fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

rooming_in2

Rooming-in je praksa zajedničkog boravka majke i bebe nakon poroda i predstavlja jednu od inicijativa koju je pokrenuo UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija u sklopu "Baby friendly" programa koji se provodi u bolnicama širom BiH.

Pošto je sam porod veoma osjetljiv događaj kako za mamu a tako i za bebu, potrebno je omogućiti i mami i bebi da što prije nastave vezu koju su imale tokom trudnoće a to rooming-in upravo omogućava.

To je mogućnost u kojem majka u potpunosti ostvaruje svoj majčinski instinkt u prvim satima i danima nakon poroda sa svojom bebom. Uspostavljanje laktacije i dojenja je uspješnije jer ukoliko je majka kontinuirano uz bebu, ona može odmah reagovati na bebin plač i podojiti je.

Istraživanja su pokazala da rooming-in pospješuje lakše ostvarivanje povezanosti majke sa bebom te usklađivanje njihovog bioritma budući da beba u prvim danima većinom spava i doji a majka se u tom periodu može odmarati.

Bebe vole biti uz majku

Također, bebe imaju manji stres od razdvajanja od majke a majka je smirenija ukoliko je njena beba stalno sa njom u sobi. Pojavljivanje žutice je također smanjeno jer beba češće doji i mlijeko više nadolazi.

Rooming-in također omogućava da se majka i beba bolje upoznaju prije odlaska kući a to ide u prilog smanjenju postporođajne depresije kod porodilja i većem samopouzdanju novopečenih majki.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos