fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sat

Istraživanje sociologa sa Univerziteta u Texasu (SAD) koje je obuhvatilo oko 2000 majki je pokazalo da je idealni period za rađanje prvog djeteta u 34. godini života.

John Mirowsky, vođa ovog istraživanja, ističe da sa biološke tačke gledišta, najbolji period za začeće jesu kasne tinejdžerke i rane dvadesete godine kada su jajne ćelije svježe i kada je najmanja stopa spontanih pobačaja, mrtvorođene djece, vanmaterične trudnoće i problema sa začećem.

Sa društvene tačke gledišta, ovaj period nije idealan jer se većina žena u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama osjeća nespremno za odgovornost rađanja djeteta. - Ljudi su reproduktivno zreliji 10 godina prije nego što društveno sazriju. Žena koja je rodila prvo dijete sa 34. godine verovatno će biti, u zdravstvenom smislu, 14. godina mlađa od žene koja je rodila sa 18. godina - izjavio je Mirovski.

On također smatra da žene u 20-tim koje žele uskladiti školovanje, karijeru i porodični život mogu očekivati optimalne zdravstvene uslove ako odgode majčinstvo za tridesete godine.

Ovo istraživanje je pokazalo da je najbolje zdravlje žena koje su svoje prvo dijete rodile sa 30. godina a dugoročno, dobro zdravlje su imale one žene koje su rodile u 31. godini. Zaključak istraživanja je pokazao da je 34. godina idealna za prvu bebu u okviru najdužeg očekivanog životnog vijeka.


biosave2018srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019