facebook twitter youtube pinterest instagram

Da li ste sreli zdravo dijete koje neće potrčati u susret „blatnjavoj barici“ sa željom da po njoj gazi, skakuće, prska ili je preskoči? Odakle ta potreba? Najvažniji posao mozga je prikupljanje, a zatim i obrada informacija, što i jeste inteligencija. Upravo zbog  toga dijete u periodu razvoja ima instiktivnu potrebu da sakupi što više informacija, tj. da nauči što više.

Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, osobito kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

Ugledni ruski pedijatar Jevgenij Olegovič Komarovski je jedan od najpriznatijih pedijatara na teritoriji bivšeg SSSR-a a njegovi stavovi o odgoju djece su veoma cijenjeni širom svijeta. Donosimo vam njegove najpoznatije savjete koji će vas sigurno oduševiti ali i podsjetiti na neke jednostavne i očigledne istine o odgoju djece.

Riječi koje upućujemo mališanima imaju golemu moć. One mogu usmjeravati dijete da na život gleda s optimizmom i razvija svoje potencijale ili ga sputavati u vlastitom razvoju osobnosti.

smijeh

Ovaj video snimak prikazuje malenog Antonija koji se zarazno smije a pritom spava. Njegova mama Laura je uspjela snimiti kako se njen sinčić neprestano smije u snu i video je postao veliki hit.

 

Marija Montesori je bila veliki pedagog i mnogo je pomogla da se promijeni stav u vaspitavanju djece u 20. vijeku. Poznata je po tome što je formulisala kratke ali upečatljive zapovjesti za roditelje. One su sažete, ali su prepune mudrosti. Savjetujemo da ih pročitate barem jednom godišnje.

Mnogi roditelji imaju svoje "provjerene" načine uspavljivanja bebe. Mi vam donosimo jedan interesantan video koji prikazuje kako sedam mama uspavljuje svoje bebe na malo drugačiji način. Možda i vi koristite neke od ovih metoda.

plava poliklinika porod

Svaki porod nosi rizike, mi smo toga svjesni, i zato smo poduzeli sve sigurnosne mjere kako bi porod protekao u najboljem redu.  U slučaju da prirodan porod iz bilo kojeg razloga ne napreduje po očekivanom planu i da je potreban operativni zahvat, naš tim blagovremeno informiše roditelje i predlaže dalju proceduru. 

Donosimo vam zanimljiv tekst jedne mame iz SAD-a koja je istražila kakve su navike njemačkih roditelja i kako oni odgajaju svoju djecu:

Kao amerikanka u Njemačkoj, kada sam prvi put otišla na igralište u Berlinu, sasvim sam poludjela. Njemački roditelji su stajali svi zajedno, pijuckajući kafu u razgovoru i ne obraćajući pažnju na svoju djecu koja su visila sa previsoke penjalice odmah iznad jame sa pijeskom. Bila sam u šoku, pitajući se gdje su nestale sve gumene podloge, upozorenja o opasnostima i slične stvari.

Djeca su se vaspitavala mnogo drugačije prije 30 godina nego danas. Pravila kojih su se pridržavali naši roditelji se skoro skroz razlikuju od onoga kako mi postupamo sa djecom danas. Donosimo vam nekoliko zanimljivih primjera:

maticne_celije