fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

beba-ljubav

Od prvog trenutka kada ste svoju bebicu uzeli u naručje, vaša beba je osjetila veliku ljubav i privrženost vama. Tog dana je počelo jedno prelijepo putovanje mame i bebe u kojem se gradi jedna velika ljubav, uz mnoštvo poljubaca, zagrljaja i bliskosti.

U prvim mjesecima života, bebice daju do znanja koliko vole svoje roditelje ali posebno osobu koja ih je donijela na ovaj svijet, svoju MAMU. Donosimo vam nekoliko znakova kako bebe do godinu dana pokazuju svoju ljubav prema vama:

Prepoznaje vaš miris

Za novorođenče nema ništa ljepše od majčinog mirisa a pogotovo miris majčinog mlijeka. U prvim danima života, novorođenčad raspoznaju svoju mamu po mirisu i to ih smiruje. Za bebe nema ništa slađe od njihove mame, pogotovo dok doje, a to nam i pokazuju kada se slatko nasmiju nakon dojenja.

Posmatra vaše oči

Novorođenčad vole posmatrati lica ali je mamino lice omiljeno. Svojim nježnim pogledom bebica pokazuje koliko vas voli i koliko želi da se brinete a nju. Svakim danom kako raste, bebica shvata koliko je mama važna u njenom životu.

Razgovara s vama

U prvim mjesecima života, bebica će prvo pokušati komunicirati sa svojom mamom kao osobom za koju zna da je voli najviše na svijetu. Beba pokazuje svoju ljubav tako što želi uspostaviti konverzaciju sa vama u obliku gugutanja, kratkih zvukova i smijeha!


Pokazuje zanimanje za ono što volite

Već sa nekoliko mjeseci, bebe mogu zapažati stvari koje njena mama voli. Ako volite određenu pjesmu, beba će se vrlo brzo na nju naviknuti i radovaće se kao i vi. Već sa 9 mjeseci, beba pokazuje znakove da je zavolila stvari na koje vi obraćate pažnju a to je i pokazatelj ranog učenja.

Želi da budete u njenoj blizini

Iako u početku novorođenče nije svjesno kada niste pored njega, već nakon šestog mjeseca, bebica može iskazati nezadovoljstvo kada nakratko napustite sobu. Osmijeh koji vam pruži nakon što se vratite govori da želi vaše prisustvo i da se uz vas osjeća sigurno i sretno.

Bježi vama u zagrljaj

Nakon nekoliko mjeseci, bebe počinju ispoljavati stid i strah pred nepoznatim osobama a u tom trenutku ništa sigurnije nije od maminog zagrljaja. To je sasvim normalna faza koja će sa vremenom proći ali bebina reakcija pokazuje da voli svoju mamu i da se kod nje osjeća sigurno.