fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bademi

Badem je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju.  U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu. 

Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalis dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo -  i gorki badem (Prunus amygdalis amara). Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17. Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.

Zašto su zdravi bademi?

Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina. Sto grama badema sadrži 22g ugljikohidrata od čega 12g dijetalnih vlakana, što je 49% potrebnih vlakana dnevno. 

Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom. Iznimno su važna za redovitu probavu te služe kao hrana dobrim bakterijama - probioticima - u našem probavnom sustavu. 

U 100 grama badema nalazimo 21 gram bjelančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu. Bademi su bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline. 

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina.

U 100 grama badema nalazimo...     

- 140% preporučene dnevne količine mangana    

- 75% magnezija    

- 60% bakra    

- 50% fosfora    

- 130% vitamina E    

- 51% riboflavina (B2)

Ljekovito djelovanje badema:     

- štiti od moždanog i srčanog udara    

- alkalizira organizam    

- regulira razinu šećera u krvi    

- pomaže kod žgaravice    

- poboljšava rad živčanog sustava    

- smanjuje razinu lošeg kolesterola    

- poboljšava moždane funkcije    

- štiti od slobodnih radikala    

- potpomaže mršavljenju    

- sprječava nastanak žučnih kamenaca    

- odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala

Izvor: Alternativa-za-vas.com
srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019