facebook twitter youtube pinterest instagram

 

kroasani

Brojni recepti za kroasane zahtjevaju sate provedene uz tijesto zbog čega opravdano odustajemo od njihove pripreme kod kuće i radije posežemo za onima iz pekare. No da ova francuska najpopularnija slastica zaslužuje još jednu šansu dokazuje recept čija je priprema svedena na minimum, a okusi maslaca i rahlog tijesta koje se topi u ustima dovodeni do maksimuma. Stoga pružite im šansu!

Sastojci: 

- 700 g glatkog brašna

- prstohvat soli

- 3 kašike šećera

- 450 ml mlijeka

- 80 g svježeg kvasca (2 paketića) + 1 kašika šećera i 1 žlica brašna

- 3 kašike ulja

- 250 g maslaca

- 1 jaje (za premazivanje) 

Priprema: 

1. Maslac stavite u zamrzivač na 1-2 sata (da se smrzne). Mlijeko zagrijte, neka bude toplo. Kvascu dodajte šećer i brašno i 150 ml mlijeka, ostavite na toplom da se digne. Ostatak mlijeka ostavite, trebat će vam za tijesto.

2. Brašno prosijte, dodajte šećer, sol i ulje. Nakon toga dodajte dignuti kvasac, promiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i zamijesite tijesto. 

3. Tijesto formirajte u kuglu i ostavite da se diže na toplom, treba se udvostručiti u veličini. 

4. Kad se tijesto diglo, premjestite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u veliki pravokutnik (otprilike pola cm debljine). Smrznuti maslac naribajte ravnomjerno po cijelom tijestu. Nakon toga, tijesto zarolajte u duguljastu štrucu (rolajte tako da počnete s najdužom stranicom pravokutnika). Štrucu prerežite na 8 jednakih dijelova. 

5. Svaki dio razvaljajte u krug i krug prerežite na 4 dijela (križno prerežite krug, da dobijete 4 trokuta). Svaki trokut zarolajte u kroasan, premažite jajetom, stavite na papir za pečenje. Pecite na 180°C, 11-13 minuta (ovisi i o jačini pećnice). 

Savjet: Po želji kroasane možete puniti nutellom ili pekmezom okusa po vlastitoj želji!

Izvor: Zadovoljna.hr




maticne_celije
 
budi kum sos