fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

laksi-porod

Kako se približava termin poroda, mnoge trudnice osjećaju uzbuđenje ali i strah. Donosimo vam pet savjeta kako da sebi olakšate događaj koji je pred vama, dolazak vaše bebe na svijet!

1. Primjenjujte tehnike pravilnog disanja

Jedan od najboljih načina da se pripremite na porod jeste da naučite kako da se opustite kao i tehnike disanja. Naučite kako da svjesno opustite čitavo tijelo jer vam to može pomoći da porod prođe lakše.

2. Koristite masažu tokom poroda

Snaga dodira je već poznata a tokom poroda, masaža će vam itekako dobro doći za opuštanje. Ukoliko imate mogućnost da vam neko masira leđa tokom kontrakcija, to bi bilo odlično! Također, perinealna masaža tokom posljednje faze poroda mnogo pomaže u prolasku bebe kroz porođajni kanal i smanjuje mogućnost epiziotomije.

3. Mijenjajte položaje tokom poroda

Ukoliko ste u mogućnosti, možete stajati ili ležati na strani tokom poroda. Budite slobodni u prilagođavanju položaja sebi jer na taj način olaškavate porod. Mijenjanje položaja može smanjiti bolove jer ne odgovara svima ležeći položaj poroda.

4. Fokusirajte se

Budite svjesni onoga šta se događa sa vašim tijelom i fokusirajte se na sam čin poroda kao jednog prirodnog procesa.

5. Šetajte tokom kontrakcija

U početnim fazama poroda, veoma je dobro da se krećete kako biste se ujedno opustili i ubrzali porod, naravno, ukoliko vam to doktor i babica dozvoljavaju.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos