fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

960x180 nifty banner text3

stucanje

Tokom trudnoće, buduće mame osjete pokrete svoje bebice, od laganih i nježnih do snažnih udaraca u 9. mjesecu. Kakav divan podsjetnik na maleni život koji raste u vama. Međutim, pored tih pokreta, neke trudnice osjete ritmično poskakivanje u stomaku a to je znak da bebica štuca!

Šta predstavlja štucanje nerođene bebe?

Štucanje predstavlja nekontrolisane pokrete bebine dijafragme uzrokovanje prekomjernim gutanjem amniotske tekućine. Zbog toga je bebino štucanje nečujno jer ona guta vodu a ne zrak.

Štucanje je znak da se vaša beba pravilno razvija, te da se dijafragma kontrahuje a rezultat toga jeste efekat štucanja.

Da li je štucanje opasno za bebu?

Pošto pluća još uvijek nisu razvijena u potpunosti i ne koriste se za obradu kisika, vaša beba se ne može ugušiti ili utopiti. Štucanje nije opasno za nerođenu bebu jer ona dobiva kisik od svoje mame putem pupčane vrpce.

Kada bebe počnu štucati?

Štucanje se obično javlja u prvom tromjesečju ali tada to trudnice ne mogu da osjete. Većina trudnica primjeti bebino štucanje tokom drugog ili češće trećeg tromjesečja.

Važno je napomenuti da se štucanje ne javlja kod svih trudnica i da to ne predstavlja posebnu brigu za buduću mamu. Svaka beba je posebna i to pokazuje svojim ponašanjem već prije rođenja.


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos