fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

djumbir-trudnoca

Novo istraživanje otkriva da je đumbir u smanjenju bolova podjednako efikasan kao i lijekovi protiv bolova, na primjer, ibuprofen. I dok je ibuprofen jedan od najpopularnijih ljekova protiv bolova, ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Arthritis, pokazuje da on ne smanjuje nivo citokina u tijelu.

Citokini mogu biti negativni i pozitivni, a negativni su vrsta supstanci koje šire upalne procese u tijelu, a istraživanja su pokazala da su povezani s pogoršanjem simptoma artritisa i osteoartritisa. 

- Đumbir je poznat po svojim odličnim ljekovitim svojstvima, a ovo istraživanje to iznova potvrđuje - izjavila je vođa istraživanja Dr. Krišna C. Srivastava. 

Prethodna istraživanja su pokazala da ljekovi protiv bolova mogu povećati rizik od nastanka raznih zdravstvenih tegoba, uključujući probleme s vidom, gomilanje suvišnih kilograma, kratkoću daha, depresiju, srčanu aritmiju, slabost mišića, visok krvni pritisak, glavobolje, anksioznost, bolove u grudima, probleme sa spavanjem, akne, sporo zarastanje rana i brojne druge. 

Đumbir dokazano ima protivupalno djelovanje i značajno smanjuje nivo citokina u tijelu. Što se štetnog djelovanja tiče, potrebno je pratiti uputstva ljekara ili stručnjaka jer su neka istraživanja pokazala da prekomjeran unos đumbira može imati štetno djelovanje na probavni sistem.

Osim što ublažava osjećaj bola, đumbir sprječava nastanak hronične upale u tijelu, a takođe može ublažiti već postojeću upalu. Odlično je to što sirovi i termički obrađeni đumbir imaju potpuno ista svojstva.

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos