fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

folna-namirnice

Već trudni ili radite na tome? Folna kiselina, najvjerovatnije već i znate, važan je dodatak vašoj prehrani. Donosimo vam 8 namirnica kojima možete obogatiti svoju prehranu i dobiti potrebnu dnevnu dozu folne kiseline, a koje su nam itekako dostupne.

Leća 

Ovo je namirnica koja sadrži najviše folne kiseline. Pola šolje kuhane leće sadrži 180 mikrograma folne kiseline, gotovo 50 posto dnevne potrebe. Osim toga bogata je i željezom, vlaknima i zdravim ugljikohidratima.

Špinat, kelj i blitva 

Ovo povrće bogato je vitaminima i folnom kiselinom. Dvije šolje špinata sadrže 218 mikrograma folne kiseline, a kelj i blitva između 50 i 90 mikrograma na pola šolje.

Narandže 

Narandža sadrži 55 mikrograma folne kiseline, a sok od narandže 74 mikrograma folne kiseline po čaši. Fini i zdrav ručak je piletina s narandžom i špinatom. Ukusno, zdravo i bogato folnom kiselinom.

Crveni grah 

Lako se dodaje u različita jela, a sadrži 115 mikrograma folne kiseline na svakih pola šolje  (kuhanog) graha.

Brokula 

Brokula vam osigurava dnevni unos folne kiseline od 104 mikrograma po šolji, odnosno 1/4 potrebnog dnevnog unosa. Ovo izvrsno povrće, osim folnom kiselinom, bogato je i željezom, vitaminom C, vlaknima, beta karotenom i kalcijem.

Integralna tjestenina i hljeb od cjelovitih žitarica 

Integralni špageti sadrže 100 mikrograma folne kiseline po obroku, a kriška hljeba od cjelovitih žitarica sadrži 60 mikrograma folne kiseline. Kombinujte ih s brokulom ili špinatom za ukusan i zdrav obrok.

Suncokretove sjemenke 

Šaka suncokretovih sjemenki sadrži 82 mikrograma folne kiseline. Možete ih imati stalno u torbi i grickati između obroka ili ih jednostavno posuti po salati i dodati juhama. Osim folne kiseline, sadrže željezo i kalcij.

Sok od paradajza 

Sadrži manje šećera od ostalih sokova koje možete piti ujutro, a osigurava 48 mikrograma folne kiseline po čaši. Uz to, vitamin C iz paradajza pomoći će apsorpciji željeza. Nemojte stati samo na soku od para, jedite ih na razne načine, a jedan od njih je kao fina krem juha.

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos