fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

majcino-mlijeko-beba

Iako je tehnologija danas napredovala do neslućenih razmjera, u jednom nije uspjela – proizvesti hranu koja bi zamijenila «obično» majčino mlijeko. Bioaktivni sastojci koje majčino mlijeko sadrži toliko su jedinstveni, da ih se ne može kopirati ni umjetno stvoriti.

Diljem svijeta svakodnevno se otkrivaju nove spoznaje o važnosti majčinog mlijeka na zdravlje djeteta, uz već poznate činjenice da se ono prirodno prilagođava dobi, potrebama, pa čak i spolu dojenčeta.

Zato, drage mame, budite sigurne da je vaše mlijeko u prvih šest mjeseci (ali i kasnije) najbolja hrana koju možete ponuditi svojem djetetu.

Prirodna formula za zdravlje djeteta

Majčino mlijeko je prirodan izvor svih hranjivih sastojaka koje novorođenče treba. U današnje vrijeme kad je sve puno kemije, od zraka kojeg udišemo, hrane koju kupujemo i pića koja pijemo, mislim da je itekako važno svakom djetetu pružiti dobar start i temelj u prirodnoj ishrani.

A što može biti zdravije i prirodnije od majčinog mlijeka?

Majčino mlijeko obiluje vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama i ugljikohidratima, kao i drugim sastojcima koji djetetu osiguravaju cjelovitu i najzdraviju  - prirodnu formulu.

Uz obilje vitamina A, C i E,  ono sadrži laktoferin - važan enzim koji sudjeluje u procesu apsorpcije željeza, još jednog važnog sastojka za zdravlje vašeg mališana. Pravi je nektar hranjivih tvari u potpunosti prilagođenih potrebama bebe.


Graditelj zdravog imuniteta i zaštita od upala

Majčino mlijeko, osobito u prvim danima (kolostrum), ali i kasnije obiluje imunoglobulinima. Oni štite bebin organizam od vanjskih bakterija i virusa i pomažu mu u izgradnji imuniteta.

Do porođaja beba je u majčinom trbuhu bila zaštićena u sterilnoj okolini. Iz majčine krvi dobivala je sve što joj je bilo potrebno za obranu organizma, te pravilan rast i razvoj. Nakon poroda, majčino mlijeko nastavlja ulogu tog zaštitnika i hranitelja.

Ono sadrži sva antitijela (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM), čime se sprječava razvoj bolesti i raznih infekcija. Antitijela su neophodna u periodu od prvih 6 mjeseci, kada se imunološki sistem novorođenčeta tek razvija, ali i kasnije, do 1. godine života.

Majčino mlijeko čuva i štiti organizam bebe od infekcija uha, pluća, probavnog i mokraćnog sustava. Djelotvorno je i u zaštiti od alergija. Jedinstveno je i po tome što sadrži niz antioksidanata, proteina koji štite od gripe, parainfluence i rotavirusa.

Ono ima svoj vlastiti bifidus faktor koji pojačava prirodnu zaštitu i štiti od djelovanja E. coli, salmonele, enterobakterija i shigelle te brojnih drugih bakterija, virusa i uzročnika bolesti.

Ako se dojenče i razboli, majčino mlijeko automatski postaje prirodni lijek - majka će proizvesti konkretna antitijela za specifičnu vrstu virusa ili bakterije. Ujedno, ako majka koja doji oboli od infekcije, njezino tijelo stvara antitijela koja će dijete primiti mlijekom i tako dobiti izvrsnu prirodnu bazu za zaštitu od budućih infekcija.


Neophodno za zdravlje kostiju i  živčanog sistema

Majčino mlijeko obiluje masnoćama i ugljikohidratima, važnim izvorima energije. Osim što pomažu normalnom razvoju i rastu vašeg mališana, oni su neophodni za izgradnju zdravog živčanog sustava dojenčeta. Bjelančevine  kazein i laktalbumin zadužene su za rast i razvoj svih tkiva u organizmu – kože, kosti, noktiju, mišića, srca, mozga...

U majčinom mlijeku one imaju i dodatnu funkciju - štite mladi organizam od pretjeranog unosa azota, čime pomažu i nedovoljno razvijenim bubrezima novorođenčadi.

Sigurna hrana koju mali želudac voli i lako probavlja

Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, majčino mlijeko nezamjenjiva je hrana za vašu bebu. Lako je probavljivo, dolazi u savršenom omjeru hranjivih tvari i zadovoljava sve potrebe vašeg dojenčeta te predstavlja idealni prirodni probiotik. Sadrži i laktoperoksidazu, koja uništava streptokoke i crijevne bakterije. Ujedno potiče rast jetrenih i crijevnih stanica te razvoj zdrave crijevne flore.

Majčino mlijeko u svom sastavu ima i gangliozide, za koje se smatra da pomažu pri zaštiti novorođenčeta od proljeva uzrokovanog E. coli i V. cholerae. Djelotvorno je i u ublažavanju grčeva i osigurava redovitu stolicu, problem s kojim se često muče i bebe hranjene  zamjenskim mlijekom.

Majčino mlijeko istovremeno gasi i glad i žeđ, jer su sve hranjive tvari, vitamini, minerali i imunoglobulini otopljeni u vodi u idealnom omjeru.

U početku svakog podoja mlijeko je vodenastije, te prvo utažuje djetetovu žeđ, a kasnije postaje sve gušće i hranjivije, čime postaje nezamjenjivom hranom.

Ovisno o tome čime se majka hrani, dijete putem mlijeka upoznaje različite okuse i mirise, što kasnije uvjetuje zdravije prehrambene navike. Zato je bitno da majka bira i kombinira zdrave i raznovrsne namirnice u svojoj prehrani.

(svezabebe.ba/Maja Žalac, fitoterapeut)