fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zdravlje-zacece

Razmišljate o trudnoći? Ako je to slučaj, vjerovatno već pratite svoj menstrualni ciklus, plodne dane i željno iščekujete plusić na testu za trudnoću. Većina žena se počne brinuti za svoje zdravlje kada ostanu trudne, međutim, doktori savjetuju da se buduće mame trebaju pripremati na trudnoću čak i prije samog začeća.

- Danas mnogo žena ne koristi činjenicu da možete učiniti toliko toga za buduću trudnoću i nerođenu bebu prije samog začeća - navodi Michael Silverstein, ginekolog univerzitetskog kliničkog centra u New Yorku.

Prestanite pušiti!

Stručnjaci smatraju da je prestanak pušenja jedna od najvažnijih stvari koje trebate napraviti prije začeća. Pušenje je glavni uzrok potencijalnih problema za mamu i bebu.

Pušenje prije i tokom trudnoće je povezano sa 20% slučajeva rođenja novorođenčadi sa malom porođajnom težinom, uzrok je prijevremenih porođaja kao i smrtnosti novorođenčadi nakon rođenja. Važno je prestati pušiti u trudnoći kako bi se bebi dala veća šansa da preživi.

Istraživanja pokazuju da pušenje otežava začeće na način da direktno utječe na jajnike i smanjuje nivoe hormona estrogena - smanjuje plodnost žene. Po prestanku pušenja, mogućnost za začeće se povećava svakim danom.

pusenje

 

Važnost folne kiseline

Nakon što ostanu u drugom stanju, većina trudnica počne uzimati folnu kiselinu i vitaminske dodatke po preporuci ginekologa. Stručnjaci također ističu da je važno uzimati kiselinu i prije samog začeća.

- Unošenje folne kiseline je važno od trenutka kada dođe do začeća a pošto većina trudnica je krene uzimati nakon 4-6 sedmica trudnoće, važno je uzimati i prije začeća. Na taj način osiguravate vašem tijelu dobre zalihe odmah od početka trudnoće - ističe Carol Bates, docent Medicinskog fakulteta Univerziteta na Harvardu.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos