fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

eko-ciscenje

Želite li da vaš dom bude čist, a pritom da se ne trujete kemijskim sredstvima za čišćenje? Želite li uštedjeti novac, a ujedno sačuvati zdravlje vaših bliskih? Riješite se hemijskih sredstava za čišćenje. Čistoću svog doma održavajte prirodnim sredstvima, kao što se to radilo nekad.

Napravite svoja sredstva za čišćenje  

Proizvesti svoje vlastito, ekološki i zdravstveno prihvatljivo sredstvo za čišćenje vrlo je jednostavno. Potrebno je tek nekoliko jeftinih sastojaka i malo uloženog vremena i truda. Ovakva sredstva ne samo da su bolja od većine industrijski proizvedenih sredstava, već njihovim korištenjem nećete ugroziti svoje zdravlje ili zagaditi prirodu. 

Nakon što isprobate neki od ekoloških preparata, više nikad nećete posegnuti za kemijskim sredstvom. Prirodna sredstva za čišćenje baziraju se na prirodnom sapunu, octu, limunovom soku, glicerinu, boraksu, sodi bikarboni, soli i eteričnim uljima.  Navedeni sastojci dovoljni su da vaš dom i rublje budu blistavo čisti i mirisni. 

Eko deterdžent za pranje bijelog rublja (60-95 stepeni)  

Sastojci: mljeveni prirodni sapun (ekstra jak) 800 g, soda za pranje (natrijev karbonat) 1000 g, boraks (natrijev borat) 1200 g, soda bikarbona (natrijev bikarbonat) 50 g i 10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji. Recept je za oko 3 kg deterdženta.

Izvagajte sastojke, stavite ih u veliku posudu te ih temeljito promiješajte. Ukapajte miris u smjesu i opet dobro promiješajte. Gotov deterdžent pohranite u plastičnu posudu s poklopcem ili PVC vrećicu. Rok trajanja: Minimalno godinu dana, držite na suhom i hladnom mjestu, najbolje zatvoreno kako ne bi ishlapio miris. 

Ekološki prašak za pranje rublja (pri 40-60 stepeni)  

Sastojci: mljeveni prirodni sapun 1200 g, soda za pranje 950 g, boraks 800 g, soda bikarbona 50 g, 10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji. Recept je za oko 3 kg deterdženta.

Izvagajte sastojke i stavite ih u veću posudu (oko 5 litara) te ih temeljito promiješajte. Dodajte miris kapajući ga u smjesu i opet dobro promiješajte. Gotov deterdžent pohranite u plastičnu posudu s poklopcem ili PVC vrećicu. Rok trajanja: Minimalno godinu dana, držite na suhom i hladnom mjestu, najbolje zatvoreno (kako ne bi ishlapio miris) 

Eko deterdžent za pranje osjetljivog rublja (40 stepeni)  

Sastojci: mljeveni prirodni sapun 1200 g, soda za pranje 400 g, boraks 200 g, soda bikarbona 150 g, so za čišćenje 50 g, 10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji. Recept je za oko 2 kg deterdženta. 

Izvagajte sastojke, stavite ih u veću posudu te ih temeljito promiješajte. Dodajte miris i opet dobro promiješajte. Gotov deterdžent pohranite u plastičnu posudu s poklopcem ili PVC vrećicu. Rok trajanja: minimalno godinu dana, držite na suhom i hladnom mjestu, najbolje zatvoreno kako ne bi ishlapio miris. 

Omekšivač za rublje  

Omekšivač koji napravite sami kod kuće znatno je jeftiniji od kupovnog, ali i zdraviji, budući da sadrži samo prirodne sastojke.     

- 100 g soda bikarbone, 600 ml alkoholnog octa, 700 ml destilirane vode i eterično ulje po izboru  

Pripremite veliku posudu od barem 4 litre, u kojoj ćete pomiješati sastojke. U nju naspite sodu bikarbonu i dodajte 100 ml vode. U ovom trenu ne trebate ništa miješati, nego polako počnite ulijevati ocat. Uslijed dodavanja octa, mješavina će početi ključati, budući da će doći do kemijske reakcije između octa i sode bikarbone. Pustite mješavinu da ključa nekoliko minuta, kako bi se soda uspješno otopila. Nakon toga dodajte ostatak vode, što će zaustaviti ključanje. Tek tada počnite miješati kako biste dobili homogenu tekućinu. U ovom trenutku možete dodati eterično ulje po želji.

Ako je riječ o kupovnim uljima, koja su uglavnom razrijeđena, možete dodati 10-15 kapi, no ako se radi o čistom eteričnom ulju, onda će pet kapi biti više nego dovoljno. Na kraju izaberite posudu s čepom u koju želite pohraniti gotov proizvod. 

Koristite ovaj omekšivač kao i svaki drugi - prilikom pranja dodajte otprilike jednu čašicu u odjeljak za omekšivač. 

Eko sredstvo za pranje stakla  

Sastojci: 10 g mljevenog prirodnog sapuna (ekstra jakog), 500 ml destilirane vode, 150 ml alkohola za čišćenje, 100 ml alkoholnog bijelog octa i eterično ulje. Recept je za oko 750 ml deterdženta.

Tačno izmjerite potrebne komponente. Zagrijte vodu na 80 stepeni te uspite mljeveni sapun. Lagano miješajte sapun dok se ne otopi. Kad je sapun potpuno otopljen u vodi dodajte ostale sastojke uz lagano miješanje. Ako vam se sav sapun nije potpuno rastopio, otopinu možete profiltrirati kroz žičano cjedilo. 

Gotovo sredstvo pohranite u plastičnu bocu s raspršivačem. Rok trajanja: Minimalno godinu dana. 

Sredstvo za uklanjanje kamenca i gljivica  

Sastojci: alkoholni bijeli ocat 250 ml, destilirana voda 200 ml, boraks 50 g, etilni alkohol 50 ml i eterično ulje eukaliptusa 10 ml. Recept je za oko 500 ml sredstva.

Precizno izmjerite potrebne komponente. Eterično ulje pomiješajte s alkoholom. Vodu zagrijte do ključanja, uklonite s izvora topline te uz miješanje dodajte boraks. Kada se otopina boraksa ohladi, dodajte alkohol s eteričnim uljem i na kraju ocat. Dobro promiješajte i pohranite u bocu s raspršivačem. 

Prije svake upotrebe potrebno je protresti bocu. Sredstvo je idealno za tretiranje keramičkih i emajliranih površina te kromiranih kupaonskih armatura, a može se koristiti i za staklene i plastične površine u kupaonici ili toaletu. Rok trajanja: neograničen. 

Uputa za upotrebu: željenu površinu tretirajte sredstvom, ostavite da djeluje 10-20 minuta. Prebrišite vlažnom krpom. Za površine koje su obrasle kamencem ili gljivicama ponovite postupak 2-3 puta. 

Sredstvo za čišćenje WC-a  

Sastojci: 100 g boraksa, 100 ml alkoholnog octa, limunska kiselina, 500 ml destilirane vode.  

Svi znamo koliko muke može zadati prljava WC školjka pa koristimo snažne hemikalije kako bismo se riješili nečistoća, bakterija i kamenca, ne znajući da sami možemo napraviti ekološki prihvatljivije sredstvo za čišćenje. Potrebni su nam samo boraks, ocat ili vrhom puna kašika limunske kiseline te pola litre vode.

Sastojke dobro promiješajte, stavite u bocu s prskalicom i dobro protresite sadržaj. Kako biste dobro očistili školjku, trebate je temeljito našpricati napravljenim pripravkom i ostaviti da djeluje 15-20 minuta. Nakon tog vremena istrljajte školjku četkom kako biste odstranili nečistoće. 

Univerzalno sredstvo za čišćenje podova  

Sastojci: 1 kašika ribanog prirodnog sapuna, 950 ml srebrne vode, može i destilirane, 2 kašike boraksa, 1 kašičica limunske kiseline  

Zagrijte vodu, polagano dodajte sapun uz miješanje dok se ne otopi. Nakon toga dodajte i ostale sastojke. Dobiveno sredstvo čuvajte u staklenoj ili plastičnoj boci. U kantu punu tople vode dodajte 3 žlice ovog sredstva i prebrišite pod. Nije potrebno naknadno ispiranje. 

Tekuće sredstvo za čišćenje pećnica i štednjaka  

Sastojci: 3 velike kašike boraksa, 1/4 šalice octa, 1/8 šalice prirodnog mljevenog sapuna otopljenog u vodi, 2 šolje srebrne vode, može i destilirane, soda bikarbona (ne dodaje se mješavini), so za čišćenje  

Pomiješajte boraks, ocat, otopljeni sapun i vodu u boci s prskalicom. Dobro protresite sadržaj, kako bi se sastojci kvalitetno izmiješali. Obilno našpricajte pećnicu mješavinom i potom je posipajte sodom bikarbonom i soli za čišćenje. Nakon toga sodu bikarbonu pošpricajte dobivenim sredstvom za čišćenje. Ostavite tako tretiranu pećnicu nekoliko sati ili preko noći. Ostatke sredstva za čišćenje uklonite krpom i prebrišite pećnicu spužvom natopljenom vrućom otopinom sapuna i vode. 

Mjere opreza: kod izrade vlastitih sredstva za čišćenje pridržavajte se mjera opreza naznačenih na pakiranjima komponenti.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
srce2016
 
budi kum sos