fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Suhe-smokve

Zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, suha smokva je odlična za užinu. Ona će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju, oslobodiće vas nervoze i nesanice, poboljšati vaše pamćenje. Poboljšaće koncentraciju jer pozitivno stimuliše rad ćelija i podstiče razmjenu materija u mozgu.

Pune su zdravlja 

Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 g suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio ćelija i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za staničnu oksidaciju.

Sadrže više kalcijuma nego mlijeko 

Suhe smokve su veoma zdrave i hranjive a malo je poznato da sadrže više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalijuma reguliše krvni pritisak. Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.

Ipak, oprez jer … 

Sa konzumiranjem suhih smokava trebalo bi da budu oprezni dijabetičari ali i oni koji imaju problem sa debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve. 

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos