facebook twitter youtube pinterest instagram

630x200

Marija Montesori je bila veliki pedagog i mnogo je pomogla da se promijeni stav u vaspitavanju djece u 20. vijeku. Poznata je po tome što je formulisala kratke ali upečatljive zapovjesti za roditelje. One su sažete, ali su prepune mudrosti. Savjetujemo da ih pročitate barem jednom godišnje.

Mnogi roditelji imaju svoje "provjerene" načine uspavljivanja bebe. Mi vam donosimo jedan interesantan video koji prikazuje kako sedam mama uspavljuje svoje bebe na malo drugačiji način. Možda i vi koristite neke od ovih metoda.

plava poliklinika porod

Svaki porod nosi rizike, mi smo toga svjesni, i zato smo poduzeli sve sigurnosne mjere kako bi porod protekao u najboljem redu.  U slučaju da prirodan porod iz bilo kojeg razloga ne napreduje po očekivanom planu i da je potreban operativni zahvat, naš tim blagovremeno informiše roditelje i predlaže dalju proceduru. 

Donosimo vam zanimljiv tekst jedne mame iz SAD-a koja je istražila kakve su navike njemačkih roditelja i kako oni odgajaju svoju djecu:

Kao amerikanka u Njemačkoj, kada sam prvi put otišla na igralište u Berlinu, sasvim sam poludjela. Njemački roditelji su stajali svi zajedno, pijuckajući kafu u razgovoru i ne obraćajući pažnju na svoju djecu koja su visila sa previsoke penjalice odmah iznad jame sa pijeskom. Bila sam u šoku, pitajući se gdje su nestale sve gumene podloge, upozorenja o opasnostima i slične stvari.

Djeca su se vaspitavala mnogo drugačije prije 30 godina nego danas. Pravila kojih su se pridržavali naši roditelji se skoro skroz razlikuju od onoga kako mi postupamo sa djecom danas. Donosimo vam nekoliko zanimljivih primjera:

poseban-doktor

Upoznajte doktora koji je zaista poseban. Dr. Carey Andrew-Jaja, ginekolog u jednoj američkoj bolnici, ima poseban tretman za novorođenčad kojeg primjenjuje godinama. On je više od 8000 beba dočekao sa pjesmom u rađaonici.

tata-vjezbe

Većina roditelja nema vremena za tjelovježbu pored svoje djece. Međutim, Michael Stansbury, savjetnik za fitness i wellness, je odlučio vježbati zajedno sa svojom malenom djevojčicom Lilly Ann, koja još uvijek ne zna hodati. Pogledajte kako to izgleda i pokušajte sa svojom bebicom :)

borba-cucla

Svima je poznato da su blizanci posebno povezani ali pogledajte šta se desi kada dvije blizanke trebaju dijeliti nešto što obje mnogo vole? Pogledajte preslatku borbu oko jedne cucle.

Pokušati razumijeti svoje dijete i učiniti ga sretnim je jedna od najvažnijih zadataka svakog roditelja. Ali to često nije lako! Donosimo vam zanimljivu listu stvari koje bi djeca željela da znamo.

young heroes

YOUNG HEROES – MIJENJAMO SVIJET NABOLJE Sa zadovoljstvom vam predstavljamo najnoviji, globalni projekat – YOUNG HEROES! Kao što znate, Helen Doron English podučava djecu engleskom jeziku od najranijeg uzrasta. Međutim, naš trud se ne završava tu. Istovremeno, djecu učimo i važnim  životnim vrijednostima kao što su briga o drugima, o zajednici i svijetu koji ih okružuje, a sve sa jednim ciljem – da postanu bolji i angažovani građani svijeta. Također, djecu učimo bitnim vrijednostima kao što su briga o drugima, zajednici i svijetu oko njih, kako bi postali bolji i angažovaniji građani svijeta. 

maticne_celije