fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

integralnihljeb

Donosimo vam recept za zdravi integralni hljeb sa sjemenkama koji ima mnogo vlakana, a bogat je makro i mikronutrijentima.

Sastojci

4 šolje integralnog pšeničnog brašna

Sjemenke po želji

1 kesica suhog kvasca

Malo soli i malo šećera

Oko 500 ml tople vode

Priprema

1. Sve sastojke osim vode pomiješati. Dodavati toplu vodu i miješati rukom dok se ne dobije kugla tijesta. Čvrstoća tijesta zavisi od vrste brašna koje koristite, tako da ćete sami vidjeti da li je tijest dovoljno dobre konzistencije kada ga budete zakuhivali. Ako vidite da je mekše nego što treba dodajte još malo brašna, a ako bude pretvrdo dodajte još malo vode i izmiješajte.

2. Ostavite da tijesto nadođe. Kada jedan put nadođe, izmiješajte ga i opet pustite da nadođe. Onda je spremno za korištenje.

3. Kalup za kuglof (može i obična tepsija po želji) namastite maslace i pospite sjemenkama po želji. Na pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u dugu veknu koju ćete staviti u kalupu oko središnjeg dijela, tako da formira kružni oblik.

Pecite na 230 stepeni, otprilike 40 minuta. Dužina pečenja će zavisiti od debljine hljeba, odnosno tepsije koju ste koristili, pa se orjentišite prema tome.

Kada se ispeče, hljeb izvadite iz rerne, okrenite ga, lagano namažite maslacem i umotajte u krpu. Kada se ohladi na sobnoj temperaturi, spreman je za konzumiranje.

Savjeti: 

U pšenično brašno možete dodati i druge vrste brašna. Ne morate koristiti kaplup za kuglof, možete korisitit bilo koji pleh, po vašoj želji.

Idealan je za ishranu djece preko 3 godine. Možete ga pripremati sa svojom djecom i dopustiti im da sami izrađuju i oblikuju tijesto.

Izvor: Dobrekalorije.ba
srce2016
 
budi kum sos