fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

pojas-trudnoca

Trudnice se često pitaju moraju li biti vezane sigurnosnim pojasom tokom vožnje automobilom, naročito ako se nalaze u zadnjim mjesecima trudnoće. Odgovor je potvrdan. Vezanje sigurnosnim pojasem najbolja je zaštita majke i nerođenog djeteta u slučaju sudara, bez obzira sjedi li se na mjestu suvozača ili na stražnjem sjedalu. 

Trudnica bi za vezanje morala koristiti sigurnosni pojas s tri tačke vezanja. Pojas s tri točke vezanja je onaj koji ima dio koji prelazi preko kostiju zdjelice i dio koji prelazi preko ramena. Ako dođe do sudara, sigurnosni pojas općenito sprječava izbacivanje iz automobila, dok dio koji prelazi preko ramena dodatno osigurava da se smanji pritisak tijela trudnice na tijelo djeteta. 

Pravilno vezanje pojasa je važno!

Potrebno je obratiti pažnju na pravilno vezanje pojasa! Donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice i ispod trbuha.

Na tržištu postoje atestirani jastučići za sjedenje osmišljeni posebno za trudnice koji osiguravaju ispravnu putanju donjeg dijela pojasa, držeći ga nisko ispod trbuha. Gornji dio pojasa mora prelaziti između dojki i sa strane trbuha. 

Sigurnosni pojas se NIKAD ne smije vezati iznad ili direktno preko trbuha, niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa. Sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut, a ne postavljen labavo. 

Zračni jastuci se također ne bi smjeli isključivati na sjedalu na kojem se prevozi trudnica. Zbog dodatne zaštite nerođenog djeteta, sjedalo na kojem je zračni jastuk treba pomaknuti što dalje unatrag, a naslon djelomično spustiti kako bi se osigurala dovoljna udaljenost između trbuha i volana ili upravljačke ploče.

U idealnom slučaju, razmak između prsne kosti i prve prepreke treba iznositi barem 25 cm. Zračni jastuci NISU zamjena za sigurnosni pojas i pružaju zaštitu samo ako se koriste zajedno s njime! 

Ako je trudnica putnik u vozilu, a ne vozač, najsigurnije je za nju da se prevozi na stražnjem sjedalu. Statistički gledano, putnici na stražnjem sjedalu prolaze s manje ozbiljnim ozljedama od onih koji se voze na prednjim sjedalima. Ipak - i na stražnjem sjedalu trudnica mora obavezno biti vezana sigurnosnim pojasom vozila. 

Iako vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći može biti neudobno, ono je jedini ispravan i siguran način za vožnju u automobilu. Ukoliko su dulja putovanja za trudnicu neizbježna, potrebno je planirati više kratkih stanki kako bi se trudnica odmorila i prošetala.

Izvor: Autosjedalice.info


biosave2018


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019