fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Secer

Jedete li uglavnom zdravu hranu ali povremeno pijete zašećerene sokove i smažete poneki desert? Prema novom istraživanju, i te "umjerene" količine šećera koje je službena medicina dosad smatrala prihvatljivom krive su za hronične zdravstvene probleme i povećanu smrtnost. Istraživači sa Univerziteta u Uti utvrdili su da su već i tri limenke zaslađenog pića štetne po reproduktivno zdravlje. Tako mala količina šećera udvostručuje opasnost od prerane smrti čak i onima koji se inače zdravo hrane.

Preporuka koja ne vrijedi  

Naučnici su željeli testirati preporuku američkog Nacionalnog savjeta za istraživanje, prema kojoj se jedna četvrtina dnevnog unosa kalorija smije sastojati od hrane s dodatkom šećera. U ovom je istraživanju proučen uticaj šećera na nekoliko skupina miševa smještenih u različite prostorije, prenosi Natural News. Svaka je prostorija bila opremljena različitom hranom. Svaka je skupina miševa dobila hranu koja je bila 75 posto zdrava i puna vitamina i minerala. Jedna je skupina dobila, kao dodatak, 25 posto hrane sa dodanim rafiniranim šećerom, a druga 25 posto hrane s ugljikohidratima temeljenima na kukuruznom škrobu. Obe su skupine miševa kontinuirano praćene da bi se utvrdile eventualne razlike u zdravlju. Nakon 32 sedmice, uočeno je mnogo razlika između skupine koja je jela zašećerenu hranu i skupine koja je jela ugljikohidrate iz škroba. 

Smrtnost i smanjena plodnost  

U tom je razdoblju uginulo dvostruko više ženki hranjenih šećerom nego ženki iz druge skupine. Mužjaci hranjeni šećerom imali su 25 posto manje potomaka od mužjaka iz kontrolne skupine. Zdravlje potomaka bilo je jednako loše kao i zdravlje roditelja hranjenih šećerom. To je prilično uvjerljiv pokazatelj koliko je rafinirani šećer štetan po zdravlje. "Naši rezultati dokazuju da dodani šećer unošen u koncentracijama koje se trenutno smatraju sigurnima uzrokuje dramatično nepovoljne učinke na zdravlje sisavaca", objavili su istraživači sa Univerziteta u Uti.

Ugroženo više od zubi   

Kad smo bili mali, upozoravali su nas da puno šećera kvari zube ali danas znamo da su posljedice stalnog uzimanja šećera puno gore od karijesa. Šećer uzrokuje ili pogoršava staničnu upalu, čime narušava funkcioniranje stanica. Molekule šećera nanose stanicama mikroskopske ranice, koje ne izazivaju bol, pa nas ne navode na izbacivanje šećera iz hrane. Nažalost, konzumiramo šećer i ne vidimo kako nas to dovodi do oslabljenog imuniteta i niza bolesti. 

Dijabetes  

Dijabetes tipa 2 možda je najočiglednija posljedica pretjeranog unosa šećera. U ranoj fazi ovog tipa dijabetesa, stanice postaju otporne na inzulin, pa ovaj hormon postaje nedjelotvoran. Posljedično, glukoza ne uspijeva ući u stanice te se gomila u krvi, uzrokujući upalne procese zvane metabolički sindrom. Iako je već i sam metabolički sindrom opasan jer postavlja temelje srčanim bolestima i raku, otpornost na inzulin često vodi do dijabetesa tipa 2. 

Zdravlje srca i krvnih žila  

Prema američkom istraživanju iz 2010., osobe koje dobivaju 25 ili više posto dnevnih kalorija iz dodanog šećera imaju 3,1 puta veći rizik od preniskog nivoa dobrog holesterola (HDL). Također, ko jede puno šećera ima veće izglede od opasno visokih nivoa triglicerida. 

Karcinom  

Zloćudne stanice vole glukozu. Ta činjenica služi liječnicima da lakše otkriju moguće nakupine zloćudnih stanica u organizmu. Pregled pozitronskom emisijskom tomografijom (PET) počinje s ispijanjem šećerne otopine. Nakon što se šećer apsorbira u krvotok, skeniranjem se traže područja koja "gutaju" najviše šećera: tamo bi mogle biti zloćudne tvorevine. "Podaci potkrepljuju hipotezu da su stanice raka ovisne o glukozi te da bi smanjenje unosa glukoze moglo zaustaviti njihov rast", ističe Don Ayer, istraživač sa Sveučilišta u Uti. 

Smanjujte šećer postepeno  

Ograničite li unos šećera, smanjit ćete rizik od brojnih oboljenja, ali imajte na umu dva upozorenja. Šećer se ne krije samo u slatkišima, nego i u hljebu, keksima, senfu, kečapu i raznim nadjevima sa salatu. Ne pokušavajte naglo skresati šećer, nego idite korak po korak i pomalo smanjujte doze. U slučaju brzog smanjenja unosa šećera, javit će se žudnja za njim, kojoj će vam biti teško odoljeti.

Izvor: www.alternativa-za-vas.com
srce2016
 
budi kum sos