fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

rooibos-caj

Južnoafrikanka Annetjie Theron 1968. je u potrazi za lijekovima za alergiju svojeg dojenčeta iskušala afrički grm rooibos (lat. Aspalathus linearis). Lišćem ovog drveta uklonila je tegobe svoga djeteta.  Oduševljena rezultatima, objavila je knjigu sa svojim otkrićima "Allergies: An Amazing Discovery" (Alergije: Čudesno otkriće) i lansirala liniju ljekovitih i kozmetičkih proizvoda s rooibosom kao glavnim sastojkom.  

U međuvremenu  je otkriveno i naučno potvrđeno mnogo drugih zdravstvenih dobrobiti rooibosa. Liječnici su zaključili da je njegovo korištenje sigurno za trudnice, dojilje i bebe. Čaj rooibos je sve popularniji na Zapadu, a od nedavno se može pronaći i na policama naših trgovina čajevima.

Činjenice o čaju od rooibosa:     

- bogat je antioksidansima i polifenolima    

- spušta kolesterol i trigliceride    

- djeluje protiv alergija i grčeva    

- usporava starenje    

- pomaže u borbi protiv raka    

- ima antivirusna i antibakterijska svojstva    

- oslobađa od stresa    

- kontrolira hipoglikemiju    

- poboljšava apsorpciju hranjivih tvari  

Čaj od rooibosa ne preporučuje se kod bolesti jetre i bubrega niti kod hormonski ovisnih tumora.

dojenje-putovanje

Pomoć mladim majkama  

Rooibosov se čaj u Africi uspješno koristi za liječenje mnogih tegoba koje pogađaju dojenčad: kolika, grčeva u trbuhu, nervoza i osipa.  Afrikanke se kunu u njegovu djelotvornost, zbog čega su mu nadjenule nadimak "majčino čudo".  

Dojilje ga piju u velikim količinama i tako svojim mlijekom smiruju djecu. I djeca mogu piti rooibosov čaj. Da biste mu poboljšali okus, pomiješajte ga s malo zaslađenog domaćeg mlijeka. Kod dječjih kožnih tegoba i iritacija napravite kupku od čaja. Preporučuje se svim uzrastima kod bolova u trbuhu, proljeva i ubrzanog rada crijeva.

Priprema čaja od rooibosa za dojilje

Prelijte mješavinu od jedne kašike rooibosa i jedne kašičice komorača s 15 dcl vode. Ostavite poklopljeno sedam minuta, procijedite i pijte kroz čitav dan. Napitak djeluje umirujuće na dojenčad i pomaže kod kolika.

Izvor: Alternativa-za-vas.com




srce2016
 
budi kum sos