fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

ishrana-trudnica

Sigurno ste već upoznati sa mnogo toga što biste trebali ili ne biste trebali raditi u trudnoći ali se tema o ishrani ne bi trebala zanemariti. Prije nego posegnete za određenim namirnicama u frižideru ili kuhinji, pogledajte koje namirnice biste trebali izbjegavati tokom trudnoće.

Doktori objašnjavaju da hormonalne promjene u trudnoći uzrokuju želju za određenom hranom ali se savjetuje da trudnice paze na vrstu hrane koju unose, da sadrži što manje bakterija. Danas je veoma teško biti siguran šta unosimo u organizam ali poželjno je da pogledate etiketu i sastav i uvijek se posavjetujte sa vašim ginekologom o bilo kojim nedoumicama. Uvijek je bolje raspitati se unaprijed kako kasnije ne biste brinuli da li ste unijeli nešto pogrešno tokom trudnoće.

Donosimo vam 10 namirnica za koje doktori smatraju da ne biste trebali konzumirati u trudnoći:

1. Slabo kuhano meso

Obratite pažnju da je meso koje unosite dovoljno ispečeno a pogotovo ako ga konzumirate u restoranima!

2. Sirova riba

Rizik za unošenje bakterija je veliki ukoliko konzumirate sirovu ribu kao i dimljenu ribu. Riba koju konzumirate mora biti kuhana.

3. Riba koja sadrži živu

Riba je veliki izvor omega 3 kiselina koje su važne za razvoj bebinog mozga a trudnicama se preporučuje maksimalna doza od 170 grama. Preporučuje se u potpunosti izbjegavati odrezak morskog psa, sabljarke, skuše, jer ove veće ribe imaju tendenciju ka najvišem nivou žive.

4. Sirova jaja

Obratite pažnju da li hrana koju konzumirate sadrži sirova jaja jer sastojci koji se nalaze u njima mogu biti veoma opasni za vašu bebu zbog prisutnosti bakterije salmonele.

5. Nepasterizirana hrana i pića

Držite se podalje od hrane i pića koja nisu pasterizirana jer može sadržavati mikroorganizme i bakterije!

6. Meki sirevi

Sirevi pripremljeni od nepasteriziranog mlijeka mogu sadržavati bakteriju listerije (plavi sir, feta, brie, camembert).

7. Salame i naresci

Još jedan poznati prenosnik listerije jesu salame koje usljed niske temperature mogu lako prenositi mikroorganizme.

8. Vještački zaslađivači

Mnogi zaslađivači nisu preporučeni za trudnice tako da ih je tokom trudnoće bolje izbjegavati.

9. Biljni čajevi

Iako studije o negativnom učinku biljnih čajeva na bebu nisu dokazane, postoje naznake da ih je bolje izbjegavati u trudnoći.

10. Hrana koja se brzo kvari

Bilo koje namirnice poput majoneze, salate sa krompirom ili tjesteninom bi se trebale izbjegavati jer se brzo kvare ukoliko se ne drže u frižideru.

Ukoliko hranite vašu bebu pravilno već u trudnoći, dajete joj najbolji početak a određene namirnice ćete izbjegavati samo u trudnoći i tokom dojenja :)


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos