fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

vakcinisanje

Iako decenijama imamo uvid u legitimna medicinska istraživanja koja objašnjavaju neupitan značaj vakcinisanja djece, sve više roditelja - zbog površnosti i laži na internetu - odbijaju vakcinirati svoju djecu, plašeći se da će im time nauditi.

bebe_place_dok_mama_pjeva

Jedna mama je svojoj desetomjesečnoj bebi otpjevala hit “My Heart Can’t Tell You No”, a riječi te pjesme su bebu natjerale na različite emocionalne reakcije od plača do smijeha. Na početku videa beba se smije, međutim kada mama počne da pjeva, ona se mršti, ali ipak osmjehuje. Kako pjesma traje, bebine oči napunile su se suzama.

radionica-ishrane

Kako 10 minuta planiranja jelovnika i 15 minuta vremena potrošenog u kupovini namirnica može riješiti 7 doručaka, 7 ručkova i 7 večera, a i užine u jednoj sedmici? Moguće je! Sedmični jelovnik je plan obroka koje planirate da pripremite ili kupite u toku jedne sedmice.

Naravno, da svi želimo najbolje za našu djecu i da bismo najradije da ih zaštitimo od svega što ne valja. Međutim, pitanje je da li je “helihopter roditeljstvo“ prava stvar i koliko je zdravo i za njih i za nas?

Za mnoge roditelje je uspavljivanje bebe jedna od najtežih stvari u prvi mjesec dana. Kako bismo vam barem malo olakšali, donosimo vam zanimljiv trik jednog tate iz Sydneya. Nathan Dailo je pronašao jednostavan ali učinkovit način uspavljivanja svog tromjesečnog sinčića Setha.

Igračke nisu isključivo igračke, stvorene radi igre. Osim te primarne uloge, one čine gradivne blokove za budućnost našeg djeteta. Oni uče našu djecu o svijetu i o sebi. One šalju poruke i izgrađuju sistem vrijednosti. Ovako bi trebalo svaki mudar roditelj da misli o igračkama koje kupuje svojoj djeci.

cistoca

I ove godine je u Federaciji BiH najviše djevojčica ponijelo ime Sara, a najviše dječaka ime Ahmed. U Republici Srpskoj su Stefan i Marija i dalje vladajući par. Lipe još ne cvatu, ali sve isto k‘o i lani na samom vrhu top liste. Uprkos tome, statistika je puna zanimljivosti.

beba_prvi_koraci_led

Nakon što je bebica napravila svoje prve korake, uslijedio je i prvi susret sa ledom. Istina, u pitanju je obična zaleđena barica, ali za ovu bebicu bio je to izazov koji je htjela istražiti. Cijela priča je postala još zabavnija kada je istraživanje zaleđene barice krenulo u pogrešnom pravcu.

dan-oceva

Kathryn Kerns je profesorka psihologije na univerzitetu Kent u Ohiu, i bavi se proučavanjem odnosa roditelja i djece. Primjetila je da u istraživanjima, očevi dobijaju lošije “ocene” na standardnim upitnicima, iako bi djeca izjavila da imaju bogate i tople odnose sa njima. Zbog toga je u upitnik dodala pitanja o tome koliko roditelji ohrabruju djecu i grade im samopouzdanje. I najednom su očevi počeli da se ističu.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019