fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Pripadaju jednoj od najstarijih ljudskih namirnica, bogate su omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom. Riječ je o sjemenkama lana, koje mnogi rado koriste kao hranjivu bezglutensku alternativu i vole zbog prepoznatljive orašaste arome.

Zato, ako sjemenke lana nemate na svom jelovniku, mi vam donosimo 10 zdravih razloga da ih ondje uvrstite već danas jer:

1. Štite od kardiovaskularnih bolesti

Zbog obilja zdravih masnih kiselina, uključujući omega-3 masne kiseline, sjemenke lana izvrsna su hrana za zdravo srce. Istraživanja pokazuju da osobe koje koriste namirnice bogate alfa-linoleičnom kiselinom (omega 3- masnom kiselinom) imaju manji rizik od srčanog udara. Sjemenke lana pomažu pri kardiovaskularnim oboljenjima i u oporavku nakon srčanog udara te su djelotvorne u njegovoj prevenciji. Smanjuju naslage u arterijama i upale koje uzrokuju gubitak elastičnosti krvnih žila.

2. Ublažavaju simptome menopauze i olakšavaju začeće

Lignani, hemijske tvari koji se nalaze u sjemenkama lana i imaju estrogena svojstva, uspješno ublažavaju simptome menopauze, pokazala je studija iz 2013. godine. Mogu pomoći u ublažavanju valunga, kod promjena raspoloženja i osjećaja suhoće u intimnom području. Univerzitet Medicinskog centra u Marylandu preporučuje ženama korištenje 1 čajne kašičice mljevenih sjemenki lana 2-3 puta dnevno za tretiranje simptoma menopauze. Ujedno, sjemenke lana mogu pomoći i ženama koje imaju problema sa začećem i neredovitim ciklusom.

3. Snižavaju holesterol

Studija iz 2010. godine otkrila je da redovno korištenje sjemenki lana pomaže u smanjenju razine štetnog LDL holesterola u organizmu. Sjemenke lana sadrže i topiva vlakna koja pomažu u sprječavanju apsorpcije holesterola u tijelu. Za snižavanje LDL kolesterola, preporuka su 2-4 čajne kašičice mljevenih sjemenki lana dnevno.

4. Pomažu u skidanju kilograma

Zdrave masnoće i vlakna glavni su sastojci sjemenki lana koje će vam pomoći pri mršavljenju, uz obilje B vitamina, magnezija, cinka i kalija. Ublažavaju apetit te daju dugotrajan osjećaj sitosti. Liječe upale, još jedan važan faktor zbog kojeg ponekad ne možete izgubiti ni dekagram – otkriveno je da tijelo pod upalom ima tendenciju zadržavanja viška kilograma. Za ovu svrhu, koristite ih cijele, ne mljevene – pospite njima salate, supe, jogurte  te voćne i povrtne sokove.

5. Smanjuju rizik od raka

Sjemenke lana učinkovite su u suzbijanju raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva, otkriveno je u posljednjim studijama koje je objavio američki Nacionalni  institut za istraživanje raka (NCI). Lignani iz sjemenki lana zaustavljaju enzime u metabolizmu hormona koji su odgovorni za rast i širenje stanica raka. Sjemenke lana i laneno ulje bogati su i alfa linoleičnom kiselinom, koja ima snažno djelovanje protiv raka. Sjemenke lana možete dodati jogurtu ili smoothiju, a laneno ulje koristite kao preljev salatama i pečenim jelima.

6. Stabiliziraju razinu šećera u krvi

Kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2, sjemenke lana pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.  Posljedično, sjemenke lana štite dijabetičare od bolesti bubrega i srčanih oboljenja, a mogu se koristiti s postojećom terapijom. Uključite ih u pripremu juha, salata i povrtnih napitaka.

7. Poboljšavaju probavu

Zahvaljujući obilju vlakana, sjemenke lana su hrana koju voli vaš probavni sistem. Omogućavaju brži i lakši protok hrane kroz crijeva te kvalitetniju apsorpciju nutrijenata koje ste unijeli obrokom. Sjemenke lana i laneno ulje djeluju i kao prirodni laksativ te ublažavaju nadutost i zatvor. Koristite ih s dosta vode, kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu. Ako bolujete od sindroma iritabilnog crijeva i Chronove bolesti, za vas sjemenke lana nisu preporučljive.

8. Čiste organizam

Ove male sjemenke izvrsno su prirodno sredstvo za čišćenje organizma, izbacivanje toksina i holesterola te su pravi prijatelj jetre i probavnog sistema. Jačaju imunitet i pomoći će vam u rješavanju simptoma hroničnog umora, slabosti, upala i zatvora koji se u tijelu javljaju kao znak nakupljenih toksina.

Za čišćenje organizma možete koristiti sjemenke lana, ali i laneno ulje, oboje je jednako djelotvorno. Natopite 1 supenu kašiku sjemenki lana u šolji vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro popijte i tekućinu (koja će postati želatinasta) zajedno sa sjemenkama. Ponavljajte ovu kuru svaki dan u naredna 2 sedmice. Sjemenke lana možete staviti i zelene detox smootije – dodajte im po jednu supenu kašiku i očistite organizam prirodnim putem.

9. Jačaju kosu i potiču njen rast

Ako imate problema sa slabom, beživotnom kosom koja se lomi i ispada, onda svakako uključite sjemenke lana u vaš jelovnik. Omega 3 masne kiseline u sjemenkama lana njeguju kosu, brinu se da bude zdrava i sjajna, a vitamin E njeguje korijen kose i vlasište. Pomažu kod gubitka kose, potiču njenu obnovu i rast. Mogu pomoći i u slučajevima kada su uzrok gubitku kose problemi sa psorijazom i drugim bolestima. Ujedno, ako imate kovrčavu i neukrotivu kosu, od sjemenki lana možete napraviti domaći, prirodni gel – samo ih prokuhajte u vodi i sačekajte da se smjesa ohladi.

10. Hidratiziraju kožu i uklanjaju bore

Sjemenke lana i laneno ulje prirodno su sredstvo za njegu vaše kože. Pomažu smanjiti osjećaj suhoće, ukloniti akne, crvenilo, ekceme, kožne alergije i ublažiti opekline od sunca. Kao snažno protuupalno sredstvo, uspješno djeluju protiv osipa, iritacija na koži, a pomažu i bržem zacjeljivanju rana. Obilje hranjivih sastojaka osigurat će vašoj koži kvalitetnu hidrataciju, pomladiti je i izbrisati bore. Svakodnevno dodajte sjemenke lana u salate, voćne i povrtne sokove, smoothije i drugu hranu i uživajte u sjajnoj i zdravoj koži. Možete napraviti i domaći losion – laneno ulje pomiješajte s dvije kapi omiljenog eteričnog ulja i nanesite na lice ili tijelo.

Napomena: Kada uzimate lanene sjemenke, uvijek pijte dovoljno tekućine i nemojte ih uzimati više od preporučene doze, budući da imaju snažan utjecaj na probavu.

(svezabebe.ba/Alternativa-za-vas.com)




srce2016
 
budi kum sos