fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

vjezbama-do-zaceca

Novija istraživanja pokazuju da žene koje rade umjerene fizičke vježbe imaju više šansi za trudnoću u odnosu na one koje rade energičnije i teže vježbe. To je pokazala studija koja je izvršena na Univerzitetu u Bostonu.

Lauren Wise, reproduktivni epidemiolog sa Univerziteta u Bostonu, je rekao da ova studija je prva koja je utvrdila učinak fizičke aktivnosti na plodnost koja varira u odnosu na indeks tjelesne mase.

 

Umjereno vježbanje

Istraživači u SAD i Danskoj pratili su više od 3.500 Dankinja životne dobi između 18 i 40 godina koje su pokušavale da zatrudne tokom jedne godine, koliko je trajalo istraživanje, navodi se u studiji, koja je objavljena u časopisu "Plodnost i sterilnost".  Sve su imale stabilne veze i nisu bile podvrgnute nekom tretmanu plodnosti. 

Učesnici su procijenili broj sati sedmično koliko su proveli vježbajući protekle godine, kao i intenzitet vježbi. Tokom istraživanja, skoro 70 posto žena ostalo je u drugom stanju. Umjerene vježbe kao što su šetnja, vožnja bicikla ili baštovanstvo povezani su sa bržim začećem kod svih žena, bez obzira na težinu. 

Žene koje provode više od pet sati sedmično radeći umjerene vježbe imaju 18 posto više šansi da zatrudne, u odnosu na žene koje su radile umjerene vježbe sat ili manje sedmično. 

Nasuprot tome, ženama normalne težine ili mršavima, koje su radile žestoke vježbe, kao što su trčanje ili aerobik, trebalo je više vremena da zatrudne. 

Biti u formi je od prednosti

Žene koje su vježbale mnogo više od pet sati svake sedmice imale su 32 posto manje šansi da ostanu trudne u odnosu na žene koje uopšte nisu radile teške vježbe. Nije uspostavljena veza između napornih vježbi i vremena koje je potrebno gojaznim ženama da zatrudne.

Generalno, gojazne žene imaju problema sa začećem i velikim brojem komplikacija u trudnoći, kaže Richard Grazi, specijalista reproduktivne medicine u Brooklynu u New Yorku, dodajući da je salo ili debljina metabolički aktivno, odnosno stvara višak estrogena.

Dodatni estrogeni mogu da potisnu druge hormone odgovorne za ovulaciju što može dovesti do neredovnih ili izostanka ciklusa. Sa druge strane, nije jasno zašto mršave žene, koje rade teške vježbe, imaju problema sa začećem. Može se desiti da je razlog premalo sala i poznato je da sportistkinje i veoma mršave žene imaju problema sa ciklusom. 

Vježbe mogu, također, da utiču na mogućnost oplođenog jajeta da uđe u matericu, a to posebno važi za žene koje dosta trče ili voze bicikl.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos