facebook twitter youtube pinterest instagram

Nekako se u ovom našem ludom svijetu kao najvažnije nameću stvari koje treba posjedovati, mjesta koja treba posjetiti, snovi koje treba ostvariti. Ovdje pričam o tome kako je to, jednostavno, biti mama.

tehnologija-djeca

Znam na sopstvenom primjeru koliko je važno prvo završiti poslove i obaveze, piše mama dvoje djece i autorka bloga „Narrowback Slacker“. Ako počnete dan sa daljenskim u ruci, ništa nećete obaviti. I moja djeca su ista kao ja  – ako su ekrani u blizini, igraće se do iznemoglosti, primjećuje ona.

Onog trenutka kad shvatite da čekate dijete, život vam se počne nepovratno mijenjati. Ta promjena postane sve očitija rođenjem djeteta koje će vas provesti kroz najnapornije, ali i najljepše putovanje u životu – roditeljstvo.

osmijeh

Dok beba ne navrši prvu godinu života novopečeni roditelji noću u prosjeku spavaju pet sati. U prvoj godini života bebe, roditelji umjesto preporučenih osam sati spavanja, spavaju pet sati, što u jednoj godini čini 44 neprospavanih noći, navodi se u istraživanju o spavalačkim navikama sprovedenom u Velikoj Britaniji. 

Možete li zamisliti o čemu nerođena beba razmišlja i kako se osjeća dok je u maminom stomaku? Donosimo vam jedan veoma dirljiv i emotivan video koji prikazuje kako trudnoća izgleda kroz oči nerođene bebice.

 mama beba smijeh

I prije rođenja djeteta majke zanima sve vezano uz bebe. Ne možemo vam odgovoriti baš na sva, no možemo vas zabaviti činjenicama i stvarima vezanima uz bebinu prvu godinu kroz brojke koje je sakupio američki portal The Bump.

Mobilnom uređaju nije mjesto u spavaćoj sobi, a tokom noći treba isključivati i rutere. Smartfoni najviše zrače tokom razgovora, pri čemu mozak apsorbuje čak polovinu emitovanja.

Donosimo vam zanimljivu galeriju fotografija koja će vam možda dati otkriti po čemu se zaista razlikuju mame i tate. Kao što znate i sami, fotografije govore više od riječi i one će vam to najbolje i pokazati. Pogledajte :)

rooming in2

Na Klinici za porodiljstvo Kliničko centra Univerziteta u Sarajevu od oktobra prošle godine u svakodnevnoj primjeni je spinalna anestezija, kako bi se porodiljama olakšao porod. Do sada su 22 trudnice rodile na ovaj način.

Porodilje u Bosni i Hercegovini, a pogotovo u Federaciji BiH, nemaju jednaka prava na naknade nakon poroda. Taj problem postoji već godinama, zbog čega su majke sa djecom u pojedinim kantonima, proteklih godina, bezuspješno izlazile na proteste. Političari u BiH godinama naglašavaju kako treba spriječiti 'bijelu kugu', no niko od nadležnih ne želi da se obaveže da će redovno isplaćivati porodiljske naknade, jer jednostavno porodilje u njihovim planovima nisu prioritet.

lek
maticne_celije