fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

cinjenice-porod

Sam porod je univerzalan čin za sve majke širom svijeta popraćen kontrakcijama, širenjem grlića maternice, bolovima i na kraju, dolaskom bebe na svijet! Međutim, ono što se razlikuje u mnogim zemljama svijeta jeste samo iskustvo poroda i običaji nakon poroda tokom prvih sedmica i mjeseci majčinstva.

Kako se iskustvo rađanja razlikuje u Evropi, Aziji i SAD-u? Donosimo vam devet različitih zanimljivosti koje razlikuju iskustvo poroda širom svijeta.

1. Pokloni za mame povodom rođenja bebe

Od davnih 30-godina, vlada države Finske poklanja svojim trudnicama "pakete dobrodošlice za bebu". Paket uključuje odjeću, siperčiće, preparate za osnovnu njegu, vreću za spavanje kao i kutiju od kartona koja se može koristiti kao krevetac (što je uobičajeno u Finskoj). BBC izvještava da "majke imaju izbor između prihvatanja ovog poklona ili granta u obliku novca koji sada iznosi 140 eura, ali 95% majki uzima poklon paket koji vrijedi mnogo više".

2. Porođaj u sjedećem položaju

Iako se trudnice najčešće porađaju u ležećem položaju to nije slučaj u dijelovima Azije, Afrike te Centralnoj i Južnoj Americi, izještava Svjetska Zdravstvena Organizacija. U ovim zemljama, žene mijenjaju različite položaje, od stojećeg, sjedećeg do ležećeg položaja. Istraživanja pokazuju da sjedeći, stojeći položaj ili klečanje na koljenima tokom poroda može skratiti sam porod i smanjiti potrebu za epiduralnom anestezijom.

3. Upotreba plina za smijanje

Iako se epiduralna ili spinalna anestezija najčešće koriste za ublažavanje bolova u SAD-u (podaci iz 2008. godine pokazuju da 61% žena koristi lijekove za ublažavanje bolova), nitratni oksid ili "plin za smijanje" je sve popularniji u Australiji, Finskoj i Kanadi. Stručnjaci smatraju da je njegova upotreba sigurna tokom poroda ne za smanjivanje boli već da trudnicama odvrati pažnju od boli.

4. Određena hrana nakon poroda

U mnogim kulturama postoje pravila o ishrani trudnica a nekoliko vrsta hrane je usko povezano sa porođajem, poput supe od morske trave koja se koristi u Koreji. Ona se također naziva i "rođendanska supa" koju žene jedu odmah nakon poroda ali se također konzumira i tokom rođendana kao podsjetnik na čin rađanja djeteta.

5. Simboličnost pupčane vrpce i posteljice

U mnogim dijelovima svijeta, pupčana vrpca i posteljica - koji omogućavaju kisik i hranjive materije bebi tokom trudnoće - imaju također veliko simbolično značenje i shodno tome se tretiraju nakon rođenja. Na primjer, u Turskoj nije neuobičajeno da žene zakopavaju pupčane vrpce pored važnijih ustanova (simbolika obrazovanja i napretka) ili ih drže kod kuće (simbolika povezanosti sa porodicom).

U nekim dijelovima Afrike, posteljica se zakopava na veoma važno mjesto (obično ispod drveta ili kod kuće). U SAD-u i mnogim evropskim zemljama, posteljica se baca odmah nakon poroda.

sretna-trudnica

6. Mjesec dana odmora

U Kini i Vijetnamu postoji običaj koji obavezuje majke da ostanu kod kuće najmanje nekoliko sedmica nakon poroda. Medicinski izvještaji navode da se od novopečenih majki očekuje da samo sjede ili leže u pidžamama jedan mjesec kako bi se oporavile od poroda. Majke također imaju određeni plan ishrane tokom tog perioda.

7. Postnatalna briga o vaginalnim mišićima

U Francuskoj je razvijena terapija koja omogućava majkama da ojačaju svoje vaginalne mišiće nakon poroda kako bi se spriječili budući problemi karlice. Ovakav vid terapije je omogućen od 1985. godine. 

8. Odgađanje intimnih odnosa sa partnerom

U SAD-u, ljekari savjetuju pacijenticama da mogu ponovo imati intimne odnose 6. sedmica poslije poroda ali u Papui Novoj Gvineji, taj period je mnogo duži. Tradicija u toj zemlji nalaže da se intimni odnosi odgode sve dok beba ne krene jesti čvrstu hranu (što može trajati sedmicama i mjesecima).

9. Osigurano porodiljno odsustvo

U većini zemalja svijeta, novopečenim majkama je omogućen porodiljni dopust u trajanju od 12. mjeseci dok je u nekim zemljama taj period mnogo duži. U Švedskoj, Njemačkoj, Norveškoj i Danskoj, roditelji imaju mogućnost da iskoriste više od 50 sedmica plaćenog dopusta koji se može podijeliti između majke i oca nakon rođenja ili usvajanja djeteta. U Češkoj Republici, roditelji imaju pravo na 48 mjeseci plaćenog roditeljskog dopusta.

Situacija je nešto lošija u SAD-u gdje većina žena nema plaćeno više od 12. sedmica porodiljnog dopusta.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos