fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

imunitet

Vaš imuni sistem igra krucijalnu ulogu u odbrani organizma od zaraznih bolesti i ujedno vas štiti od vanjskih napadača, kao što su bakterije, gljivice, paraziti, virusi i drugi patogeni mikroorganizmi.

Vi ne obolijevate samo zato što ste izloženi klicama 

Postoji uobičajena zabluda da ako ste dobili gripu to je zato što ste bili izloženi virusu gripe. Istina je da su klice doslovno posvuda, i pridržavajući se mjera kako bi ih izbjegli, kao što su redovno pranje ruku je pametna ideja, ali je naivno misliti da ih možete izbjeći u potpunosti. Naime, novo istraživanje u PLoS Genetics, otkriva da od 17 osoba izloženih virusu, samo polovina njih se razbolila. Svi su imali aktivan imunološki odgovor, ali sa različitim rezultatima, neki su izbjegli bolesti, dok su se ko drugih manifestovali simptomi kao što su začepljen nos, kihanje i groznica. Istraživači su, na osnovu toga, zaključili da je odgovor vašeg imunog sistema na virus gripe važan faktor u tome da li ćete se razboliti ili ne. 

Pet faktora za jak imuni sistem

1. Jedite hranu bogatu antioksidansima 

Hrana bogata antioksidantima je jedan od najboljih načina da uništimo slobodne radikale u tijelu, a također optimiziramo naš imuni sistem. U idealnom slučaju, pokušajte uključiti širok spektar voća i povrća u vašu ishranu, to će vam dati jednako širok raspon antioksidansa, što je važno jer svaki antioksidant ima drugačiji uticaj na zdravlje imunog sistema. 

Na primjer, glutation, kojeg nalazimo u proteinu sirutke, šparogi, avokadu i peršunu je opisan kao “najvažniji antioksidans” jer omogućava imunom sistemu da iskoristi svoj puni potencijal pri gašenju slobodnih radikala, recikliranjem vitamina C i E u njihov biološki aktivni oblik i reguliše sintezu DNA.  Karotenoidi koje nalazimo u slatkom krompiru-batat, dinji, breskvi, bundevi i drugom naranđastom, crvenom, žutom i tamno zelenom voću i povrću poboljšava mnoge aspekte imunog sistema. Selenijum, koji se nalazi u brazilskim orasima, tunjevini, govedini, peradi, zobi, smeđoj riži, sjemenkama suncokreta i pšeničnim klicama, pomaže pri sprečavanju ćelijskog oštećenja od slobodnih radikala i igra važnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema.

2. Provjerite svoj nivo vitamina D 

Vitamin D pomaže aktiviranju imunog sistema. Istraživanje objavljeno prošle godine otkrilo je da kada je tijelo izloženo patogenima, vaše T-ćelije (vrsta bijelih krvnih ćelija koje su ključ funkcije imunog sistema) imaju receptor za vitamin D, koji aktivira ove važne ćelije. Ako nemate dovoljno vitamina D, T-ćelija se neće moći aktivirati i vaš imuni sistem neće biti u mogućnosti poduzeti adekvatne mjere.  Vitamin D se može dobiti sigurnim izlaganjem suncu, a nalazimo ga u ribi, jajima, susamu, bademima, graharicam.

3. Vježba 

Redovna vježba je mnogo više nego gubitak težine i jačanje mišića. Fizička aktivnost, čak i samo brzo hodanje, može poboljšati rad vaših antitijela i prirodni odgovor T-ćelija. Istraživanja pokazuju da ljudi koji vježbaju imaju 50% manju vjerovatnoću da će se prehladiti.  Vježba treba biti integralni dio svakog dana, kao što jedemo, spavamo i dišemo. Fokusirajte se na vježbu svaki dan, a vaše tijelo će vam biti itekako zahvalno.

4. Držite stres pod kontrolom 

Šetnje u prirodi, čitanje dobre knjige, ručak sa dragim prijateljem … sve su to načini koji će vam pomoći da održite imuni sistem u vrhunskoj formi, jer pomažu da se oslobodite stresa.  Hronični stres utiče na sposobnost tijela u borbi protiv infekcija na više načina, uključujući i mijenjajući broj T-ćelija koje regulišu imuni odgovor i uveliko smanjuje efkasnost imunog sistema. Kada ste pod stresom, imate problema sa probavom, problem sa spavanjem i onda pribjegavate drugim formama nezdravog ponašanja, kao što je konzumacija previše alkohola, što sve može dodatno otežati vaš imuni sistem. Joga, čitanje, molitva, pletenje, bilo što, što čini da se osjećate dobro, trebate primjenjivati, samo budite sigurni da radite ove stvari na redovnoj, dnevnoj osnovi.

5. Spavanje 

Nedostatak sna će oslabiti vaš imuni sistem, ne samo smanjenjem T-ćelija, ali i uticajem na nivo proteina koje zovemo citokenima. Istraživanja pokazuju da vaš rizik značajno raste ako spavate manje od sedam sati. 

Hormon melatonin se također izlučuje dok vi spavate, a budući da je umanjena proizvodnja melatonina povezana sa smanjenim radom imunog sistema, ovo je još jedan način kojim vaše navike spavanja utiču na vaše imuno zdravlje. Trebate znati da izloženost svijetlu tokom noći također ometa vašu proizvodnju melatonina, pa je važno da držite vašu spavaću sobu vrlo tamnom, i da ne palite svijetlo ako se probudite tijekom noći. 


Nutricionista Amela Ivković O'Reilly
srce2016
 
budi kum sos