje-nara

 

Nar se smatra jednom od najljekovitijih voćki na svijetu zbog svojih velikih nutritivnih vrijednosti za organizam. Odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida ali i vitamina C.

zima

Zima je godišnje doba u kojem trebamo osobitu pažnju posvetiti načinu na koji se hranimo da bismo održali dobro zdravlje.

Zbog vanjskih niskih temperatura skloni smo uljuljkati se u udobnost vlastitog doma i provoditi slobodno vrijeme ispred televizora ili računala. Manje se krećemo i skloniji smo povećanom konzumiranju hrane pa nerijetko dobijemo i par kilograma viška. 
srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019