fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

tata-ishrana

Nova istraživanja su pokazala da ishrana očeva prije rođenja može značajno uticati na zdravlje njihove nerođene djece. Kanadski naučnici su dokazali da sperma nosi "sjećanje" načina života i ishrane oca što se prenosi na potomke po začeću.

 - Vi ste ono što je jeo vaš otac - tvrde naučnici i savjetuju muškarcima koji planiraju potomstvo da na vrijeme prestanu sa nezdravom ishranom i na meni uključe zdrave namirnice poput zelenog lisnatog povrća. Razlog tome jeste otkriće da folna kiselina koja se nalazi u tom povrću ima veliku ulogu i sprječavanju malformaciji mozga i kičme.

Kao što se ženama savjetuje da unose folnu kiselinu prije samog začeća i tokom trudnoće po nalogu doktora, muškarcima se također isto preporučuje.

Dr. Kimmins sa Univerziteta McGill u Montrealu je rekao da i muškarci moraju ozbiljno shvatiti pripreme na potomstvo a ne samo žene. Zdravlje očeva je dosta zanemareno i malo se govori o tome dok su žene preopterećene sa raznim informacijama o onome šta trebaju konzumirati prije trudnoće.

Važnost ove studije leži u tome da nedostatak folne kiseline uzrokuje promjene u DNK-u sperme što može imati dugotrajne posljedice za razvoj bebe tokom trudnoće.

Naravno, muškarcima se ne savjetuje strogo uzimanje suplemenata ali je poželjno da u svoju ishranu uvedu namirnice bogate folnom kiselinom (brokula, kelj, špinat, šparoga, grašak) i na taj način jednostavno obezbjede zdravu budućnost sebi i svojim potomcima :)


biosave2018srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019