fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebe-obicaji

Iako je rođenje svakog djeteta čudesno, svakog se dana širom svijeta rodi oko 370 hiljada djece. Otkrijte neke od neobičnih običaja različitih kultura kroz historiju. 

Bebe u kartonskim kutijama 

Umjesto drvenih ili plastičnih kolijevki ili krevetića, u Finskoj su se djeca često stavljala u kartonske kutije, a to se ponekad radi i danas te se i dalje novopečenim majkama zna poklanjati mali madrac ili jastuk za kartonski kutiju. Ta je tradicija stara 75 godina, a započela je u doba siromaštva u kojem su stope smrtnosti bile visoke, a simbolizirala je i da sve bebe imaju jednak početak u životu. 

Odrasli ne smiju puzati 

Prema bugarskoj legendi, ako odrasli pužu pred djetetom, vrag može postati ljubomoran i pokušati nauditi ili čak ukrasti bebu. Da bi zle sile pomislile kako je dijete nepoželjno, odrasli mogu pljunuti na dijete govoreći "Neka se kokoši pokakaju na tebe". 

"Hektolitri" supe od algi za majku 

Nakon poroda, žene u Koreji trebale su strogo mirovati tri sedmice nakon poroda kako bi se oporavile. U tih 21 dan moraju jesti samo topla jela i napitke, čak i ako je porod bio usred ljeta. Također, novopečena majka tradicionalno treba jesti velike količine juhe od algi, koja bi trebala ubrzati oporavak nakon poroda. 

U Kini ih se rano "trenira" 

Nakon što beba i majka dođu iz bolnice, većinu roditelja najviše zaokupi režim spavanja i hranjenja. Kinezi tome dodaju i još nešto, a to je privikavanje bebe na kakicu. Ono započinje čim dijete može samo držati glavicu, što može biti i već sa dva mjeseca. Dijete se vodi na WC te tamo odrasli oponašaju zvukove vršenja nužde, hvale i zagrljaje, s ciljem da se dijete što prije odvikne od pelene. 

Za krštenje torta još s vjenčanja 

Ako mislite da ste vi držali svadbenu tortu u frižideru predugo, razmislite još jednom jer u Irskoj je tradicija čuvati gornji sprat vjenčane torte sve dok se dijete ne rodi. Torta se tada razmrvi po bebinoj glavi kao simbol "kruga života", a gosti mogu slobodno pojesti ostatke torte. To oni pametni ipak ne čine. 

Bebina stopala ne dodiruju pod 

U tropskoj državi Baliju postoji tradicija po kojoj stopala djeteta ne smiju dotaknuti pod prvih 105 dana njegova života. To doslovno znači da se dijete tri mjeseca mora stalno nositi i držati, a na taj poseban 105. dan, velikom se ceremonijom dijete spušta na pod i izražava mu se dobrodošlica u porodicu. 

Hladno kupanje 

Iako većina današnjih roditelja to ne bi napravila, na Gvatemali se majkama savjetovalo da bebe stave pod ledeno kupanje, kako bi se kod njih potaknuo dobar san. To su predlagali i stare Maje, koji su govorili da ledeno kupanje spriječava i nastanak osipa. 

Brijanje kose 

U Pakistanu se u prvih sedam dana djetetova života kosa treba posve obrijati, kao dio muslimanskog običaja nazvanog Aqiqag. Prema njemu, nakon brijanja će bebi kosa rasti brže te biti gušća. Roditelji potom trebaju izvagati odrezanu kosu te jednako toliko srebrnine dati u dobrotvorne svrhe. 

Čuvanje pupčane vrpce 

Nakon što djetetu otpadne pupčana vrpca, ona se u Japanu čuva u drvenoj kutiji te naziva heso. Ona se smatra simbolom veze između bebe i majke u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a dijete ime dobija tradicionalno sedmog dana života.

Izvor: Avaz.ba


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos