fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

test-trudnoca

Mnoge žene koje željno iščekuju da ostanu u drugom stanju nestrpljivo čekaju trenutak izostanka menstruacije kako bi uradile kućni test na trudnoću. Iščekivanje pozitivnog rezultata je zaista jedan uzbudljiv period. Međutim, prije nego posegnete za testom za trudnoću, važno je prepoznati osnovne simptome trudnoće.

 

Kako vam test može pokazati da li ste u drugom stanju?

Test na trudnoću otkriva prisustvo hormona koji se naziva humani korionski gonadotropin (hCG) u vašoj krvi ili urinu. hCG hormon se stvara u posteljici ubrzo nakon što se embrij ugnijezdi u endometrij maternice i veoma brzo se širi u vašem tijelu u prvih nekoliko dana trudnoće.

Koliko dugo vremena treba proći prije nego uradite test?

Većina doktora preporučuje da sačekate najmanje do prvog dana izostanka menstruacije. Izostanak menstruacije je obično jedan od prvih znakova trudnoće. To se obično dešava oko dvije sedmice nakon začeća.

Međutim, neki testovi su osjetljiviji od drugih i oni se mogu uraditi ranije. Koncentracije hCG hormona se prikazuju u mili međunarodnim jedinicama (mIU) ili iznosima jednakim 1/1000 IU po milimetru.

Test trudnoće sa razinom osjetljivosti od 20 IU/L je osjetljiviji nego onaj sa 50 IU/L.

Testiranje uzorka krvi je osjetljivije nego svi kućni testovi i može se uraditi između sedmog i dvanaestog dana nakon začeća (također je moguće prerano uraditi test i dobiti lažan pogrešni rezultat). Ako dobijete negativan rezultat a menstruacija je izostala, uradite ga ponovo.

Koliko su pouzdani kućni testovi? 

Kućni testovi su veoma tačni (oko 97%) kada se pravilno koriste. Ako uradite test prerano, možete dobiti lažan negativni rezultat (kada vam test pokazuje negativan rezultat a vi ste zapravo trudni).

Potrebno je vrijeme da se nivoi hormona trudnoće povećaju u vašem organizmu kako bi ih test prepoznao. Ukoliko dobijete pozitivan rezultat, to je veoma dobar pokazatelj da ste u drugom stanju :)


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos