fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

porodjajni-bolovi

Australijski naučnici su izgleda riješili jednu od velikih misterija ljudske biologije - šta zapravo pokreće porođaj oko 40. sedmice trudnoće. Oni ne još uvijek ne mogu predvidjeti tačan datum poroda ali ono što su otkrili jeste kako dolazi do kontrakcija maternice.

Kada dođe vrijeme poroda, ženino tijelo proizvodi protein koji ustvari otpušta sigurnosni prekidač koji omogućava maternici da se kontrahuje poput bilo kojeg drugog mišića.

Upravo ova saznanja će pomoći u kreiranju novih lijekova za induciranje poroda kod trudnica sa prekomjernom tjelesnom težinom ali će također pomoći u sprječavanju prijevremenih poroda, navodi profesor Shaun Brennecke sa Univerziteta u Melbourneu i Royal Women's bolnice. 

- Godinama smo pokušali doći do saznanja šta zapravo pokreće porođaj. Ovo je prva jasna naznaka do sada. Pored svih hormonalnih promjena o kojima se do sada govorilo, ovo je stvarni prekidač koji pokreće porođaj - ističe profesor Brennecke.

Studija je izvršena analizom biopsija mišića maternice kod 70. žena gdje su pronađenje ogromne razlike između nalaza trudnica sa normalnom i trudnica sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Ova studija ima za cilj pronalazak alternativa za opasne carske rezove koji su učestali kod trudnica sa prekomjernom tjelesnom težinom. U tim slučajevima, trudnice ne proizvode dovoljno molekula proteina za pokretanje lančane reakcije i one slabo reaguju na trenutne metode indukcije koje postoje.

Ovom studijom se daju dvije mogućnosti za poboljšanje porođaja trudnica sa prekomjernom težinom na način da bi se napravio lijek koji bi isključio ovaj sigurnosni mehanizam za porođaj ili lijek koji bi povećao količinu proteina.


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos