fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

kivii

Uz citruse, kivi je najbolje voće za zimske dane. Bogatiji je vitaminom C od narandže, odličan je za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa, a dobar za oči i kožu, antikancerogen i štiti srce!

Kivi ima jačinu od oko 50 kalorija u 100 grama, odnosno u (oko) dva kivija. U istoj količini kivija nalazi se 100mg vitamina C što je više od preporučene dnevne doze. Bogat je vitaminom D, B, E i K, kalijumom i vlaknima, te mnogim drugim spojevima zbog kojih spada u redove supervoća.

Evo kako vam kivi može olakšati život:

Borac protiv astme i problema sa disanjem

Istraživanje sprovedeno u Italiji koje je uključilo 18.000 djece u dobi od 6 do 7 godina potvrdilo je teoriju da kivi zaista ima pozitivan efekat na respiratorne organe, da ublažava kašalj, pomaže pri otežanom disanju i sprječava kihanje. Sve to zahvaljujući velikim dozama vitamina C.

Odlična hrana za srce 

Jedan kivi svakog jutra ima isti efekat za zdravlje srca kao i jedan aspirin dnevno, ali bez nuspojava. Istraživanje sprovedeno u Norveškoj pokazalo je da oni koji jedu dva do tri kivija dnevno smanjuju šanse za nastanak krvnog ugruška za 18%, kao i nivo trgilicerida za 15%.

Antikancerogen 

Kivi obiluje flavonoidima i karotenoidima, fitonutrijentima koji štite naš DNA od raznih oksidativnih oštećenja i tako čuvaju organizam od razvoja raznih oblika tumora.

Dobar za probavu 

Kivi je odličan izvor vlakana pa ga to čini odličnom namirnicom za zdravlje crijeva i pravilnu probavu. Zahvaljujući vlaknima naša crijeva bolje rade i lakše se izbacuju toksini iz organizma.

Štiti oči 

Kivi je dobar izvor luteina i zeaksantina, spojeva koji se nalaze u ljudskom oku i koji su najzaslužniji za zdravlje očiju.

Reguliše krvni pritisak 

Kivi je bogat kalijumom, mineralom koji igra važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska i pravilnog rada srca.

Dobar za kožu i protiv akni 

Kivi je dobar izvor vitamina E, antioksidanta koji je odličan za zdravlje i ljepotu kože. Sa druge strane, spojevi u kiviju su dobri (indirektni) borci protiv akni. Naime, loša probava i nedostatak vitamina E može se negativno odraziti na kožu, posebno na kožu lica. Rješenje i za jedan i za drugi problem možete, dakle, naći u kiviju.

Podiže imunitet 

Ponovo zahvaljujući vitaminu C ali i ostalim sadržajima, kivi je odlična namirnica za podizanje imuniteta.

Dobar za trudnice 

Kivi je voćka koju bi trudnice svakako trebale uvrstiti u svoju prehranu. Naime, kivi je bogat i vitaminima iz B grupe koji pomažu zdravlju i pravilnom razvoju fetusa.

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos