fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebamama

Dok dojite vašu bebu, u vašem organizmu se događa toliko različitih procesa. Jedan od najvažnijih jeste refleks otpuštanja mlijeka ("let-down reflex) koji omogućava otpuštanje mlijeka iz mliječnih kanala (duktula) iz cjelokupne dojke kako bi beba došla do zadnjeg (masnijeg) mlijeka.

 

Na početku podoja, beba ubrzano sisa prednje mlijeko koje je ostalo u mliječnim kanalima od zadnjeg podoja a nakon manifestacije refleksa otpuštanja mlijeka, beba počinje sporije sisati i to je znak da refleks otpuštanja mlijeka funkcioniše.

Tokom podoja, sama beba stimuliše pokretanje ovog refleksa sisanjem, odnosno, pokretima usta, jezika i vilice. Na taj način se šalju nervni impulsi prema hipofizi koji utiču na otpuštanje hormona prolaktina i oksitocina.

Prolaktin omogućava stvaranje mlijeka u mliječnim žlijezdama a oksitocin  daje impuls mliječnim žlijezdama (alveolama) da se stegnu i da poguraju mlijeko iz svih dijelova dojke. Nakon toga, mišići daju imupls mliječnim kanalima (duktulama) koji se nalaze odmah iza bradavice za ispuštanje mlijeka bebi :)

Ovaj refleks se može manifestovati veoma brzo nakon početka podoja ili nakon nekog vremena a može se ponoviti i više puta tokom jednog podoja.

Kako mame osjete prisustvo refleksa otpuštanja mlijeka?

- kontrakcije/stezanje maternice u prvim danima nakon poroda uzrokovane djelovanjem oksitocina

- osjećaj bockanja ili peckanja u dojci (neke majke ovo osjete samo na početku a neke tokom čitavog perioda dojenja)

- moguće kapanje mlijeka iz druge dojke (preporučuju se blazinice/tuferi za dojilje)

- usporavanje ritma bebinog sisanja i gutanja

- osjećaj topline i relaksacije

Naravno, ovo su samo neki pokazatelji manifestovanja ovog refleksa a mnoge mame ne osjećaju ništa ili samo ponekad. Najbitniji znak jeste promjena ritma bebinog sisanja i gutanja i napredovanje bebe bez obzira da li mama osjeti ili ne osjeti prisustvo refleksa otpuštanja mlijeka.

Najvažnije od svega jeste da ste opušteni prilikom dojenja i da osjećate povezanost sa bebom jer su to preduslovi za uspješno dojenje!