fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

majcino-mlijeko

Stvaranje mlijeka u majčinim dojkama je jedan nevjerovatan proces. Početak nastanka majčinog mlijeka ovisi o dojenju vaše bebe jer bebinim sisanjem se nadražuju nervni završeci na bradavici i areoli. Na taj način se aktivira mehanizam koji proizvodi i otpušta mlijeko iz kanala.

Mlijeko se stvara pod uticajem dvije vrste hormona, prolaktina i oksitocina. Prolaktin potiče proizvodnju mlijeka u mliječnim žlijezdama dok oksitocin izaziva blago grčenje tkiva oko mliječnih žlijezda kako bi stimulisao protok mlijeka kroz dojku. Taj proces se naziva refleks otpuštanja mlijeka.

Proces stvaranja mlijeka ovisi o ponudi i potražnji. Kolko beba doji, toliko će i biti mlijeka. Zato beba u početku doji češće kako bi mama imala više mlijeka i na kraju se uspostavi ravnoteža između ponude i potražnje i beba dobiva mlijeka tačno onoliko koliko joj treba.

Veoma je važno da majke znaju da veličina dojki nema uticaj na količinu mlijeka.

Što beba brže krene dojiti nakon rođenja, prvo mlijeko će se brže i stvarati. Kako biste imali dovoljno mlijeka, dojite svoju bebu češće, odnosno, kada beba to zatraži (dojenje na zahtjev).

Želimo vam sretno i uspješno dojenje :)