fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

grcevi

Dojenački grčevi su jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju roditelji bebe u prva tri mjeseca. Neutješan plač nakon hranjenja ili u određeno doba dana (predvečer) je često znak da bebu muče grčevi. U tim trenucima se beba grči, povlači nogice prema stomaku, stišće šake i ima nadut trbuh ispunjen zrakom.

Kako biste pomogli svojoj bebi da lakše prebrodi grčeve koji mogu trajati i do tri mjeseca, morate prvo poznavati koji su uzroci istih.

Novorođene bebe nemaju razvijen probavni sistem a ukoliko se nagutaju zraka prilikom hranjenja, to im počinje stvarati bolove u stomačiću koji se grči.

Iako ne postoji lijek za dojenačke grčeve jer je svaka beba individualna, možete učiniti sljedeće:

1. Postavite bebu da legne potrbuške na vašu podlakticu tako da njena glavica bude na vašoj šaci.

2. Lagano ninajte bebu u jednom pa onda u drugom smjeru uz tiho pjevušenje kako biste je smirili.

3. Pokušajte primjenjivati jednostavnu metodu refleksoterapije - stimulisanja nervnih završetaka na bebinim stopalima i dlanovima (kompletan članak o liječenju grčeva refleksoterapijom pogledajte ovdje).


Veoma je važno da ste vi kao roditelj smireni jer bebe osjete vaše emocije. Ponekad je dovoljno malo nježnosti, nosanja i poljubaca da grčevi prestanu a ponekad ste primorani sjesti u auto i vozati bebu dok se ne smiri.

Najvažnije od svega jeste da su dojenački grčevi prolazna pojava iako je to teško objasniti roditeljima koji se prvi put suočavaju sa uplakanom bebom kojoj ne znaju pomoći.