fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

san-beba

Ako imate problema sa snom, često se budite, ne spavate čvrsto i želite taj problem, barem donekle, riješiti prirodnim putem, onda vam ove zdrave namirnice mogu biti od pomoći, u kombinaciji ili posebno. 90 minuta prije spavanja od njih napravite par laganih zalogaja, ne jačih od 150-200 kalorija i tijelu ćete pomoći da se što prije opusti.

Banana 

Zasluženo je na prvom mjestu. Ako postoji neka strogo prirodna namirnica koja može biti alternativa tabletama za spavanje, onda bi to bila banana. Magnezijum kojeg sadrži opustit će mišiće i tako umiriti tijelo.

Čaša toplog mlijeka 

Ok, ovo svi znamo! Mlijeko sadrži triptofan, amino kiselinu koja umiruje i sadrži kalcijum koji mozgu pomaže da koristi triptofan. Osim toga, psilozi su zaključili da sama pojava čaše toplog mlijeka djeluje umirujuće na našu psihu.

Med 

Bolje od čaše toplog mlijeka pred spavanjem je čaša toplog mlijeka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

Pečeni krompir 

Jedan mali pečeni krompir neće preopteretiti probavni sistem, ako ga uzmete najmanje sat i pol prije spavanja, a pomoći će vam da bolje zaspite. Sastojci u ovoj namirnici otkloniće kiseline koje ometaju triptofan, amino kiselinu koja umiruje, da djeluje.

Bademi 

Samo šaka badema sat do sat i pol prije spavanja dovoljna je za miran san. I bademi sadrže dva relaksirajuća elementa o kojima ovdje govorimo – magnezijum i triptofan.

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos