fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

namirnice-zene-zdravlje

Zdrava ishrana je važna i za žene i za muškarce, ali različiti spolovi imaju i različite prehrambene potrebe.

1. Sjemenke lana 

Žene svakodnevno trebaju jesti sjemenke lana, jer su one korisne za opće zdravlje. Bogate su omega-3 masnim kiselinama te smanjuju rizik od razvoja bolesti srca i raka dojke. Također, sjemenke lana djeluju protiv upala, sprečavaju artritis, poboljšavaju probavu i olakšavaju probleme koje uzrokuje sindrom iritabilinog crijeva. 

2. Losos 

Losos je bogat željezom, koje obično nedostaje ženama, ali sadrži i omega-3 masne kiseline. Jedenjem lososa ćete poboljšati svoje raspoloženje. Stručnjaci tvrde da omega-3 kiseline pomažu u liječenju depresije. 

3. Brusnica 

Brusnica je korisna jer smanjuje rizik od raka dojke, razvoja bolesti srca te sprečava i liječi infekcije urinarnog trakta. Preporučuje se da žene svakog drugog dana popiju čašu soka od brusnice. 

4. Špinat 

Iako ga mnogi ne vole jesti, treba imati na umu da je bogat vitaminima, mineralima i magnezijem. Osim toga, ublažava simptome PMS-a, oticanja i osjetljivosti grudi te nadutosti. 

sok-paradajz

5. Orasi 

Eksperti tvrde da su orasi bogati omega-3 masnim kiselinama, antioksidantima i fitosterolima, koji su važni u smanjenju rizika od raka dojki. Omega-3 kiseline su korisne za kosti te u liječenju artritisa i depresije. Orasi sadrže još kalcij, magnezij i folnu kiselinu. 

6. Zob 

Zob je važna za dobro zdravlje žena, održava srce zdravim, odlična je za probavu, kontroliše krvni pritisak, sadrži vitamin B6 koji ublažava simptome PMS-a i poboljšava raspoloženje. Folna kiselina sprečava probleme pri porođaju te je veoma značajna za žene tokom i poslije trudnoće. 

7. Mlijeko 

Nedostatak kalcija je jedan od glavnih zdravstvenih problema koji pogađaju žene širom svijeta. Mlijeko je apsolutno neophodno ženama u bilo kojoj dobi, izvor je kalcija i štiti od osteoporoze. Korisno je i u ublažavanju simptoma PMS-a. 

8. Paradajz 

Karotenoid koji je važan za zdravlje je likopen, pigment koji se nalazi u paradajzu. Istraživanja su pokazala da likopen sprečava razvoj raka dojke i smanjuje rizik od bolesti srca.

Izvor: Klix.ba




srce2016
 
budi kum sos