fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

med

Med je jedinstven proizvod prirode. Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, od davnina se smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti. Za dobivanje ove zlatne guste tekućine zaslužne su pčele, koje procesom pretvorbe slatkog cvjetnog nektara proizvode med raznih boja, okusa, mirisa i sastava.

 

Od vitamina med sadrži B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, a od minerala - natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen.  Med je izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu koja je ujedno i zdrava alternativa bijelom šećeru.

Liječenje medom  

Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja je vrlo dugačak. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa. 

Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove iz ugriza ili uboda. Na opeklinu možete nanijeti čisti med, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože bez ožiljka.  Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.

Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala.  Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima, poput mrene i konjunktivitisa. 

Čuvanje meda  

Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja. Pri tome ga trebate čuvati pri temperaturama između 17 - 19°C u čistim, suhim i tamnim prostorijama, ali nikako metalnim posudama jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala. 

Dok ga uzimate nemojte koristiti metalnu žličicu, već radiju plastičnu, drvenu ili porculansku. Ono što je još bitno je da iznad temperature od 41 °C med gubi ljekovita svojstva, stoga kada ga dodajete toplom napitku trebate pripaziti da nije prevruć. 

Najviše ljekovitih svojstava iz meda ćete unijeti u organizam upravo tako da ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili ostavite 2-3 min pod jezikom da vam se rastopi u ustima.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
srce2016
 
budi kum sos