fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

slaganiparadajz

Pored vitamina i minerala iz paradajza, u ovom receptu posebno treba naznačiti antiupalna i antibakterijska svojstva bosiljka koji se u našoj kuhinji, na žalost, ne koristi dovoljno.

Sastojci     

  • ⅓ šolje maslinovog ulja
    ⅓ šolje svježeg bosiljka (može i osušeni ali je mnogo ukusnije sa svježim). U nedostatku bosiljka može se koristiti i origano ali ukus je autentičniji sa bosiljkom    
    1 manja glavica isjeckanog luka 
    1 supena kašika sirčeta, po mogućnosti balzamičkog   
    Morske soli po ukusu.    
    3 čvrsta paradajza (organski ako je moguće), isječena na 3 ili 4 kriške    
    ½ šolje zdrobljenog feta sira. Travnički, vlašički ili bilo koji drugi slani bijeli sir po vašem ukusu. Ako želite dijetalni obrok, koristite mladi neslani sir. Mladi sir se posebno preporučuje pacijentima sa oboljelom jetrom.    
    ½ šolje isjeckanog mladog luka (ako nije sezona mladog koristite ljubičasti luk zbog dekoracije)    

Instrukcije

Izmješajte u procesoru hrane ili blenderu maslinovo ulje, sirće i bosiljak (ako želite, možete dodati i malo bijelog luka).
Malo izgnječite sir viljuškom ili presom za pire krompir i dodajte luk.
Stavite donje kriške paradajza na tanjir, premažite ih debljim slojem feta sira i prelijte mješavinom maslinovog ulja i bosiljka.
Ponovite sa sljedećom kriškom i završite kao na fotografiji.
Ako vam je ostalo još ulja sa bosiljkom, prelijte po vrhu.
Dekorišite listovima svježeg bosiljka.  

Izvor: www.prirodnamedicina.com




srce2016
 
budi kum sos