fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

stres-neplodnost

Poznato je da je stres veliki neprijatelj ljudskog zdravlja a novija istraživanja pokazuju da stres udvostručuje rizik neplodnosti kod žena. Žene pod visokim stresom imaju za 30% manju vjerovatnoću da ostanu trudne u narednom mjesecu.

Klinička neplodnost se definira nemogućnošću začeća nakon godine dana nezaštićenih odnosa. Ova činjenica može objasniti zašto žene koje su se trudile ostati u drugom stanju često ostanu trudne nakon što se opuste i smanje stres u životu.

Ova studija američkog Univerziteta Ohio je provedena sa 373 žene u dobi od 18. do 40. godina i pokazala je da su upravo stres i tjeskoba glavni krivci za milione parova širom svijeta koji žele postati roditelji.

Naučnici su analizirali uzorak sline žena svaki mjesec tokom jedne godine, utvrđujući razine alfa amilaze, enzima koji je indikator stresa. Žene koje su imale stalno povišene razine tog biomarkera imale su oko 30 posto manje vjerojatnosti za začeće u narednom mjesecu, a ukupno gledano dvostruko veći rizik za dijagnosticiranje kliničke neplodnosti. 

- Eliminiranje uzročnika stresa iz života kod pokušaja začeća moglo bi značajno skratiti vrijeme iščekivanja trudnoće za parove - rekla je voditeljica studije, dr. Courtney Denning-Johnson Lynch. 

Ljekari preporučuju ženama da smanje nivoe svakodnevnog stresa jer na taj način zaista mogu povećati šanse za začeće a samim tim i napraviti sebi veliku uslugu u pogledu zdravlja!


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos