fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Nakon prve trudnoće, mnoge mame su odmah pomislile kako bi neke stvari drugačije uradile u sljedećoj trudnoći. Prva trudnoća je zaista posebna i neponovljiva ali iskustvo sa drugom ili narednom trudnoćom donosi mnoge prednosti.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih razlika između te prve i druge trudnoće koje većina mama zaista primjeti.

1. Znate šta vas očekuje

Tokom prve trudnoće većina trudnica mnogo istražuje putem različitih izvora informacija (knjige, internet, blogovi) o razvoju bebe, ishrani, onome šta smiju i ne smiju raditi. Već u drugoj trudnoći, to istraživanje se smanjuje jer otprilike znate šta vas očekuje. Naravno, nijedna trudnoća nije ista kao ni porod.

2. Uzbuđenje oko dolaska druge bebe je mnogo manje

Prva trudnoća je veoma uzbudljiva jer je svi iščekuju pored vas i vašeg partnera. Već sa drugom bebom, iznenađenje postoji ali nije toliko veliko što naravno ne umanjuje radost koju donosi nova beba.

3. Manje se bojite!

S obzirom da već sada imate bebu, strahovi koje ste imali u prvoj trudnoći su znatno manji. Strahovi koje ste prije imali u vezi ishrane, korištenja određenih kozmetičkih preparata i slično su davno nestali.

4. Puno ste opušteniji

Ovaj put znate da trudnoća i porod ne budu proteknu kako je to opisano u priručnicima, knjigama ili kako ste učili na pripremama za porod. Manje vas mogu iznenaditi neke stvari i svjesni ste da ne trebate previše brinuti o sitnicama.

2trudnoca

5. Pazite na ishranu ali ne pretjerujete

Pravilna ishrana vam je i dalje važna ali u nedostatku vremena i brige za prvo dijete, mnogo ste opušteniji i niste prestrogi prema sebi.

6. Imate realna očekivanja

Pošto ste već mama, tačno znate šta vas očekuje nakon dolaska druge bebice. Više razmišljate o tome kako ćete uskladiti obaveze oko bebe i starijeg djeteta nego o tome koliko će trebati da se oporavite od poroda.

7. Niste toliko zaokupljeni sređivanjem bebinog kutka i odjeće

Dolazak druge bebe je mnogo opušteniji i mnoge mame u zadnji čas pripremaju odjeću za bebu i sve ostale potrepštine za porod i izlazak iz bolnice.

Sa drugom trudnoćom sve je mnogo opuštenije ali i sama trudnoća puno brže prođe kada imate starijeg brata/seku koji željno iščekuje dolazak malene bebice.


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos