fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

pusenje

Najnovija istraživanja pokazuju da ženama pušačima treba gotovo dva mjeseca duže da ostanu trudne od nepušačica. Doktori su po prvi put izmjerili učinak ove loše navike na mogućnost žene da ostane u drugom stanju.

 

Studija je posmatrala stope mogućnosti začeća kod 569 žena u dobi od 29 godina koje su pokušavale da zatrudne, uključujući žene koje puše, koje su prestale pušiti i nepušačice.

Rezultat je pokazao da ženama koje su nastavile sa pušenjem je trebalo u prosjeku dva mjeseca duže da ostanu trudne od onih koje su prestale pušiti tokom tog perioda. Ono što je važno naglasiti jeste da prestanak pušenja ima odličan učinak i rezultati su brzo vidljivi! Nakon godinu dana od prestanka pušenja, žene nisu imale nikakve poteškoće sa začećem poput nepušačica!

Dr. Marcus Munafo, voditelj istraživanja, je rekao da žene uglavnom ne puše tokom trudnoće jer to negativno utiče na nerođenu bebu. Ali prestanak pušenja bi se trebao razmotriti i ranije - odmah kada se parovi odluče na bebu.

- Postoji dosta dokaza o rizicima pušenja u trudnoći, poput visoke stope smrtnosti fetusa, povećanog rizika od respiratornih infekcija i manje porođajne težine. Ali mnoge žene nisu svjesne da prestankom pušenja i prije trudnoće, znatno poboljšavaju svoje šanse za začeće. Studija jasno pokazuje vezu između pušenja i problema sa začećem - navodi dr. Marcus.

Ono što ova studija također ističe jeste da pušenje negativno utiče na plodnost svih žena. Stručnjaci pretpostavljaju da pušenje može utjecati na ispuštanje jajašca prije oplodnje ili kvalitete jajašaca. - Prestanak pušenja bi trebao biti dio rutine pripreme za začeće kao što majke uzimaju vitamine, minerale i počnu sa zdravijom ishranom. Ukoliko želite ostati u drugom stanju, odmah prestanite pušiti jer time povećavate šanse za začeće i činite dobro sebi i vašoj budućoj bebi - ističe dr. Marcus.

Također, ukoliko je žena nepušač izložena pasivnom pušenju, njene šanse za začeće se tokom godine dana smanjuju za 14%.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos