fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

crna-cokolada

Od poboljšanja zdravlja srca do umanjenja efekata depresije, tamnoj čokoladi se u još jednoj studiji priznaje da je namirnica od koje možemo imati mnogo koristi. Posljednje istraživanje se dotaklo posebne hemije u tamnoj čokoladi i mikrobima u našem stomaku koji su najviše radosni kada je konzumiramo. Evo o čemu se radi.

Zar nije super da je, osim što je nevjerovatno ukusna, tamna čokolada tako zdrava za naš organizam?

Dobra je za srce i mozak, puna je antioksidanata, teobromina (alkaloid, organska molekula, moćan diurteik, pokreće bubrežnu cirkulaciju i pomaže eliminaciju štetnih materija iz organizma), raznih vitamina i minerala kao što su željezo, magnezijum, bakar, kalij).

Pomaže i u smanjenju krvnog pritiska, ublažava depresiju, kontroliše nivo šećera u krvi i, da naravno, pomaže da smršamo! Ali, držite se one sa najmanje 85% kakaa. Pričamo o tamnoj čokoladi, ljudi! 

Istraživanja su pokazala da određene ‘dobre’ bakterije u našem stomaku uživaju kada konzumiramo tamnu čokoladu. Iste molekule tamnu čokoladu fragmentiraju u komponente koje su odlične za zdravlje srca. Dobra bakterija pod nazivom Bifidobacterium i laktička kiselina se zapravo gozbe nad njom. Komponente koje se kasnije fragmentiraju smanjuju upale u kardiovaskularnom sistemu i tako znatno umanjuju šanse za srčani udar i bolesti.

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos